Tegye fel a kezét, aki az év végi ünnepek alatt eszik sütemény! Nem kell szerénykedni, nyugodtan elárulhatjátok… Hmmm…mindjárt gondoltam! Ilyenkor még azok is áldoznak a kulináris élvezetek oltára előtt, akik alapvetően nem édesszájúak. Egy pohárkrém, vagy egy forró csoki, csak lecsúszik mindenkinél, és a karácsonyfáról is szisztematikusan elkopnak a szaloncukrok valahogy. Most közzétesszük újságíróink kedvenceit, hogy lássátok, bizony mi is mindannyian elcsábulunk és mosolyogva, bűntudat nélkül faljuk a sütiket.
Ez nem mese, tényleg az üveghegyen túlról
Egyszer volt, hol nem volt… Egy szerkesztőségi értekezlet keretében megérkezett hozzánk a karácsonyi csillag sugallata. Ránk vetette égi fényét és megvilágosodást hozott. Rájöttünk arra, hogy a B -Cool magazin azért oly színes és érdekes, mert újságíróink más -más emberek, másban jók, és természetesen más ízlésük is van. Ez igaz a gasztronómiára is.
Szeretnénk most az olvasóinkkal megosztani a „MI” karácsonyi kedvenceinket!
Veszeli Annamária
Hókifli
Valójában számomra az ünnepeket – a karácsonyt – két dolgot jelenti. A sütemény és a dekoráció. A családi hagyományok is ebbe az irányba vittek. Az apai nagymamám süteményeinek csodájára jártak. Azt, hogy miként csinálta, nem is értem. Mint értelmiségi – mivel tanárnő volt – rengeteg dolga akadt, de ettől függetlenül, nála mindig volt süti. Sőt egyszer ki is adták a receptjeit a Nők lapjában. A legnagyobb kedvencem a vaníliás kiflije, ami nem töltött, hanem patkó alakú, porcukorral meghintett mennyei finomság. Engem is egész gyerekkorom óta odaengedett a gyúródeszka mellé, ettől függetlenül, valahogy nem örököltem ezt a tudás. Viszont ami nagyon érdekes, hogy a kislányom egészen fiatalon, 6 évesen, elkezdett sütin. Olyan tehetséges ebben, ami számomra óriási meglepetés és öröm. Így a vaníliás kifli továbbra sem hiányzik az ünnepek alatt az asztalról.
Lemon meringue
A másik, amit, ha megkérdeznek egyértelműen elmondok, a lemon meringue, ami magyarul citromos pite. Ennek az az érdekessége, hogy mikor Londonban dolgoztam, elmentem egy kávézóba, egyszer megláttam, és úgy éreztem abban a pillanatban, hogy megtaláltam a süteményemet. Innentől kezdve valójában alig vártam, hogy ilyet ehessek. Bár francia édesség, egyszer a lányom elkészítette nekem karácsonyra, és nagyon jól sikerült, ami felejthetetlen élmény a számomra.
Hókifli
A hókifli egész Közép-Európában elterjedt karácsonyi édesség. Az első ismert recept Katharina Prato 1858-ban megjelent szakácskönyvében található és linzer tésztából készül. Egyes receptek élesztőt, vagy sütőport használnak térfogatnövelőnek, tésztájába mandula-, dió- vagy mogyoróőrleményt kevernek, és töltik szilva-, barack-, vagy meggylekvárral, ill. dióval, mákkal vagy gesztenyével is. Az apró kiflik a porcukortól fehérek lesznek, mint a természet a szállingózó hó áldása által.
