FÉRFI SZÉPÍTKEZÉS VILÁGNAPJA – mert van ilyen

-

A férfi szépítkezés világnapján, felmerül a kérdés. Szoktak a pasik is hosszan tükör előtt állni és nem csak mikor borotválkoznak? Egyértelmű, hogy a külsőnk és a megjelenésünk már fél siker- ahogy mondani szokták. Alapvetően társadalmi tévhit, hogy a férfi nem fordít elegendő időt a szépítkezésre, hiszen a megfelelni vágyás nemtől és kortól független.

Fotó: Pixaby A paróka régen divat volt.

A történelem is megmondja a férfi is szépítkezik

A történelem szövetébe kutakodva felfedezhető jelenség a férfiak szépítkezése.

Az egyiptomiak már Kr. e. 10 000-ben használtak szemhéjfestéket a temetési szertartásaik során, a férfiakat és az arcfestést pedig már a Biblia is kapcsolatba hozza. Római rabszolgáknak már volt olyan feladatuk, amikor illóolajokkal fürdették meg a férfiakat. A smink a bőr és a testfestés az egyiptomiaknál teljesen elfogadott volt, sőt még hennával is díszítették különféle testrészeiket.

Fotó : Pixabay A ókori római fürdők, nem egyszerűen uszodák, vagy kádfürdők voltak, hanem hideg-, meleg- és gőzfürdők is.

A paróka viselése, mint szépítkezési eszköz – a kopaszságát rejtegetni igyekvő- XIII. Lajos, majd utóda, a tíz parókakészítőt felfogadó XIV. Lajos révén terjedt el, főként az arisztokrácia körében. Ehhez még hozzátartozott az, hogy a férfiak is sminkelték magukat, ami egyáltalán nem volt meglepő.

 

A férfi is ügyeljen a megjelenésre

A megjelenésre való ügyelés a férfiasság részévé vált a mai világban. Felmérésekből kiderült, hogy a férfiak több mint fele (56 százaléka) napi rendszerességgel használ valamilyen kozmetikumot. A pasik 39 százaléka rendszeresen archidratálót használ bőrápolás gyanánt és kétségtelen, hogy harcot vívnak az öregedés jeleinek legyőzésére. Ez a mai világban már trend és egy olyan társadalmi elvárás melynek bizony a férfiak is igyekeznek megfelelni. Egyértelmű, hogy a férfi szépítkezés immáron halk forradalmát éli, mely a nem látható tartományban folyik. Az elvárások és a tradíciók összemosódnak a kor pasi- ideálképével, aminek következményeképpen több az urak tükör elött töltött perceinek száma.

Fotó: Pixabay A férfiak is ügyelnek a megjelenésre.

A férfi szépítkezési szerek még ha nem is robbanásszerűen, de megjelentek a drogériák polcain- reklámok sulykolják használatukat. A média által sugárzott ideális férfikép pedig arra sarkalja az érintetteket, hogy idomuljanak hozzá. A konditermekben testet építők, az apuci testet kultiválók, mind-mind egyre törekszenek! Igen a pasik is akarnak tetszeni és igen, szépnek szeretnének látszani! Ha már férfi szépítkezés, azért az mindenképp jól hangzik, hogy a fellelhető kenceficék, ápolószerek piacán, még mindig a női cuccok vannak felárazva, kivéve az aktuális divatkülső kellékeit.

A divat mindig változó és képlékeny valami, de ha pont most és pont ma kérdezik, a férfiaknál is vannak jellegzetességek. Két rém egyszerű, de annál költségesebb szépítkezési szokás uralja a mai divatot. Az egyik a hajviselet. Figyelembe véve a trendi hajviseletet és annak hosszát, a „Barber Shop”-ok virágkorát éljük. Aki fancy- legalább hetente igazíttatja a séróját. A másik a szakállviselés. Ez még inkább fontos és álladó karbantartás igényel, hozzá pedig a megfelelő immáron eszméletlen mennyiségben kapható ápoló anyagokat. Szóval a pasik is szépek akarnak lenni!

Fotó: Pixabay Szakáll és Style

A társadalmi szerepek kissé megváltoztak az elmúlt évtizedek alatt, a feladatok és erőviszonyok az erősebbik nem számára is elengedhetetlenné tették a konszolidációt. A szépségápolás immáron nem ördögtől való a férfiak esetében sem. Az persze már más kérdés, hogy milyen mértékben történik. A 1970–1980-as évek után újra divatba jött a szemfestés- például egyes zenészek között viszont az üzletükbe betérő, kozmetikumokat vásárló férfiak többnyire az alapozón, korrektoron és ajakápolón kívül nem vásárolnak mást.

Fotó: Pixabay Férfiak a kozmetikusnál.

Férfiak a kozmetikusnál

A legbátrabb urak még kozmetikushoz is elmerészkednek, de általában a hölgyek cipelik el őket. Vannak, akik rászoknak és vannak, akik csak nevetnek, de a bőr, a kezek, és a lábápolás már az erősebb nemnél is előtérbe került. Tehát nem elég a belőtt séró és a tökéletes test, illetve az eszményi szakáll! A hölgyek bizony megnézik a pasik kezét és akarva akaratlanul levonják a következtetést. Uraim! Vigyázat, a megnyerő külső mára részleteiben is elengedhetetlen!

„Szokásaink, s az elvárások a hiúság köré gyűlnek, s a látszat világában látszani csak így lehet”   (Thomas Braun)

Ebben az idézetben benne is van miért szépítkezünk. Mára a féri nem csak nyers erő és magabiztos bika, hanem képvisel egy eszményi képet. A megfelelni vágyás és a férfiak szépítkezése tehát normális elvárássá vált és bármilyen furcsán hangzik is ez a világnap mégis egyre helytállóbbá válik.

Forrás: Wikipédia

Fotó: Pixabay

OLvass tovább:

Mi kell a jó szexhez 2 – Tovább az úton

Sárközi Ákos: Séfként pasinak lenni jó

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!