spot_imgspot_img
spot_img

Ezért jó a foci

-

Article Top Ad (AdSense)

Mi a jó a fociban? A világ legnépszerűbb labdajátéka, úgyhogy valami biztos jó benne. Nekem sosem fordult meg a fejemben, hogy csak úgy, egymagamban megnézzek egy meccset, mégis a többi, nem túl nagy rajongónak üzenem, hogy mi is tudjuk élvezni a meccseket, ha ezekre figyelünk!

Micsoda történelem!

kép: Getty Images

Ha történelmi megközelítésből nézem, máris sokkal érdekesebb a foci. Eleve lenyűgöző, hogy ilyen régóta jelen van. Már időszámításunk után 200 körül megalapozták a játékszabályokat. Kínában, Japánban és Európa szerte gyorsan elterjedt a bőrlabdával történő csapatjáték. Igaz, hogy mindenhol egy kicsit másképp játszották, de lényegeben ugyanaz volt: közös erővel, kéz nélkül kellett eljuttatni a labdát a célba.

Most csak kínunkban nézzük, amikor egy enyhe (és néha fantom) suhintás következtében sírva fetrengenek a játékosok a földön (természetesen a valódi sérüléseket komolyan kell venni), de a múltban tényleg nagyon sok, akár halálos sérüléssel ért véget egy-egy meccs. A játékosok épsége érdekében komolyabb szabályokat vezettek be. Ennek köszönhetően végül megszületett a modern értelemben vett labdarúgás a 14. századi Angliában.

Aki nem játszik, az nézi

Kép: pixabay

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA felmérése szerint világszerte több mint 240 millió ember focizik, több mint 200 országban! És akkor még nem beszéltünk azokról a baráti társaságokról, iskolai csapatokról, amik nem karrierszinten űzik.  Már az, hogy többmillió embernek, feltételezem, hogy főként önszántából, napi szinten ott a foci az életében, számomra hihetetlen. El is gondolkozom néha, hogy velem van-e a baj, hogy nem tudok átszellemülni, hogy nem mutatok nagyobb érdeklődést a sport iránt?

Egyetlen alkalom, amikor én is csatlakozom valamilyen szinten a foci-őrülethez, az a világbajnokság, amit több mint egymilliárd ember is megnézhet! Ha nem focizol, ha nem is szereted a focit, akkor is valamilyen szinten belecsöppensz egy-egy ilyen meccsnézésbe a barátaidnál, az utcai vetítésekkor vagy a TV-ben. Olyankor viszont nem olyan rémes. Miért?

Hogyan lesz számodra is élvezetes?

Kép: Hartyanyi Norbert

Én nem rajongok a fociért. Ahogy említettem, néha a szinte elkerülhetetlen, kifejezetten nagy kaliberű meccsekbe belebotlok, de ennyi. Mégis van 3 dolog, amiért azt gondolom, hogy érdemes csatlakozni a többiekhez:

  1. Egy meccs jó ürügy arra, hogy összejöjjenek az emberek. Ráadásul, ha hidegen hagy a játék, akkor is a többiek lelkesedése átragad minden ignoráns nézőre és a végén azon kapod magad, hogy együtt éljenzel a vérbeli drukkerekkel. Tanulmányok bizonyítják, hogy az ilyen és ehhez hasonló tömeges rendezvények mennyire felszabadítóan tudnak hatni az emberekre.
  2. Tedd számodra is érdekessé a meccset! Jósold meg az eredményt, fogadj a barátaiddal (csak óvatosan)! Ha nem is érdekel maga a meccs, akkor is lesz miért izgulnod. Szerencsés esetben a csapat győzelmét a sajátodnak fogod érezni, és hát nyerni mindenki szeret.
  3. Valljuk be, hogy aki a sportnak szenteli az életét, annak a kiállása, szenvedélye nem egy taszító dolog! A szép és vonzó dolgok pedig automatikusan megragadják a tekintetünket. Így, ha nem is maga a játék, de az elhivatott, a kamerában igen előnyösen mutató játékosok miatt sem érdemes zsigerből elutasítani egy-egy meccsnézést. 😉
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!