Ezért olvasnak Izlandon karácsony este az emberek

-

A legtöbb izlandi a karácsony előtti hetet valamelyik könyvesboltban tölti, a könyvespolcok között pásztázva keresik a tökéletes ajándékot. Majd, amikor karácsony este mindenki kibontja a saját csomagját és egy forró ital kíséretében letelepszik valahová új könyvével. Ezt a hagyományt nevezik “Jolabokaflod”-nak, ami magyarul annyit tesz, mint karácsonyi könyv áradat…

Az izlandiak a harmadik legtöbbet olvasó nép a bolygón, őket csak a finnek és norvégok előzik meg. Ebben a ritkán lakott északi országban minden tizedik ember élete során legalább egy könyvet kiad, így nem csoda, hogy 2011-ben az Unesco az irodalom városává választotta Reykjavíkot. A könyvajándékozás kultúrája nagyon mélyes gyökerezik abban, ahogyan Izlandon a családok megajándékozzák egymást, akik hozzánk hasonlóan december 24-én este adják át egymásnak az ajándékokat, majd az Szenteste hátralevő részét olvasással töltik.

Az izlandi emberek rengeteget olvasnak, amelynek valószínűleg az lehet az egyik oka, hogy télvíz idején az időjárás nem igazán kedvez a szabadban töltött programoknak. A nagy izlandi karácsonyi könyváradat nagyjából egyébként a második világháború idején alakult ki, amikor Izland egy népszavazás eredményeképpen 1944-ben elszakadt Dániától. Ez idő tájt a szigorú korlátozások miatt nem volt külföldről behozott ajándéknak való, viszont a papírra vonatkozó korlátozások enyhébbek voltak, és az izlandiaknak is bőven volt elkölthető pénzük.  Az ország lakossága azonban volt elég nagy ahhoz, hogy egész évben támogassa a könyvkiadást, így a kiadók év vége felé elárasztották a piacot a legújabb könyvekkel, és így a könyvek lettek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok. A háború véget ért, de a könyvajándékozás hagyománya megmaradt, annak ellenére is, hogy az évtizedek alatt rengeteg vonzó külföldi termék érkezett az országba. De sem egy iPad, sem egy szódagép vagy televízió nem tudja legyőzni a könyveket.

Fotó: unsplash.com

Ez a hagyomány életben tartja az olvasás iránti szeretetet és nagyon népszerűvé teszi az izlandi írókat. Hála a “Jolabokaflod”-nak a könyvek még mindig sokat számítanak az északi országban, az emberek rengeteget olvasnak és legalább ugyanennyit beszélgetnek is a könyvekről. Írónak lenni pedig egy nagyon megbecsült foglalkozás: az emberek valóban elolvassák a hazai írók könyveit, véleményük van róla, utálják vagy imádják őket. Egy átlagos karácsonyi összejövetelen nem a politikáról és a celebekről folyik a diskurzus, hanem az irodalomról, az írókról és a könyveikről.

A “Jolabokaflod” minden évben a Bokatidindi novemberi megjelenésével veszi kezdetét. Ennek során kiadják az aktuális évben megjelent könyvek katalógusát és eljuttatják minden egyes háztartásba. Ahogy az emberek kézhez kapják, máris kezdődik a könyvek gondos kiválogatása és a vásárlás, amelynek eredményeképpen mindenki minimum egy, de jellemzően sokkal több könyvvel lesz boldogabb december 24-én.

Kétség nem fér hozzá, hogy annak, aki szereti a könyveket, Izland maga a paradicsom…

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!