R. Szabó Zsuzsa
Házi eperlekváros ischler
Ha különleges, meghatározó karácsonyi élményről, emlékről, ízről van szó, legtöbben a gyermekkorhoz nyúlnak vissza. Nekem is gyerekkori ízek, illatok ugranak be, a varázslat, amit a szüleim és nagyszüleim teremtettek körénk. Most azonban nem egy klasszikus családi receptet választottam. Ennek az oka az, hogy ételintoleranciával élek egy ideje, így át kellett hangolni a recepteket is tejmentesre és tojásfehérje nélkülire. Édesanyám kiügyeskedett egy olyan házi lekváros, csokimázas korongot, amit én is fogyaszthatok, s az ünnepi asztalon is jól megfér a karácsonyi aprósütik mellett.
Tészta hozzávalók: 14 dkg Liga margarin, 14 dkg liszt, 7 dkg cukor, 7 dkg őrölt mandula
Elkészítés: Gyúrjuk össze a hozzávalókat. Az így elkészült tésztát fél centi vastagságúra nyújtsuk, kis poharakkal korongokat szaggatunk.. Kb 10-12 percig 180 fokon világosra sütjük. Amikor kihűlt, házi málnalekvár összeragasztjuk a korongokat. Az alábbi csokimázat pedig ráöntjük:
Csokimáz hozzávalók: 4 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, 4 evőkanál cukor, 50 g Liga margarin
Elkészítés: Keverjük össze a cukrot a kakaóval egy kisebb lábasban, majd öntsük hozzá a vizet és kavarjuk jól össze, lassú tűzön főzzük, közben kavargassuk addig, amíg a cukor elolvad. Amikor elolvadt, adjuk hozzá a margarint és ismét főzzük fel, folytonosan kavargatva. Egy fényes, homogén és kissé nyúlós csokoládémáz lesz. Hagyjuk egy kicsit hűlni majd díszítsük vele a süteményt.
Szöllősi Tímea
Méteres kalács
A karácsony nem csak az ajándékokról és a féktelen rohanásról szól, hanem a kényeztetésről, a varázslatos élményekről, a készülődés öröméről és az ünnepi süteményekről. Ezt persze az ember legjobban akkor értékeli, amikor felnőtt. Kamaszként megesett, hogy személyes sértésnek éltem meg, amikor be kellett állnom a karácsonyi sürgés-forgásba ahelyett, hogy kedvenc együttesem dalait ordítottam volna a szobámban. Lázadásom persze csak addig tartott, amíg hozzá nem kezdtünk a sütemények sütéséhez – és bevallom, a mai napig ez a kedvenc részem a karácsonyi készülődésben.
SÜRGÉS-FORGÁS
Anyukámmal már napokkal az ünnep előtt elkezdtük, és futószalagon készültek a fenséges finomságok. A tizenöt négyzetméteres konyhánk úgy nézett ki, mint egy kisebb cukrászműhely. Mindent beborított a dió, a lekvár és az olvadó csokoládé illata, az asztal és a konyhapult roskadásig volt pakolva a készülőben lévő zserbó többrétegű tésztájával, és az őzgerinc formában várakozó, vagy már éppen kisült, alakulóban lévő méteres kalács tésztával.
Imádtam ezt a forgatagot és a boldog elégedettséget: amikor anyukámmal hulla fáradtan, de annál büszkébben végig hordoztuk tekintetünket az elkészült süteményeken, majd amikor karácsonyeste leültem és befaltam egy fél rúd méteres kalácsot. Azóta sincs karácsony nélküle… csak annyi a különbség, hogy most már egy másik konyhában, két új őzgerinc formával, egy helyett három gyerek segédkezik az elkészítésében. Ja, és hogy sokkal többet kell belőle készíteni, mert nagyon hamar elfogy.
