spot_imgspot_img
spot_img

Fantasztikus programokkal vár a Sakura fesztivál

-

Article Top Ad (AdSense)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is két egymást követő hétvégén ismerkedhetünk meg a japán kultúra lenyűgöző világával a budapesti Füvészkertben. Április 15-16 valamint április 22-23 között számos érdekes programon vehetünk részt, kipróbálhatjuk például a hagyományos japán kalligráfiát, a népszerű manga rajzolást és végig követhetjük a tradicionális teaceremóniát is.

Mi is az a sakura ünnep?

Japán egyik legismertebb és talán egyik legszimbolikusabb ünnepe, mely a cseresznyefa virágzáshoz kötődik. A japánok úgy tartják, hogy a cseresznyefa virága a mulandóság jelképe, mert a szirmok olyan finomak és könnyűek, hogy miután lehullottak, szinte el is tűnnek, akárcsak az olvadó hópehely, mintha sosem létezett volna.

Fotó: unsplash

Ezzel együtt azonban az újjászületés jelképe is a virág, mely minden tavasszal márciusban kezd el virágozni a szigetországban. Az ott élők ilyenkor idejük függvényében kimennek a szabadba, hogy kedvükre gyönyörködhessenek az alig egy hetes virágzási időszak nyújtotta csodás látványban. Legtöbbször kiülnek egy pokrócra a fák alá és barátaikkal, családtagjaikkal piknikeznek.

Hogyan néz ki az ünnep a Füvészkertben?

A budapesti Füvészkert évről évre próbálja megteremteni az igazi japán fesztiválhangulatot ezzel a rendezvényével. A programok többsége kültéri, ám az épülten belül is találni izgalmasabbnál izgalmasabb tevékenységet. A japán kultúra iránt érdeklődők megismerkedhetnek például a japán kendőkötés, vagyis a furoshiki hagyományával is, mely az egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás arra, hogy ajándék csomagoljunk.

Fotó: Freepik

Ezen kívül többféle harcművészeti bemutatót is láthatnak mind a két hétvégén. Például a hagyományos japán kardvívást vagy a történelmi múltra visszatekintő japán íjászatot is. A MOME hallgatóinak japán ihletésű kerámia kiállításán kívül az érdeklődők megismerkedhetnek a hagyományos japán tusfestészettel, a sumie-vel és kipróbálhatják kézügyességüket az origamizásban is.

Fotó: unsplash

Természetesen egyetlen fesztivál sem maradhat zene nélkül, ezért a rendezvényen meghallgathatjuk a tradicionális japán hangszerek dallamait is. Aki pedig a virágok szerelmese, benti programként megismerkedhet a hagyományos japán virágrendezés, az ikebana művészetével.

Részletes program a Füvészkert hivatalos oldalán található.

Így ünneplik a kultúra napját Japánban

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!