Fedezd fel Debrecent! Vár a kálvinista Róma!

-

Kossuth Lajos a „szabadság őrvárosának” hívta, Ady Endre a „maradandóság városának” nevezte Debrecent. A város jelképének számító Református Nagytemplom büszkén áll a Kossuth téren. Ez a büszkeség talán a városba érkezőket is megérinti. Színes körkép Debrecenről!

 

A cívisváros személyes kötődéssel

Személyes kötődésem igen erős a városhoz, hiszen itt születtem, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában nyiladozott az elmém, itt éltem évtizedekig, s nem kizárt, hogy még visszatérek. Szüleim itt élnek, így ide is tartozom. Érdekes most azt a várost röviden bemutatnom, ami rengeteget változott az elköltözésem óta, ahol pályám elején tanítottam, és aminek egykor én is kulturális újságírója voltam.

Szabó Magda szelleme és a Nagytemplom üzenete

Szabó Magda ezer szállal kötődött a városhoz,  átjárta a sejtjeit a város történelme. Nem csoda, hogy az írónő személyét, életét kitüntetett szeretettel idézi fel több helyen is a város. Szabó Magda Holtig haza: Debrecen című művében írta ezeket a megindító sorokat: „Valahányszor hazaérkeztem, apám-anyám kinn vártak az állomáson. Mióta nincsenek, a Nagytemplom két tornya fogad… A bal torony Anyám. A Jobb az Édesapám.”

„Amit érzek, ami áthat, az a biztonság, mert a végtelenség nyugalma sugárzik rám a tümpanon alól, a tudat, hogy a vaskos, egymástól szinte meghökkentően távol eső tornyokra rákönyökölhet akár a világmindenség, tudom, elbírja, annyira el, hogy erejéből még nekem is jut, másnak is, aki igényli, mindenkinek.”

Debrecen Nagytemplom
Debreceni Nagytemplom. Hazánk legnagyobb református temploma. kép:bcoolmagazin/R.Sz.Zs

A kálvinista Róma

Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, a történelem során két alkalommal is az ország fővárosaként működött. Debrecen története több mint négy és fél évszázadon át összefonódott a reformációval, számos olyan emléket őriz magában, melyek történelmi jelentőségéről árulkodnak. Épületek, falak, szobrok üzennek a múltról.

Debrecen város jelképének számító Református Nagytemplom

Hazánk legnagyobb református temploma, a város és a Magyar Református Egyház ikonikus épülete. Itt Kossuth székét és a Vizsolyi Bibliát is megtalálhatod. A tornyából csodás kilátás nyílik az alföldi városra. Rácsodálkozhatsz a Rákóczi-harangra is.

Még több információt itt találsz: https://www.nagytemplom.hu/a-nagytemplom-tortenete/

Debrecen Református Nagytemplom
Debreceni Református Nagytemplom. Itt Kossuth székét és a Vizsolyi Bibliát is megtalálhatod. A tornyából csodás kilátás nyílik az alföldi városra. Rácsodálkozhatsz a Rákóczi-harangra is. kép: bcoolmagazin/R. Sz.Zs

Emlékkert

A Református Nagytemplom és a Kollégium között húzódó Emlékkertben található Bocskai István erdélyi fejedelem szobra is. A pár éve felavatott Reformáció Emlékműve előtt is érdemes elidőzni, árad belőle a szakrális energia.

Debrecen Emlékkert
A Református Nagytemplom és a Kollégium között húzódó Emlékkert. kép:bcoolmagazin.hu/R.Sz.Zs

Debrecen Emlékkert
A pár éve felavatott Reformáció Emlékműve előtt is érdemes elidőzni, árad belőle a szakrális energia. kép:bcoolmagazin.hu/R.Sz.Zs

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára

Debrecenben, a város szívében, a Nagytemplom mögött A Debreceni Református Kollégium impozáns, klasszicista épületében a történelem illata érződik.

