spot_imgspot_img
spot_img

Fánk receptek nem csak a farsangi szezonra

-

Article Top Ad (AdSense)

A farsang egyik legkedveltebb étele a farsangi fánk. Ezt a megunhatatlan finomságot sokféleképpen nevezik: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának hívják. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de egyre több alternatív variációja is létezik, például gyomorkímélőbb olajmentes.

Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. 

 

Fánk, szerelem, babonák

Számos babona fonódott össze a fánkkal. A Szerémségben például azért készítették, hogy a vihar ne vigye el a háztetőt. Régen a farsangi időszak a párkeresés időszaka is volt. A lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kinéztek maguknak, a fiúk pedig fánkocskának becézték választottjukat. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, közel volt az esküvőjük, a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.

A farsangi hagyományokról ebben a cikkünkben bővebben is írtunk: https://bcoolmagazin.hu/a-farsang-izgalmas-tortenete-es-kulonleges-szokasai/

Ezután a kis felvezető után már biztosan összefutott a nyál a szánkban, úgyhogy indulhat a sütés!

Fánk recept
kép: unpslash.com

Klasszikus szalagos farsangi fánk

Hozzávalók:

kb 20 darabhoz

  • 500 g búzaliszt
  • 220 ml 2,8%-os tej
  • 40 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Mi a Cookpad receptjét választottuk a klasszikus szalagos fánkhoz. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz. A tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.

Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és nyújtsuk bő másfél ujjnyi vastagságúra, és egy 6-8 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon, és letakarjuk egy konyharuhával. Ezután a fánkokat 25 percig kelesszük!

Kis adagokban kisütjük őket a nem túl forró olajban. Ha az étolaj túl forró, akkor a fánk nagyon sötét lesz, és nem tud a szalag sem kialakulni. Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük.

A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk.

 

Ha szeretnéd lépésről lépésre követni a klasszikus lekváros fánk elkészülésének menetét, akkor ez a videó a segítségedre lesz:

 

Fánk sütőben sütve

A tepsiben sült változat nem olajos, így kicsit kevésbé megterhelő a gyomornak a nassolás. A citromhab receptje nagyon megtetszett nekünk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,8-3 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • ½ kávéskanál só
  • 2 db tojás sárgája

A töltelékhez sárgabaracklekvár

A tetejére porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.

Ezután egy lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztánkat, kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle.

A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.

A sütőt 190 fokra melegítjük. A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpának segítségével mélyedést nyomunk, és az így kialakított lyukakba egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.

Sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve öt percre befedjük őket egy konyharuhával, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Fánk recept
kép: citromhab.hu

Zablisztes, fordulós csodafánk

Erre a remek fánkreceptre a kreativeshobby.hu oldalon találtunk rá. A zablisztes 10 perces fánkot nem kell keleszteni, nem szívja magát tele olajjal, így könnyű lesz és könnyen is emészthető, ráadásul teljesen magától megfordul sütés közben, s ha az egyik oldala nem sült át eléggé, vissza is fordul!

Hozzávalók:

  • 250 g zabliszt (két púpos bögre)
  • 2 db tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 280 g natúr joghurt (két kicsi pohárnyi vagy ugyanennyi 20%-os tejföl, de lehet 1:1 arányban is a joghurtot és a tejfölt)
  • 2-3 ek. cukor
  • olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat kimérjük és egy tálban jól összekeverjük. Ezalatt annyi olajat melegítünk fel, hogy a fánkok lebegni tudjanak. Ha elkészült a galuska-állagú tészta, két evőkanál segítségével közepes méretű gombócokat szaggatunk a forró olajba úgy, hogy ne érjenek össze. Megforgatni nem kell: amennyiben elég sok az olaj és elférnek, a fánkok önmaguktól fordulnak át, ha megsültek. Lekvárral, fahéjjal, porcukorral vagy ízlés szerint egyéb módon tálalhatjuk is szeretteinknek.

Fánk recept
kép: kreativeshobby.hu

Cikkeink hasonló témában:

Mennyei gyümölcsös édességek

Elképesztő tortacsodák és élethű arcok egy kreatív cukrászmestertől

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!