Fenséges rakott zöldségek az ősz ízeivel

-

Egy gyors és finom vacsorára vágysz? Az ősz ízeivel készült rakott zöldségek tele vannak egészséges rostokkal, ami az őszi immunerősítés időszakában nagy segítség a szervezetünknek. Ráadásul könnyen elkészíthetőek, így egy nehéz nap után sem megerőltető bedobni a tepsibe egy rakott sütőtököt vagy karfiolt. Nézzük a legfinomabb verziókat!

Rakott padlizsán

Fenséges rakott padlizsán
Fenséges rakott padlizsán fél óra alatt! | Fotó Envato Elements

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 40 dkg darált hús
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 teáskanál szárított rozmaring, oregánó és bazsalikom
  • cukor – szintén kb. 1 teáskanál
  • só és bors ízlés szerint
  • olaj

Elkészítés:

  1. A padlizsánokat karikázzuk fel, sózzuk meg, és tegyük félre.
  2. A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Ha már puha, nyomjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, együtt pirítsuk egy percig, és dobjuk rá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd fehéredésig pirítjuk.
  3. Ha már átsült, öntsük fel egy kevés vízzel, és adjuk hozzá a paradicsompürét illetve fűszereket: a bazsalikomot, oregánót és egy kevés cukrot. Sűrű ragut kell kapnunk.
  4. Ezt követően a padlizsánkarikákat kevés olajon oldalankét két-két perc alatt pirítsuk meg.
  5. A tepsi aljára mehetnek a padlizsánkarikák, rákanalazzuk a húsos ragut, és újabb sor padlizsánkarika következik. A tetejét szórjuk meg rozmaringgal és reszelt sajttal, és alufóliával letakarva helyezzük be 200 fokos, előmelegített sütőbe. 20 perccel később vegyök le róla a fóliát, amíg a sajt meg nem pirul.

Rakott sütőtök

Rakott sütőtök sajttal a telején
Sütőtök sajttal a telején – a rakott zöldségek őszi verziója | Fotó: Envato Elements

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 80 dkg sütőtök
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 dl tejföl
  • 5 dl tej
  • 10 dkg sajt
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • só, bors és fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A sütőtököt felkockázzuk, majd sós vizben puhára főzzük. A húst apró kockákra vágjuk, pici olajon 15 percig pároljuk, addig, amíg kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Felolvasztjuk a vajat, mehet bele a liszt, a masszát folyamatosan higítjuk tejjel. Sűrű és krémes állagot kell kapnunk. Fűszerezzük szintén sóval, borssal és mehet fahéj is bele. Végül hozzáadjuk a tejfölt.
  3. Egy nagy tepsit kivajazunk és meghintjük zsemlemorzsával. Jöhet a rétegezés. Először a sütőtök, rá a hús, locsoljuk a szósszal. Edény méretétől föggően rétegezhetünk. Tetejére sajtot reszelünk. Eelőmelegített sütőben 180 fokon harminc perc alatt elkészül.

Rakott karfiol

Rakott karfiol
A klasszikus rakott karfiol | Fotó: Envato Elements

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 50dkg darált hús
  • só, bors
  • olaj
  • 2dl rizs
  • 1 nagy tejföl
  • reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük. A darált húst forró olajon megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
  2. A rizst egy kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd dupla adag vízzel felöntjük. Kis lángon kb. 15 percig főzzük, és hagyjuk, hogy a rizs teljesen magába szívja a vizet. Ezt követően lefedve félretesszük további 15 percre.
  3. A megfőtt karfiolt kisebb darabokra vágjuk, majd a felét egy tepsi aljába tesszük. A rizst és a darált húst összekeverjük, majd eloszlatjuk a karfiolágyon. Erre jöhet a maradék karfiol, végül meglocsoljuk tejföllel a tetejét majd körülbelül 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  4. Miután kivettük, megszórjuk sajttal a tetejét, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt rá nem pirul.

Receptek: Nosalty, Femina, Mindmegette

Ettél már tücsköt? TÜCSÖK ÉS BOGÁR- a fenntartható élelmezés megoldása.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!