spot_imgspot_img
spot_img

10 Menő fagyizó- amit ki kell próbálnod

-

Article Top Ad (AdSense)

A fagylalt-élmény nagyban kötődik a nyárhoz, a meleghez, bár vannak fagylaltfanatikusok, akik bármikor, az év bármely időszakában képesek hódolni szenvedélyüknek. A fagylat mára túllépett magán, abban az értelemben, hogy gourmet élményként is felfogható. Különleges technológiákkal, ízek sokaságával találkozhatunk.

A minőségi fagyi az amit egyre jobban meg kell fizetni

A gazdasági tényezők nagymértékben befolyásolják az árakat. Ezektől nem mentesül a fagylaltpiac sem. Az alapanyagok, a munkaerő, és az euró emelkedése miatt, szinte nincs is olyan fagylaltozó, ahol ne emeltek volna árat. Azt azért tudni kell, hogy a cukrászdák- ahogy az összes vendéglátó egység – kényszerpályán mozognak. Egy cukrászda egész évben többnyire a süteményekből, tortákból próbálja fenntartani magát, és bár alig hallani panaszos hangokat, tudnivaló, hogy ha valaki minőségi alapanyagokból dolgozik, nagyon vékony az az árrés, amivel gazdálkodni tud. Ennek okán a cukrászdák számára egy kemény 3-4 hónapos időszak marad arra, hogy a fagylaltból valahogy ki tudják termelni szinte az egész éves bevételük 60-70 százalékát. Ennek tudatában nem kell csodálkozni az árakon! Viszont a minőség és az élmény kárpótolhatja a fogyasztókat, vendégeket- mindezért.

Fotó: Pixabay

A fagyban is változtak az igények

Ahogy a társadalmi elvárások változnak, úgy alkalmazkodni kell fagyiban is az extra igényekhez. Mára nem elég vaníliát, csokoládé és puncsot árulni. Minél nagyobb a választék, minél szélesebb körben szolgálják ki az ízléseket, annál inkább érdekes egy fagylaltozó. Az ízek sokaságán felül fontosak a cukormentes, laktózmentes változatok. És már a tölcsérnek is gluténmentesnek kell lenni sok esetben. A leírások szerint, már 1753-ban is lehetett fagylaltot kapni, de az akkori technológiák miatt nagyon drága volt az elkészítése. Akkor csak a kiváltságosok, a gazdagok engedhették meg maguknak a fagylalt hideg élményét. Mára persze rengeteget változott a cukrászat, de az emelkedő árak tekintetében lassan megint luxussá válik egy családi fagylaltozás. Ettől függetlenül vannak igazán kiemelkedő fagyizók, amit muszáj kipróbálni.

Fotó: Pixabay

Dolcissima – Budapest

A Dolcissima az olasz cukrászmester, Davide Deligio által fémjelzett hely. Kétségtelen, hogy az olasz fagyi az egyik legismertebb a világon. Az általuk kínált különlegességek olyan alapanyagokból készülnek, melyeket hazájából szerez be, ez által a krémesség, az ízek selymes csúszása- élményszámba megy.

Gerbeaud – Budapest

A 160 éves Gerbeaud Kávéház sem tétlenkedik fagyi fronton. A tradíciókat megőrizve továbbra is a legkiválóbb fagylaltokkal várják a vendégeiket. Mivel lételemük az innováció és a megújulás, főleg az utóbbi időszakban fagylaltjaikban is megtalálható az újító szellemiség. Az nem is kérdés, hogy a Gerbeaud a legkiválóbb alapanyagokból, és a legújabb technológiákat használva készíti a fagylaltokat.

Fotó: Pixabay

Fazekas Cukrászda

A feltételek nélküli fagyi minőség jellemzi a Csömöri úton elhelyezkedő cukrászdát. A minőséget Fazekas Ádám garantálja. Trendekről a fagyizásban elég nehéz beszélni, mivel rendkívül megosztó és ízlés függő a dolog, viszont ők mindenképpen meg tudják ugarani a dolgot. Megtalálhatóak náluk a glutén-, laktóz- és egyéb mentes fagylatok. Ha elkészít valamilyen mentes terméket, arra mindig nagy kereslet van. Fagylaltjaiknak jó a textúrája, letisztult ízekkel dolgoznak.