Hozzávalók
A sima tésztához: 4 tojás, 160 gramm cukor, 1,5 dl víz, 1 dl olaj, 250 gramm liszt, fél csomag sütőpor
Kakaós tésztához: 4 tojás, 160 gramm cukor, 1,5 dl víz, 1 dl olaj, 30 gramm cukrozatlan kakaópor, 220 gramm liszt
Krémhez és a csokimázhoz: 1 csomag vaníliás puding, 3 evőkanál cukor, 4 dl tej, 150 gramm vaj, 200 gramm étcsokoládé, 2-3 ek olaj
A sima és a kakaós tésztát külön készítjük el. Ehhez külön tálban felhabosítjuk a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vizet és az olajat. Ezt követi a sima tészta esetében a sütőporral elkevert liszt, a kakaós tésztánál pedig a sütőpor, liszt és kakaópor hármasa. Kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába töltjük és 170-180 fokos sütőben nagyjából 30-35 perc alatt megsütjük. Ha egy kicsit kihűlt, kiborítjuk a formából. Közben elkészítjük a pudingot, amit kihűlés után vajjal kihabosítunk, hogy egy lágy krémet kapjunk. A tésztákat a bordák mentén felvágjuk, és már mehet is az összeállítás. A sima és a kakaós szeleteket felváltva rétegezzük a pudingos krémmel, amíg két szép hosszú rudat nem kapunk. Ekkor megcsináljuk a csokimázat, amihez vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk a csokoládét. Ha kész, csak rácsurgatjuk a sütemény tetejére. Ferdén vágjuk, hogy szép csíkos legyen.
Pavlova Dása
Maslenki
Nem mondom, hogy csak karácsonykor szoktuk elkészíteni, mert jóval előtte, és még bőven utána is szoktuk enni, mert annyira szeretjük. Mondhatjuk azonban, hogy csak télen fogyasztjuk, ezért nálunk a családban megmarad egyfajta különlegességnek, de miről is van szó?
A maslenki lekvárral töltött vajas sütemény, tulajdonképpen a linzer bolgár elnevezése. Kb. ez a recept alapján szoktuk elkészíteni: https://hypeandhyper.com/unnepi-sutemenyek-kelet-europai-csavarral/ -> „Maslenki – lekvárral töltött „havas” linzerkék” címszó alatt.
A maslenki kötelező eleme a karácsonynak, nem csak azért, mert egyszerű és közben istenien finom, hanem azért, mert a családban mindegyik korosztály kiveheti a részét az elkészítésében. A legkisebbek szaggatják a tésztát, a kicsit nagyobbak megtöltik őket, a nagyok gyúrják és nyújtják a tésztát, a felnőttek pedig előkészítik, kisütik a maslenkit és közben próbálják egyben tartani a konyhát. Kicsit olyan ez, mintha korral egyre feljebb kerülne mindenki a ranglétrán. Nálunk mindenki kis segédből főszakáccsá avanzsál.
A sütemény amúgy nagyon sokáig eláll, ezért óriási mennyiségben szoktuk gyártani, ami általában egy teljes napos program. Közben persze csacsorázunk, zenét hallgatunk és eszegetünk is belőle. Felejthetetlen ünnepi hangulatot hoz ennek a süteménynek az elkészítése a családunkba.
Ballagó Petra
Panpepato
Az olasz konyha és édességek nagy rajongója vagyok. Tavaly ősszel beiratkoztam egy olasz főzőkurzus sorozatra, ahol megismerkedtem az olasz konyha alapjaival és különböző régiók jellegzetes ízvilágával. Itt találkoztam Umbria tartományában népszerű karácsonyi süteménnyel, ami azonnal belopta magát a szívembe. Tavaly karácsonykor én is megcsináltam otthon a családnak, és mindenkinek nagyon ízlett. Idén már külön kérték a családtagok, hogy karácsonyra megint csináljak belőle. A hagyományos karácsonyi menü mellé biztosan helyet kap majd ez az ízletes sütemény az asztalon.
A Panpepato (diós, mandulás, mogyorós étcsokis süti kandírozott gyümölccsel) egy kerek és édes sütemény, amely Olaszország középső részének, Umbria nevű tartománynak a jellegzetes édessége. Ez a különlegesség dióból, mogyoróból, mandulából, fahéjból, szerecsendióból, csokoládéból, mézből és mazsolából készül. Ez egy igazi „energiabomba”, ami miatt nagyon kedvelt desszert a karácsonyi szezonban. Ennek a különlegességnek az eredete az ókorba nyúlik vissza.
