spot_imgspot_img
spot_img

Ezt árulja el az ultrahang a 48 éves Hilary Swank babájáról

-

Article Top Ad (AdSense)

Hilary Swank 48 évesen lesz először édesanya, ráadásul ikreknek ad életet áprilisban.

Nemrégiben megosztott egy ultrahangos képet, amin egyik babája látható igen különös és megmosolyogtató pózban. Az ultrahangvizsgálat során nem csupán social média kompatibilis fotók készíthetők, több olyan magzati fejlődési rendellenesség kimutatására is alkalmas, amelyre a manapság igen felkapott méregdrága várandós szűrések egyike sem. Akkor miért választják a kismamák inkább ez utóbbiakat? A témával kapcsolatban szakértőnket, Dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics auditált ultrahang specialistáját, szülész-nőgyógyász szakorvosát kérdeztük.

Az átütő sikert jelentő Millió dolláros bébi 2005-ben meghozta a színésznő második Oscar-díját, így nem meglepő, hogy a film boxoló címszereplőjeként hivatkozik egyik ikerbabájára, aki a róla készült ultrahang fotón épp „izmos” karját mutogatja. Természetesen nem arról van szó, hogy a 48 éves Hilary Swank születendő gyermeke rendellenes izomzattal vagy csontozattal rendelkezne, egyszerűen csak jókor készült a felvétel. A leendő szülők többsége csupán babamozinak tartja, pedig a terhességi ultrahang vizsgálattal a szakorvosok a magzat fejlődését és a méhlepény állapotát is figyelemmel kísérhetik, továbbá a genetikai ultrahangnak hatalmas szerepe van a magzati betegségek, deformitások kiszűrésében.

 

 

„A nemzetközi statisztikák szerint a terhességek 4,7 százalékánál jelentkezik valamilyen fejődési rendellenesség. Ezen belül 43 százalékban alaki deformitások és egyéb fejlődési rendellenességek fordulnak elő” – ismertette a számokat Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy számos olyan magzati fejlődési rendellenesség van – például az Edwards-kór, Patau-szindróma, velőcsőzáródási rendellenesség amit egy alapos és átfogó ultrahang vizsgálat azonnal kimutat, míg más, gyakran több százezer forintos szűrés nem.

Sokan gondolják úgy, ha egy terhességi vizsgálat drága, akkor az mindenre kiterjedő és feltétlenül indokolt is, az ár azonban semmire sem garancia.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hilary Swank (@hilaryswank) által megosztott bejegyzés

Erre lehet példa a gyakran 200 ezer forintot is meghaladó szabad DNS, vagyis NIPT teszt, amivel az első trimeszterben nagy pontossággal szűrhető a Down-szindróma esélye. Azonban ha csak ezt a vizsgálatot végeztetjük el, a fejlődési rendellenességek nagy részére nem derülhet fény. Egy széles körű NIPT vizsgálat ára háromszorosa is lehet egy biokémiai- és átfogó ultrahang vizsgálattal kombinált első trimeszteri kiterjesztett szűrésnek, ami szintén képes felismerni a Down-szindrómás esetek 98 százalékát. Kevesen beszélnek róla, de a Down-szindrómánál jóval gyakoribbak a magzati szívhibák, amelyek csak szívultrahanggal észlelhetők.

 

 

Lebeszélni természetesen senkit sem akarunk, de a költséghatékony és legszélesebb lefedettséget nyújtó megoldásnak mindenképp az tekinthető, ha az első trimeszteri szűrés elvégzése után döntünk a NIPT vizsgálatról.

Mi alapján bizonyosodhatnak meg a kismamák arról, hogy a rendelőben javasolt vizsgálat valóban a legátfogóbb képet adja-e a várandósságuk és magzatuk állapotát illetően? Az RMC Clinics auditált ultrahang specialistája, szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint, ha az adott szűrőcsomagban – mint például az első trimeszteri kiterjesztett szűrésben – van első trimeszteri szívultrahang vizsgálat, biokémiai kockázatbecslés, teljes anatómiai szűrés és a koraszülés kialakulási esélyének meghatározása, akkor jó helyen járunk.

Japánban már a várandós nők is ehetnek szusit

Szülés 40 felett: esélyek, kockázatok, lehetőségek

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!