I Love Gelato

Barile Renato, a Mester utcai cukrászda tulajdonosa sem ma kezdte a fagylalt készítést. Véleménye szerint elkezdett átfordulni az igényesség felé a fagylaltfogyasztás. A helyben főzött, kézműves fagylaltok viszik a prímet, és leginkább a fagylaltmester kreativitásán múlik, hogy milyen új ízekkel rukkol elő a szezonra. Jellemzőek a gyümölcsfagylaltok, és a megunhatatlan pisztácia- az amire a vendégek soha nem tudnak nemet mondani. A szicíliai ízek, a gesztenye, vagy éppen a sörös fagyi mindig viszik a prímet.

Gelarto Rosa

Az egyik legtrendibb fagylaltozó Budapesten. Az egyedi rózsa alakra formázott fagylatjaik egyértelműen elnyerték az emberek tetszését. Nem csak a hazai, de a külföldi vendégek kedvence is. Ha a Bazilika lokációjában hosszú sorokat látunk, csak álljunk be!- mert biztos az ő pultjuknál fogunk kikötni!

Fotó: Pixabay

Mínusz 11

Németh Ágnes cukrászséf által fémjelzett fagyizó, igazi kuriózum. Számukra a fagylalt művészi alkotás, amit kitagadtak az általános felfogásból. Csakis minőségi alapanyagokkal dolgoznak. Szinte minden fagylaljtuk olyan egyedi, hogy a felejthetetlen élmény garantált náluk! A fagylalt egy gasztronómiai élmény, melyet komolyan is vesznek, egy-egy különleges fagylalton akár fél évig is dolgoznak a tökéletesség elérése érdekében. Kihagyhatatlan a fagylaltkedvelők számára!

Nándori Cukrászda

A trendek után egy igazi klasszikus. Nándori László 1972-ben is mérte a fagylaltjait. Azóta is ismert szereplője a fagylaltpiacnak, és élvezhetjük kiváló munkáit. Alapvetően a klasszikus ízek mennek, de ma már elterjedtek a kompozíció fagylaltok, amik több ízből állnak. Nagyban befolyásolja náluk is a fagylaltok típusát az épp aktuális ízlés. Jelenleg nagy sikerrel fut náluk a Magocska nevű finomság, ami az év fagyija versenybe is bekerült. Nem véletlen. Sós pisztáciás-kesudiós fagylalt, málna variegátóval és az igazi érdekesség a tökmagolajon pirított pankó morzsa, amitől kellemesen ropog.

Erdős és fiai Cukrászda

Méltán lett híres a fagyizás eme gyöngyszeme, ahova még messze földről is elzarándokolnak. Erdős Norbert 1992. óta űzi a szakmát. Fagyijai krémes, testes állaga, és a minőségi alapanyag a sikerének a titka. Kaphatók náluk minimalista fagylaltok, amik egy konkrét ízben teljesednek ki, az összetettebb fagylaltoknál már megjelenik a roppanós keksz, vagy a karamell. A harapható süti-falatok mindig feldobják a választékot.

Fotó: Pixabay

Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Damniczki Balázs, aki már régóta híres fagylaltjairól, nem kétséges, hogy kipróbálandó! A szakmaiság és a minőségi alapanyag az, amiből soha nem engedtek, és ez jellemzi fagylaltjait is. Damniczki Balázs szerint: kétfajta vendég létezik, aki csak méretet, és árat néz, tehát bárhol fogyaszt ahol olcsó; a másik pedig, aki figyeli a minőséget. A piacot erőteljesen befolyásolja a rengeteg érzékenység, ezér az ő kínálatukban is megtalálhatóak az ilyen fagylatok. Kínálatukat meghatározzák az alap ízek, amiket mindenki szeret, de egyedi tételekre is számíthatunk.

Bergmann Cukrászdák, Balatonfüred

1992-es nyitásuk óta a legjobbak közé tartozik a mára ikonikus balatonfüredi cukrászda. Igazi hangulatos enteriőr fogadja a vendégeket. Klasszikus cukrászdaként a kínálatukban megtalálhatóak a közkedvelt fagyi ízek, de ugyancsak ott vannak a trendek is. Közkedvelt cukrászdája a régiónak, aki arra jár, annak kötelező kipróbálni!

3 ínycsiklandó és könnyen elkészítő fagyi

 Az Arany Kaviár Étterem megkapta a borlapok Michelin-csillagát

Mindenki egyen MA egy Pizzát MERT

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!