Hozzávalók 4 fő részére: 175 g liszt, 75 g dió, 75 g mandula, 75 g mogyoró, 75 g mazsola, 150 g méz, 80 g étcsokoládé, 1 teáskanál fahéj, 60 g kandírozott gyümölcs, egy csipet feketebors, egy csipet szerecsendió
Elkészítés: Áztassuk be a mazsolát vízbe majd reszeljük le az étcsokoládét, a diót, a mandulát és a mogyorót pedig vágjuk apró darabokra. Egy közepes-nagy edénybe gyűjtsük össze az előzőleg apróra vágott dióféléket, és adjuk hozzá a csokoládét és a kandírozott gyümölcsöt. Csepegtessük le a mazsolát, és adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz, a fahéjjal, szerecsendióval és borssal együtt. A mézet melegítsük fel, majd fakanállal jól elkeverve adjuk hozzá az aszalt gyümölcshöz és a többi hozzávalóhoz. Ezután adjuk hozzá az átszitált lisztet, és keverjük össze a tartalmát. Amikor a keverék homogén masszát kapott, formázzunk két kisebb cipó méretű darabra és süssük 20 percig 170 Celsius fokon. Tálaláskor szeleteljük fel, ahogy a gyümölcskenyeret is szokás.
Lengyel Márk
Szaloncukor
Nálam a number 1 karácsonyi édesség a klasszikus, zselés szaloncukor. Másfajta szaloncukrot nem is szoktam enni. Már gyerekkorom óta a zselés a befutó. Persze elmajszolom a bejglit meg a mézeskalácsot is, de a zselés szaloncukor nyomába semmi sem érhet. Nem fűződik hozzá különösebb emlék, egyszerűen ez maradt meg nálam az első helyen.
Ahogy zizzen a színes csomagolás, és érzem ahogy roppan kezem közt a csokoládémáz, már maga az élvezet. Kétféleképpen szoktam nekilátni. Mikor vágyaim tárgya a zselés szaloncukor, már rég illette ízlelőbimbóimat, egyszerűen csak falom egymás után. Viszont mikor már elteltem vele, szépen lassan bontom ki, lassan forgatom a számban, minden pillanatát kiélvezve a csokoládé, és a zselé csodálatos összhangjának. Javaslom vegyetek és egyetek ti is!
Orsolya Wadolowski-Balogh
Fanta szeletet
Azzal kezdeném, hogy nincs egyetlen kedvenc karácsony süteményem, mert nagyjából minden sütivel viszonyom van, kivéve a két ősi ellenségemmel a mazsolás és meggyes sütikkel, amiket szerintem tiltólistára kellene tenni, és száműzni a világból. De ha már mindenáron ki kellene emelni egyetlen karácsonyos sütit, amitől pillangók repkednek a pocakomban, akkor az a Fanta szelet. Az ajándékokat leszámítva ez volt nagyjából az egyetlen jó dolog gyerekkorom karácsonyaiban, a kakaós piskóta az édes túróval, tetején a narancsos zselatinnal, amelyek együttese egy hihetetlenül krémes, édes és egzotikus ízvilágot adtak. Mikor frissen elkészülve anyám kitette a természetes hűtőbe – igen az erkélyre -, hűlni, alig vártam, hogy végre fel lehessen vágni. Lazán megettem volna az egész tepsivel. Azóta a Fanta szeletet a karácsonnyal és az ünnepekkel társítom. De mivel nem maradt meg az „ősi” családi recept, így kénytelen voltam másik receptet találni az elkészítéséhez.
