Fincsi egy nap! Amit tudni kell- karamella

-

A karamella lényege egyszerű. Nagyon finom! Ha már szinte mindennek van napja- és aminek nincs majd annak is lesz- nem szabad kihagyni ezt a mennyei finomságot. A karamellát rengeteg féle képpen lehet felhasználni, de természetesen a sütemények, cukrászati termékek egyik jellemző alapanyaga.

A karamell szó

A karamell szó eredete- a Larousse Gastronomique szerint- a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Egyes elméletek szerint a Cannamella a szanszkrit Ganna (cukorsüveg) és Maila (piszkos, sáros) szavakból származik.

Fotó: Pixabay

Egyes források szerint az édességként fogyasztott karamell története egészen az 1650-es évek Amerikájáig nyúlik vissza, amikor elterjedt szokás volt vízből karamellizált cukorból, valamint vajból apró édességeket készíteni. A hosszú eltarthatósága, magas energiatartalma és egyszerű előállítása miatt a karamell nagyon népszerű volt, így az 1800-as évek elejére már körülbelül 400 karamell gyártással foglalkozó vállalat volt az USA-ban. Európában először az 1600-as évek vége felé, Franciaországban alkalmazták praliné készítésére. Ebben még nem volt állati zsír, azt csak az 1700-as évektől kezdve adagolták a karamellhez.

A karamella, mint ételszínezék

Ha valaki nem szereti a karamellát akkor téved! Felhasználása olyan széles körben történik, hogy nem is gondolnánk. A karamell a legszélesebb körben használt élelmiszer-színezék és szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható! Sörökben, barna kenyérben, csokoládékban, süteményekben, brandyben, csokoládé ízesítésű cukrászsüteményekben, mázakban, díszítésekben, töltelékekben, fánkokban, halételekben, fagyasztott édességekben, köhögés elleni szirupokban, jégkrémekben, lekvárokban, tejes süteményekben palacsintákban, szószokban, üdítőitalokban, édességekben, whiskykben és borokban. Az élelmiszeriparban keményítőből és kukoricaszirupból állítják elő nagy mennyiségben a karamellt és rengeteg olyan dologhoz használják, amiről nem is gondolnánk. Ha még inkább intenzív karamell ízt szeretne valaki elérni, feltétlenül barnacukorból készítse.

Fotó: Pixabay

A karamell kolloid, így emulgeálószerként használják az üdítőitalok gyártása során!

A karamell egyedi ízzel ajándékozza meg az ételeinket

A nemcsak édességekben kitűnő alapanyag és számos nyalánkság készíthető belőle. Az ételkészítés során rengeteg különleges fogáshoz alkalmazzák. A karamellizált gyümölcsök, zöldségek, fantasztikus kísérői lehetnek egy-egy ételsornak. Adhatjuk vendégváró falatként, vagy köretek mellé, de fantasztikusan jól áll a csirkének, mely egy kis karamellöntettel van megspékelve. Előszeretettel alkalmazzák a különféle májak mellé és akár még a főtt, illetve sült krumplit is egyedivé varázsolhatja. Arról már nem is beszélve, hogy egy a sült lilahagyma karamellöntettel, vagy vele sütve felejthetetlen ízekkel ajándékot meg minket. Ha valaki még nem kóstolta a hagymalekvárt, ami ugyancsak karamellel készülhet, akkor itt az ideje kipróbálni. A természetesen az édességekben fő szerepet játszik, fagylalt, likőr, szósz, mártás, torta, sütemény készülhet vele. A karamell, mivel olvadt formában könnyen alakítható, felettébb alkalmas tortadíszek kiöntésére, készítésére.

Fotó: Pixabay

A karamella egy korszakot is jelent
Amikor még kissrác/kislány voltam. Van az a 40-50 éves korosztály, akinek mindennapjait is meghatározta a karamella. Az óvodai, iskolai évek, a menza jut eszünkbe róla. Akkor természetes volt, hogy jóízűen szürcsöltük a műanyag bögréből a karamellás tejet, hozzá sima zsömlét, jobb esetben kalácsot majszolva. A karamellát tehát ebben a formában még retrónak is lehet nevezni.

Fotó: Pixabay

A vajkaramella meghódította a világot

Franciaországban nagy hagyománya van a vajkaramellának. A francia konyha alapvetéseként a vaj még inkább egyedivé varázsolta a karamellt. Bretagne-i régióban az extra minőségű vajból különleges karamellt készítenek. Innen eredeztethető a mára már híressé vált creme caramel is, mely nem más, mint egy karamellás, tojásos édesség. A lengyel krowka hasonló, és a mai napig lehet kapni!

Mi is a karamella

Egyáltalán nem bonyolult, de mégis eredendően imádott íz. A karamell akkor keletkezik, amikor a cukrot 170 °C-ra felhevítjük. Ennyi! A cukor elolvad a hőkezelés hatására, tehát vizet veszít. Ezt a folyamatot nevezzük tulajdonképpen karamellizálásának. Minél tovább hevítjük a cukrot, a karamell annál sötétebb színű lesz. Ipari méretekben általában keményítőből, vagy kukoricaszirupból állítják elő.

Fotó: Pixabay

Egy roppant bonyolult karamellás tej recept:

  • A cukrot főzőedénybe, serpenyőbe vagy kis lábasba tesszük.
  • Hevítjük, megolvasztjuk. Mikor már teljesen felolvadt az összes cukor, a hideg tejjel felengedjük.
  • Addig forraljuk, míg a megkeményedett karamella teljesen fel nem olvad benne.
  • Kész!
 

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

5+1 Egészséges reggeli tipp

Lelkesedtek a világsztárok a magyar vadasért

A sáfrány titka: nem csak a levesbe jó, visszaállítja a lelki egyensúlyt is

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!