spot_imgspot_img
spot_img

Ezért válaszd te is ezt a skandináv csoda sportot

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha egy teljes testet átmozgató, fantasztikus sportot keresel, amelyet bármelyik évszakban végezhetsz, akkor most megtaláltad. A nordic walking kiválóan növeli az állóképességet és kitűnő hatással van a szív-és érrendszeri funkciókra, ezért minden korosztálynak ajánlott.

A nordic walking technikát Finnországban nyári edzéstervnek dolgozták ki a sífutók számára az 1930-as években. Európa ezen északi részén már évek óta űzték, amikor felfigyelt rá a kontinens nyugati része is, és számos egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre inkább elterjedt.

Maga a mozgás két speciálisan erre a célra kifejlesztett bot segítségével történik, amelyek nem csak arra valók, hogy azzal hajtsuk magunkat előre, hanem egyúttal biztosítják a felsőtest stabilitását és lehetővé teszik ugyanazt a mozgást, mint amelyet a sífutók végeznek. Amíg jómagam is ki nem próbáltam, nem gondoltam volna, hogy a nordic walking is az egyik legkeményebb, legkalóriaégetőbb gyakorlat. Az úgynevezett nordic botok használata hosszabb lépésekre ösztönöz, mint a gyaloglás, és ez a nagyobb mozgás, egyben nagyobb eredményeket is jelent. De ezek mellett még sok más előnye is van:

Nagyszerű kardiovaszkuláris edzést biztosít:

Ahogy a gyaloglás, úgy a nordic walking is nagyon jót tesz a szívnek. Mivel a test nagy részét aktivizálja, ez fokozottabb edzést és több elégetett kalóriát eredményez. Végezhetjük kényelmesen vagy intenzívebb tempóban, és nagyon könnyen lehet szintet lépni vele. Több kutatás megállapította, hogy a kar mozgatásával történő gyaloglás növeli az energiafelhasználást, a pulzsusszámot és az oxigénfelvételt a karok használata nélküli járáshoz képest. A rendszeres kardiovaszkuláris testmozgás bizonyítottan csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát, valamint számos egyéb krónikus betegség kialakulását. Ezeken túl a nordic walking egy nagyszerű módja annak, hogy fejlesszük a kitartásunkat.

Fotó: pickwizard.com

Fejleszti az egyensúlyt és a koordinációt:

A mozgásformának köszönhetően a nordic walking remekül fejleszti az egyensúlyt és a koordinációt. Ahhoz, hogy a botokat a lépéseinknek megfelelően használjuk, karunkat és lábunkat ellentétesen kell mozgatni. Így az alsó és felső végtagok ellentétesen mozognak, ezeknek az izomcsoportoknak együtt kell működniük, amely által az egész test egyensúlyba kerül. Minél többet gyakoroljuk, annál jobban fejlődik az egyensúlyérzékünk és egyre nagyobb sebességre leszünk képesek. A botok segítségével nagyobb stabilitás érhető el, mint ha csak nélkülük gyalogolnánk. Így akár kényelmesen nézelődhetünk is sportolás közben, nem kell folyamatosan a lábunk elé tekintgetni, miközben javul a koordinációnk és a testtartásunk.

Számos izomcsoportot megmozgat:

A nordic walking során testünk izmainak közel 90%-át használjuk, különösen célzottan a has, csípő, comb, fenék és tricepsz izmokat. Ezáltal fokozza a test mobilitását és kutatások szerint csökkenti az izomfájdalmakat, különös tekintettel a nyak és vállfájdalmakra.

Csökkenti az ízületek terhelését:

Lehet nagyon intenzíven is végezni, de finoman és szelíden is úgy, hogy a törzs szinte alig mozog. Mivel a sporthoz használt botok felveszik lépéseink súlyának egy részét, leveszik a nyomást a térdről és más ízületekről. Ezért ideális sportág például az idősebbek számára és azoknak, akik térdproblémával küzdenek vagy szívvel kapcsolatos betegségből épülnek fel.

Így kezdjünk hozzá:

Aki úgy döntött, hogy kipróbálja ezt a skandináv mozgásformát először a megfelelő technikát kell megtanulnia és begyakorolnia. Ezután már könnyen kibontakozhat önállóan is, de a helyes technika elsajátítása nagyon fontos, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket. Érdemes körülnézni az interneten és megtalálni a nekünk megfelelő csoportot, akikkel együtt könnyen elsajátíthatók az alapok. Ezután szükségünk lesz egy jó minőségű botkészletre, amely igazodik a különböző terepviszonyokhoz, és ha megvan a szuper bot, akkor már csak egy kényelmes ruha kell és irány az erdő…

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el ezt is!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!