spot_imgspot_img
spot_img

Főnix módjára születik újjá Európa leghíresebb vonata

-

Article Top Ad (AdSense)

Ki ne hallott volna már életében a legendás vonatról, mely Párizsból egészen Isztambulig közlekedett hajdanán. Az Accor nevű szállodalánc nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy visszaállítsa eredeti menetrendjére a híres-neves Orient Expresszt, amely napjainkban már csak nosztalgia járatként közlekedik.

A mesés Kelet vonzásában

Az Orient Expressz 1883-ban indult először útjára. A luxusvonat Párizsból indulva kevesebb, mint két hét alatt ért el Konstantinápolyba (ma Isztambul). A vonat összekötötte Nyugat-Európát nem csak Kelet-Európával, hanem a Közel-Keleti térség kulcsfontosságú központjával is. Az utasok részére csakis első osztály állt rendelkezésre, melynek ára 475 arany frank volt, ezen felül a menetdíj 20%-a az utazás alatti ellátásért.

Jelenet a Gyilkosság az Orient Expresszen c. filmből (Fotó: Mafab)

A vonatok királya

A legendás vonatot „Rois des Trains, Trains des Rois” néven is emlegették a 20. század fordulóján, mely annyit tesz: „A királyok vonata, a vonatok királya.” Az Orient Expressz eredetileg 5 kocsiból állt: a vonat elején és legvégén voltak a poggyászkocsik, középen pedig két hálókocsi és egy étkezőkocsi. 1924-ben aztán a vonatot újra tervezték, és a kocsik száma 17-re nőtt, mely 12 hálókocsit, egy étkezőkocsit, három társalgó, és egy poggyászkocsit foglalt magába.

( 2011-ben a Chanel No. 5. parfüm reklámját is az Orient Expresszen forgatták Audrey Tautou főszereplésével )

Luxusvonat újratöltve

Az Accor Hotels ez utóbbi felállást választotta az ikonikus vonat újratervezésekor. A tervező Maxime d’Angeac, aki a 2015-ben Legyelországban megtalált, korhadó vasúti kocsikat fogja felújítani. De nem csak renoválják, hanem egy teljesen új kocsit is fog kapni fennállásának 100. évfordulójára az Orient Expressz.

Az Art Deco stílusú bárkocsiban egy zöld bársonykárpit és üvegpult lesz elhelyezve. A kocsiban található asztalokon egy csörgőóra is lesz, amely a vacsora vagy épp a koktélozás idejét fogja jelezni az utasok számára. Az asztalokon külön gomb lesz a pezsgő rendeléshez és a személyzet hívására is.

Fotó: Accor – Youtube video

A hálókocsik lakosztályaiban nemes fa és bőr válaszfalak találhatóak majd, míg az ágyak fejtámlái gyöngyház, illetve bronzberakásokat kapnak.

Az étkezőkocsikat is átalakították. A felújított kocsikban tükörrel ellátott mennyezet lesz, mely alatt az asztalok körül nem székek, hanem kényelmes fotelek várják az ebédelni vagy vacsorázni vágyókat. Természetesen megfelelő hangulatvilágítás is lesz a vonatkocsiban, amit korabeli mintára készült lámpaernyőkkel biztosítanak.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!