Hozzávalók a csokoládé piskótához: 6 tojás, 130 g cukor, 50 ml olaj, 80 g liszt, 30 g kakaó, 10 g sütőpor, egy csipet só
A krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg (2/3 csésze) cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró
Fanta zseléhez: 900 ml Fanta /narancslé, 100 g cukor, 2 csomag vaníliás puding keverék
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Robotgép segítségével az egész tojásokat keverd össze a sóval és a vaníliával. Állítsd le a mixert, és kanalanként adagold hozzá az olajat, lassan keverd a tojásos keverékhez. A kakaót, a lisztet és a sütőport szitáld össze, majd fokozatosan add a tojásos keverékhez. A masszát egy közepes, téglalap alakú tortaformába öntsd, amelyet előzőleg kivajaztál és sütőpapírral beborítottál. 180°C-on 30-35 percig süsd, majd a tepsiben hagyd kihűlni.
Eközben a puha vajat a cukorral és a vaníliával keverd krémesre. Adjuk hozzá a túrót, és keverd alacsony sebességgel, amíg a keverék egynemű nem lesz. Azután egy közepes serpenyőben habverővel keverj össze 100 ml Fantát a pudingos keverékekkel. Add hozzá a cukrot, keverd 1-2 percig, majd lassan melegítsd fel, és add hozzá a maradék Fantát. Közepes lángon addig keverd, amíg a keverék forrni nem kezd. Folytasd a keverést, amíg a keverék besűrűsödik. Elzárhatod a gázt, és várd meg, amíg langyos lesz. Addig a kihűlt piskótára kend rá a túrós krémet, és oszlasd el rajta egyenletesen. Majd öntsd rá a langyos zselét, oszlasd el egyenletesen és tedd be a hűtőbe, legalább 3-4 órára. Még jobb lenne egy éjszakára a hűtőben hagyni. Utána vágd fel a süteményt, és élvezzétek!
Budafoki Tamás
Mézes puszedli
Számomra a karácsonyfa illata, a pislákoló gyertyák játékos lángja, halkan a háttérben hullámzó karácsonyi melódiák dallama adja meg az alaphangulatot. Mikor a szeretteim körében jól belakunk a már megszokott menü után, beszélgetés, mosolygás és béke van. Ennek a békének számomra az egyik legfontosabb kelléke a mézes sütemények kellemesen lágy, édeskés illata. Olyan, mint az ölelés, kellemes melengető és édeske.
Hozzávalók: 5 dkg margarin, 6 dkg kristálycukor, 12,5 dkg méz (ha lehet, házi méz), 25 dkg liszt, 1 db sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál szegfűszeg, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 db citrom reszelt héja 1 tojás
Díszítéshez: dió, mandula, pisztácia, csokoládé (ízlés szerint étcsokoládé, vagy tejcsokoládé), cukorgyöngy
Elkészítés: Veszünk egy lábast, és a margarint a cukorral kevergetés mellett elkezdjük forrósítani, a mézet folyamatosan hozzá adagoljuk. Mindezt addig tesszük, míg a cukor el nem olvad, és homogén elegyet nem kapunk. Ez követően hideg fürdőben kihűtjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, az őrölt fűszerekkel és citromhéjjal. Alaposan eldolgozzuk a tojást a mézes masszánkban, majd a liszthez adjuk. Összedolgozzuk, összegyúrjuk, és mikor kész, cipót formázunk belőle, és legalább 12 órára hideg helyre tesszük pihenni. A tepsit előkészítjük, és kibéleljük sütőpapírral. A pihentetett tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd jöhet a kiszúrás. Többféle formát használunk, hogy minél több, és viccesebb karácsonyi formát kapjunk. Ezután a tetejét díszítjük, ízlés és kedv szerint. A kész formákat a tepsibe helyezzük, és 7-8 percig sütjük. (Vigyázzunk, gyorsan elkészül, ne hagyjuk ott!) Mikor kisült, megint csak ízlés szerint megszórjuk díszítéssel, vagy csokoládéba is márthatjuk.