Article Top Ad (AdSense)
Egy gyors és finom vacsorára vágysz? Az ősz ízeivel készült rakott zöldségek tele vannak egészséges rostokkal, ami az őszi immunerősítés időszakában nagy segítség a szervezetünknek. Ráadásul könnyen elkészíthetőek, így egy nehéz nap után sem megerőltető bedobni a tepsibe egy rakott sütőtököt vagy karfiolt. Nézzük a legfinomabb verziókat!
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
- 2 padlizsán
- 40 dkg darált hús
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 teáskanál szárított rozmaring, oregánó és bazsalikom
- cukor – szintén kb. 1 teáskanál
- só és bors ízlés szerint
- olaj
Elkészítés:
- A padlizsánokat karikázzuk fel, sózzuk meg, és tegyük félre.
- A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Ha már puha, nyomjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, együtt pirítsuk egy percig, és dobjuk rá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd fehéredésig pirítjuk.
- Ha már átsült, öntsük fel egy kevés vízzel, és adjuk hozzá a paradicsompürét illetve fűszereket: a bazsalikomot, oregánót és egy kevés cukrot. Sűrű ragut kell kapnunk.
- Ezt követően a padlizsánkarikákat kevés olajon oldalankét két-két perc alatt pirítsuk meg.
- A tepsi aljára mehetnek a padlizsánkarikák, rákanalazzuk a húsos ragut, és újabb sor padlizsánkarika következik. A tetejét szórjuk meg rozmaringgal és reszelt sajttal, és alufóliával letakarva helyezzük be 200 fokos, előmelegített sütőbe. 20 perccel később vegyök le róla a fóliát, amíg a sajt meg nem pirul.
Rakott sütőtök
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 80 dkg sütőtök
- 50 dkg csirkemell filé
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 dl tejföl
- 5 dl tej
- 10 dkg sajt
- 1 ek zsemlemorzsa
- só, bors és fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
- A sütőtököt felkockázzuk, majd sós vizben puhára főzzük. A húst apró kockákra vágjuk, pici olajon 15 percig pároljuk, addig, amíg kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk.
- Felolvasztjuk a vajat, mehet bele a liszt, a masszát folyamatosan higítjuk tejjel. Sűrű és krémes állagot kell kapnunk. Fűszerezzük szintén sóval, borssal és mehet fahéj is bele. Végül hozzáadjuk a tejfölt.
- Egy nagy tepsit kivajazunk és meghintjük zsemlemorzsával. Jöhet a rétegezés. Először a sütőtök, rá a hús, locsoljuk a szósszal. Edény méretétől föggően rétegezhetünk. Tetejére sajtot reszelünk. Eelőmelegített sütőben 180 fokon harminc perc alatt elkészül.
Rakott karfiol
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol
- 50dkg darált hús
- só, bors
- olaj
- 2dl rizs
- 1 nagy tejföl
- reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük. A darált húst forró olajon megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
- A rizst egy kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd dupla adag vízzel felöntjük. Kis lángon kb. 15 percig főzzük, és hagyjuk, hogy a rizs teljesen magába szívja a vizet. Ezt követően lefedve félretesszük további 15 percre.
- A megfőtt karfiolt kisebb darabokra vágjuk, majd a felét egy tepsi aljába tesszük. A rizst és a darált húst összekeverjük, majd eloszlatjuk a karfiolágyon. Erre jöhet a maradék karfiol, végül meglocsoljuk tejföllel a tetejét majd körülbelül 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
- Miután kivettük, megszórjuk sajttal a tetejét, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt rá nem pirul.
Receptek: Nosalty, Femina, Mindmegette
Ettél már tücsköt? TÜCSÖK ÉS BOGÁR- a fenntartható élelmezés megoldása.