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára több mint félmilliós állományával a magyarországi református egyház legnagyobb egyházi jellegű könyvgyűjteményét őrzi. Az 560 000 dokumentum között kódexek, ősnyomtatványok is fellelhetőek. A bibliagyűjteményben 250 nyelven fordul elő a Szentírás. A gyűjtemény becses darabjai a híres diákok, Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Kölcsey Ferenc és Ady Endre kéziratai.

A könyvtár honlapja: https://silver.drk.hu/hu/konyvtar

Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára
A Debreceni Református Kollégium impozáns, klasszicista épületében a történelem illata érződik. kép: : https://bethlensulikonyvtar.wordpress.com/kepgaleria/reformatus-kollegium-konyvtar-debrecen/

Déri Múzeum

A Kollégiumhoz nagyon közel van a Déri Múzeum és annak csodás fákkal és szobrokkal teli parkja. Móricz Zsigmond szobra mellett Medgyessy Ferenc alkotási is helyet kaptak a parkban. A Déri Múzeum gyűjteményének egyik legismertebb darabja Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű trilógiája. Ezt mindenkinek látni kell egyszer! A múzeum állandó kiállításain többek között szamuráj-udvarház, óegyiptomi gyűjtemény, régészeti és helytörténeti kiállítások várnak.

Itt nézhetsz szét Debrecen egyik belvárosi ékességének oldalán: https://www.derimuzeum.hu/

Debrecen Déri Múzeum
Déri Múzeum és parkja. kép: bcoolmagazin.hu /R. Sz.Zs

Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központ

A Déri Múzeum szomszédságában van a Modem, ami  a kortárs művészet műfaji sokszínűségének bemutatását tartja egyik fő feladatának. Közép-Európa egyik legizgalmasabb kortárs művészeti kiállítóhelye, 2006-tól várja háromszinten, 3000 négyzetméternyi kiállítótérrel az érdeklődőket. Mikor még én is rendszeresen írtam debreceniként a hely kiállításairól, sokszor éltem meg katarzist, például Kicsiny Balázs installációi előtt is. A művésznek jelenleg is van anyaga a Modemben.

Itt minden kiállításról részletesen olvashatsz: http://www.modemart.hu/

Debreceni Modem
Debrecen, Modem. A Modem a kortárs művészet műfaji sokszínűségének bemutatását tartja egyik fő feladatának. kép: bcoolmagazin.hu /R.Sz.Zs

Nyüzsgő belváros – ízélmények és zene

Roppant mód felpörgött a belvárosi élet, rengeteg új hely nyílt az elmúlt években. Igazi gasztropolisz-élmény várja az ide látogatókat.

A belvárosban a Kossuth utca, a Halköz, a Csapó utca tele van jobbnál jobb beülős, kiülős, élőzenét is kínáló hellyel.

A hatalmas kínálatból, a hívogató, egyedi arculatú, stílusos helyek közül nehéz kiválasztani párat. A Csapó utcai sétálóövezetben bukkanhatsz rá a Black Sheep nevű helyre. Itt Szabi a Pék szakmai felügyeletével kifejlesztett házi kovászos kenyerekhez is hozzá tudsz jutni. A süteménykínálattól egyenesen meg lehet szédülni. A professzionális minőségű kávékért a Tóth Gábor kávépörkölőmester, a Black Sheep márka alapítója kezeskedik.

Debrecen Black Sheep kávézó
A Csapó utcai sétálóövezetben bukkanhatsz rá a Black Sheep nevű helyre. kép: Black Sheep Facebook-oldala

A fesztiválhangulatot idéző Roncsbár helyi és ismert hazai zenekarok koncertjeivel, grillterasszal várja nemcsak a rock szerelmeseit. Kattints ide az aktualitásokért: http://www.roncsbar.hu/

A közelgő Virágkarneválról ebben a cikkünkben részletesen olvashatsz: https://bcoolmagazin.hu/debrecen-augusztusban-az-orszag-legjelentosebb-fesztivalvarosava-valik/

Interaktív szobrok

A helyieknek találkahelyek, az ide érkezőnek remek fotótémák a városhoz kötődő híres költők, írók egész alakos, pózokban elhelyezett életszerű szobrai.

