spot_imgspot_img
spot_img

Fedezd fel a magyar Toszkána csodálatos helyeit! A Káli-medence és környéke

-

Article Top Ad (AdSense)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. A magyar Toszkánaként is emlegetett Káli-medence és környéke meseszép tájjal, varázslatos természeti jelenségekkel várja az itthon nyaralókat. Szeretnénk meghozni a kedvet az itt megcsodálható, káprázatosan szép, kevésbé közismert helyekhez.

 

Bazaltvulkanizmus, mesélő kövek

A terület kőzettani és a növényzeti változatossága ámulatba ejtő. Geológiai szempontból a Káli-medence a Balaton-felvidéken belül a legváltozatosabb tájegység, ráadásul 1984-ben védetté nyilvánították. A perm időszak vörös homokkövétől kezdve szinte a teljes triász kőzetsorozaton át az egyedi pannon kovás homokkőig számos kőzettípus előfordul itt, amit a tűzhányó-tevékenység csak tovább gyarapított. Ezen sokszínű kőzetek alkotják a Káli-medence fehér, fekete, illetve vörös arcát. A Balaton északi partja mögött meghúzódó Balaton-felvidék egykor monogenetikus vulkáni működés színhelye volt.

A szőlőhegyek, a festői színek, a mesélő kövek remek kirándulós élményeket ígérnek.

A „magyar mediterráneum” a felfoghatatlanul távoli múlt természeti erőiről, és történelmünkről is mesél. 

Káli-medence
kép: www.kali.hu

A várromok, a meghökkentő formájú sziklaszirtek, a középkori emlékekkel teli helyek, falvak megdobogtatják a szíved. 

Kezdőképünk ebből a káprázatos videóból van:

Salföld

A Balatontól körülbelül 3 kilométerre északra fekszik, ennek a meseszép településnek a határában található a borókással tarkított Kőtenger, ami a Pannon-tenger aljzatának maradványa. Salföld Természetvédelmi majorjában lovasbemutatókra, állatsimogatásra, és magyaros vendéglátásra lehet számítani. Itt tájékozódhatsz a részletekről: Salföldi major

Káli-medence, Balaton
kép:www.kali.hu/salfoldmajor

Kékkút és Salföld települések között szemérmesen megbújik a kissé vicces nevű Kütyü-domb. Nem szabad kihagyni ezt a a vulkanikus dombot sem a felfedezőútból.

 

Kékkút

A Káli-medence nyugati peremén fekvő egyutcás kis település a medence nyolc településének legkisebbje. Egy utcából és a környező dombokon levő pincékből áll. A falu határában található a bizánci Theodóra császárnő kedvenc italát adó, róla elnevezett forrás. A palackozóüzem Burnót- patak felőli kerítésének tövében található a kiépített forrás, egészséges, friss, enyhén szénsavas vizével. Érdekességképp meg kell említenünk, hogy a település története bizony a nagyon messzi múltba, egészen a Kr.e. 3. évezredig nyúlik vissza. Az 1900-as években végzett ásatásokkor őskori régiségeket, késő rézkori leleteket tárak fel a község területén. Római kori leletek pedig bizonyították, hogy már a Kr. utáni 3.-4. évszázadban jelentős településnek számított és virágzó gazdaságot működtetett.

Káli-medence
kép:kekkut.hu

Az Oszter-ház Kékkút egyetlen/fő utcáján áll. A vendégház teraszáról és kertjéből gyönyörű kilátás nyílik a Káli medence itt elterülő részére.

Ha megtetszett a táj, s eltöltenétek itt pár napot, ezen az oldalon tájékozódhatsz az árakról: http://oszterhaz.hu/#!/Kezdolap

Káli-medence, Balaton
kép:www.oszterhaz.hu

 

Mindszentkálla, Kopasz-hegy

Mindszentkálla neve a honfoglalás körül itt letelepedett Kál nemzetség emlékét őrzi, hasonlóan a medence még létező, vagy már csak romjaiban létező településeihez (Szentbékkálla, Köveskál, vagy Kerekikál, Sóstókál)

magyar Toszkána
kép:www.mindszentkalla.hu

A Kopasz-hegy a Balaton-felvidék egyik legfiatalabb kihűlt vulkánja, amely nagyjából 3 millió évvel ezelőtt hatalmas robbanásokkal tört ki. A későbbi működés során felnyomuló magma nagy mennyiségű gázt hozott magával, majd a felszínhez közeledve az addig oldott állapotban lévő gáz hirtelen tágulni kezdett. A buborékok sokasága felfújta, „felhabosította” a lávát. Lehűlve és megszilárdulva így jött létre a hegyen megfigyelhető, apróhólyagos kőzet, amelyet szerkezete miatt salakos bazaltnak is hívnak.

