spot_imgspot_img
spot_img

Falra mászol az stressztől? Jól teszed, a falmászás terápia

-

Article Top Ad (AdSense)

Sport, szórakozás, szabadidő eltöltése? Csapatépítés, baráti találkozó, vagy éppen terápiás kezelés? Sokan nem is gondolják mennyi előnnyel járhat, ha valaki rendszeresen megmássza a falat.

Fotó: Envato elements

Hogyan alakult ki

A sziklamászás régen azt a célt szolgálta, hogy az ember eljusson egyik helyről a másikra úgy, hogy közben megmássza az előtte tornyosuló természeti akadályt. Egy idő után már egy szabad térben művelhető sporttevékenységgé változott. A sziklamászók viszont csak bizonyos időszakokban hódolhattak ennek a sportnak, hiszen az időjárás nem mindig kegyes ennek a tevékenységnek az elvégzésére. Ennek okán, hogy ne legyenek híján a gyakorlásnak, és ne essenek ki a kondícióból, kitalálták a zárt térben felépített falmászó helyeket. Mivel itt már nem a természet, hanem az ember határozza meg milyen nehézségű a megmászható „műszikla”, egyre többen kezdtek el hódolni ennek a sportnak. Mára már külön sportággá fejlődött, falmászó klubok, közösségek alakultak ki.

Fotó: Envato elements

A falmászás roppant egészséges

Már szakemberek is megvizsgálták több ízben is, milyen jótékony hatásokkal bír, ha az ember rendszeresen űzi ezt a sportot. Valójában az egész szervezetünkre nézve jótékony hatással bír. Nem csak fizikai, hanem pszichés előnyökkel is jár.

A falmászás egy intenzív erőpróba. Minden egyes porcikánkat, izmunkat, ízületünket igénybe veszi, és edzi. Ennek köszönhetően növekszik az izomerő, és azok rugalmassága, emelkedik az állóképesség, rengeteget fejlődik az egyensúlyérzék, és nem utolsó sorban a mozgás koordinációs készség.

Fotó: Envato elements

A falmászás mentális edzés

A fizikai fejlődésen kívül, mivel komoly összehangolt, időben végrehajtott mozdulat sorokat kell végrehajtani, nagymértékű koncentrációt igényel. Ennek köszönhetően önfegyelemre nevel és fejlődni tud a fókusz képesség. Ha rendszeresen edzésben tartjuk a pszichés képességeinket, könnyebben megy a tanulás, a problémamegoldás, és jobban boldogulhatunk a mentális képességeket igénylő munkák, feladatok során.

Fotó: Envato elements

A falmászás során növekszik az emberek önbizalma. Mivel az előttünk lévő falat kell legyőzni, nem másokat, ezért valójában ebben a sportban mindenki saját magát győzheti le. Minduntalan kihívások elé állítjuk magunkat, feszegetve saját határainkat. Egy -egy fal legyőzése óriási örömet jelent és elégedettség érzéssel párosul.

Fotó: Envato elements

Falmászás terápia, sikerélmény

A falmászás divatos és kifejezetten menő. Ha „csak” szórakozásként, sportként végezzük, egy pár órás mászás után fáradtan, de felfrissülten folytathatjuk a napot. Ha viszont mint terápia fogjuk fel, rendkívül sokat segíthet a felnőtteknek, a gyerekeknek egyaránt. A segítségével a testkoordinációs problémák megszűnhetnek, testtartásjavító, és sokat javíthat a gerincferdülésen. Mindazoknak segíteni tud, akiknek különféle mozgáskoordinációs problémáik vannak, vagy egyensúlyzavarral, figyelemzavarral, koncentrációs nehézségekkel, vagy éppen tanulási problémákkal küzdenek. A falmászásnak ezt a formáját persze szakemberek segítségével végzik, kisebb csoportos foglalkozások alkalmával. Nagyon sokat segíthet a kognitív funkciók fejlődésében, közösségépítő, és rendkívül fontos a sikerélmény, mikor valaki diadalt arat maga felett.

Fotó: Envato elements

A falmászás, mint versenysport

A világ minden részén versenyeket, bajnokságokat rendeznek, többek között világbajnokságot is. A 2020-as olimpián is szerepelt, mint sportág. Három alapvető típusa van, a nehézségi mászás, más néven elölmászás. A mászó a mászás során magával viszi a kötelet, és a falon rögzített úgynevezett nittekbe (előre kiépített tartók) rögzíti magát. A másik a gyorsasági mászás, mikor a mászó fentről van biztosítva egy kötéllel, és a lényege hogy minél rövidebb idő alatt feljusson. A harmadik is nehézségi mászás (Boulder), de ez biztosítás nélkül történik, általában nem magas a fal.

Nyári álomalak? Még épp időben vagyunk!

Mit sportolj? Segítek választani!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!