Ady Endre az Ady parkban

Csokonai Nemzeti Színház épülete és a Debreceni Ady Endre Gimnázium között ül a dölyfössége és újító szelleme miatt is eredeti Ady Endre. Mellé lehet telepedni.

Debrecen Ady Endre szobor
Debrecenben az Ady Endre szobor mellé le is lehet telepedni. kép:bcoolmagazin.hu / R.Sz.Zs

Szabó Magda “meg is szólal” a padnál

Olyan elsődlegesen nyugodt és derült sehol se tudok lenni, mint otthon, a városban, amely az enyém, amelyet értek, ismerek, ahová tartozom, s amelytől magam is megkívánom, hogy a magáénak érezzen.” – írta Szabó Magda a fentebb már említett Holtig haza: Debrecen című művében. A Kossuth téren, a Nagytemplom közelében található szoborhoz tartozik egy QR-kód. Okostelefonnal leolvasható és hallható Szabó Magda hangja.

debrecen Szabó Magda szobor
Debrecen, Kossuth tér, Szabó Magda szobra, ami “meg is szólal”… kép: bcoolmagazin.hu / R. Sz.Zs

Szabó Lőrinc szobra

A több mint 2 méteres alak mellé állva ötletes beállítású fotókat is készíthetsz. Szabó Lőrinc szintén a Kossuth téren áll, az országzászlóhoz közel.

Debrecen Szabó Lőrinc szobor
Szabó Lőrinc szobra is a Kossuth téren áll. kép: bcoolmagazin.hu / R.Sz.Zs

A  Nagyerdő és környéke

Bár a városnak nincs hegye, se folyója, erdeje és tava azért van! A Békás-tó és környéke igen nagy újításokon és arculatváltáson esett át az elmúlt években.  A tó körül a tájépítészek által tervezett, izgalmasan kacskaringózó sétányok várják az andalogni vágyókat.

Nézd meg ezt a látványos videót a Nagyerdőről:

Debreceni Állatkert – Nagyerdei Kultúrpark

A debreceni Nagyerdő varázslatos fái közt 17 hektáros területén mutatja be öt földrész 165 állatfajának közel 1400 egyedét az állatkert. Ritka, egzotikus állatok – tukánok, flamingók, íbiszek, gibbonok, kenguruk, és vízilovak – mellett a hazai fauna és az őshonos háziállatok is megtekinthetőek itt.

Részletekért kattints  ide: http://www.zoodebrecen.hu/

Debreceni Állatkert
Nagyerdei Kultúrpark, Debreceni Állatkert kép: http://www.zoodebrecen.hu

Egyetem téri park

A több mint száz éves egyetem főépülete előtt található tágas, francia stílusú park, térlépcsőkkel, díszmedencével és sétányokkal osztott tér Debrecen egyik legimpozánsabb tere. Helyi szokás, hogy a szökőkútban a friss diplomások meg szoktak mártózni!

Debrecen Egyetem tér
Debrecen, Egyetem tér parkja kép.youtube.com

Mediterrán Élményfürdő és Termálfürdő

Itt aztán lehet tobzódni a vizes élményekben! Debrecen bámulatosan szép, izgalmas fürdőkomplexuma ez, amelynek része egy termál-, egy strand-, egy élményfürdő és egy wellness-hotel is. Mindez a csodás, megújult Nagyerdőben található. Az Aquaticum Debrecen Mediterrán Élményfürdő és Termálfürdő legimpozánsabb eleme a hatalmas kupolacsarnokban, trópusi növényzettel kialakított élményfürdő, ahol megannyi élményelem és szolgáltatás közül választhatunk. A hotelben számos egészségmegőrző szolgáltatást és keleti mozgásprogramot kínáló wellness-sziget is működik.

A képeket látva még inkább megjön majd a kedved a helyhez! Minden korosztály élvezheti a vizes élményeket kínáló komplexum légkörét.