Mindszentkálla
kép:www.mindszentkalla.hu

A 302 méter magas hegyen egy 3 km-es, négy állomásos tanösvény hívogatja a túrázókat. Erről több helyen is olvashatsz bővebben:

tanosvenyek1   tanosvenyek2

A mindszentkállai templomhoz közel, a Kopasz-hegy keleti lábánál láthatjuk a törökök által felperzselt Kisfalud templomának romjait. Ha a környéken szállást keresnél, itt is szétnézhetsz: www.kali.hu/szallas/#mkalla

 

Szentbékkálla

A festői falucska egy délre néő domboldalra kúszik fel a Balaton-felvidéki Káli-medencét északról karéjosan lezáró erdős hegyek ölelésébe. A templomtól letekintve előbb a falu zegzugos utcái és a hol cserepes, hol nádas háztetőit, azokon túl pedig a Káli-medence sík, helyenként mocsaras síkját látjuk. Ellátni egészen a Balatonig.

Káli-medence
kép: wikipedia.hu

Ez a terméskőből kirakott, kőfeszülettel kiegészített buszmegálló a szentbékkállai elágazóban található, s azért tettük bele cikkünkbe, mert pont ezek azok az épületek, jellegzetességek, amelyek még szerethetőbbé tesznek egy tájat, falut.  Itt a környék egyéb érdekes buszváróiról nézegethetsz képeket, némelyikben tényleg megállt az idő… Kattints ide

Káli-medence, Balaton
kép:www.autvt.blog.hu

 

Kornyi-tó

A Káli-medence közepén található Kornyi-tó karsztvizekből és csapadékból táplálkozik. Fontos szerepet töltött be a térség vízi madárvilágának megőrzésében, több mint száz madárfajnak nyújt fészkelőhelyet. A Balaton-felvidék egyetlen nagyobb kiterjedésű tavaként az őszi és tavaszi madárvonulások festői helyszíne is.

Magyar Toszkána
kép: wikipedia.hu

 

Emberi komédia szoborcsoport

A vízimadarak paradicsomához közel, a kis dombon Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című, elgondolkodtató szoborcsoportját nézhetjük meg. Az 1986-ban készült, acélcsövekből és mészkőből álló emberszerű alkotások játékba hívják a belső kis filozófusunkat. A 2,4-3,6 méter magas alkotások poszt-apokaliptikus őrszemekre emlékeztetnek, akik a domb tetejéről szemmel tartják a Káli-medencét.

magyar Toszkána
kép: www.szallas.hu

 

Hegyestű

Monoszló és Zánka között található lenyűgöző geológiai természeti csodát félbevágott vulkánnak is nevezik. A mintegy 8 millió évvel ezelőtt keletkezett egy hatalmas lávakitörés eredményeképpen a tűzhányó, az aktív korszak után a lassan lehűlő lávató sötét, bazalt lávadugóként dermedt meg a vulkán kürtőjében. A megdöbbentően érdekes folyamat során a kőzetet függőleges repedéshálózat járta át, ezek mentén alakult ki a sokszögletű, oszlopos formájú bazalt. A korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúp formáját, azonban a nyersanyag-kitermelésnek köszönhető, hogy feltárult a hegy belső szerkezete.

A 337 méter magas Hegyestű látványa európai viszonylatban is ritkaságnak számít.

Ezen az oldalon részletesen tájékozódhatsz Hegyestű meglátogatásának felfedezésének lehetőségeiről: www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu

Káli-medence
kép:wikipedia.hu

Ha hasonlóan szép hazai helyeket járnál be, ezeket a cikkeiket is nézd meg:

Töltődj fel a Dunakanyar szépségével – Bámulatos helyek, csodás tájak

5 különleges fürdő és strand, amit ki kell próbálnod!

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!