Részletekért kattints ide: https://spa.aquaticum.hu/hu

Debrecen élményfürdő
Aquaticum Debrecen Mediterrán Élményfürdő és Termálfürdő, Nagyerdő. Itt aztán lehet tobzódni a vizes élményekben! kép: spa.aquaticum hu

 

Nagyerdei Víztorony

Lelkesedéssel ajánlom a fürdővel szembeni a Nagyerdei Víztornyot is. A különleges geometriájú Fröccsbárban érdemes elidőzi és a kilátást is meg kell csodálni, hiszen 34 méteres magasságból a Nagyerdő lombkoronaszintje felett rálátunk az erdőre, az Egyetemvárosra és egész Debrecenre.

Nagyerdei Víztorony debrecen
Nagyerdei Víztorony kép:debrecen.hu

Szívkövek

Ezt a bájos virágos boltot azért nem tudtam kihagyni, mert nagyon kedvesen fogadják az ide belépőket. A kirakatban is látható szívkövek sokakat becsábíthatnak, hiszen annyira cuki a grafikájuk és a rájuk írt üzenet. A Nagytemplom oldalában, az országzászlóhoz és a Szabó Lőrinc szoborhoz közel találod a kis üzletet. Szívmelengető ajándék lehet egy ilyen szívkő.

Szívkövek Debrecen
Szívmelengető ajándék lehet egy ilyen szívkő. kép: debrecenivirag.hu

A Nagyállomás lépcsőin a Szeretethimnusz

Ha vonattal érkezel a városba, a Nagyállomás lépcsőin a Szeretethimnusz mély, elgondolkoztató gondolatait olvashatod. „A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik.”

debreceni Nagyállomás
Debreceni Nagyállomás lépcsőin a Szeretethimnusz részlete olvasható. kép: bcoolmagazin.hu / R. Sz.Zs.

Extrém fotók a Szelfi Múzeumban

Egyre nagyobb divatja van az extravagánsan berendezett, tematikus terekben való fotózkodásnak, A színes, habos-babos, léggömbös, felhőhintás, virágos díszletek közt elkészült fotók sok nevetésre, mókázásra adnak lehetőséget. A részletekről és az installációkról itt tájékozódhatsz: https://selfietime.hu/

Szelfi Múzeum Debrecen
Debreceni Szelfi Múzeum. Egyedi installációk és hátterek várnak itt. kép: https://selfietime.hu

Zsuzsi Erdei Vasút

Zsuzsi Erdei Vasút Magyarország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja. Egyik gyerekkori kedvencem ez a kisvonat. Édesapám pályamérnök, szívügye volt anno ennek a kisvonatnak a megmentése, felújításának ügye. Az 1990-es évek közepén fel akarták számolni, de a lelkes Zsuzsi-rajongóknak sikerült megmentenie. A Debrecenből induló vasút 16 km-en keresztül halad az erdős, pusztás tájakon. Ki lehet vele zötyögi a természet lágy ölére. Hármashegyaljáig ki lehet vele vonatozni.

Itt tudsz tájékozódni az állomásokról és a menetrendről: https://zsuzsivasut.hu/

Zsuzsi vonat Debrecen
Debreceni Zsuzsi vonat A vasútvonal Hármashegyaljáig maradt meg. kép: https://zsuzsivasut.hu/

Debreceni Nemzetközi Repülőtér

Kelet-Magyarország legfontosabb és egyben legnagyobb forgalmú nemzetközi repülőtere A város központjától mindössze 7 km-re van. A részletekről, az elérhető úti célokról, az induló és érkező járatokról itt tudsz tájékozódni: https://www.debrecenairport.com/hu

Lehetetlen lett volna minden érdekes és fontos debreceni helyet belezsúfolni ebbe a cikkbe. De reméljük, meghoztuk a kedved a napban fürdő alföldi városhoz!

Debrecenhez nagyon közel van a Vekeri-tó, a természet közelségére vágyók nézzenek ki oda is. Itt egy kis kedvcsináló:

Ha felfedeznél még szép helyeket belföldön:

Budapest környéki romantikus helyek szerelmespároknak

Töltődj fel a Dunakanyar szépségével – Bámulatos helyek, csodás tájak

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!