Ezért ne ajándékozz kutyát karácsonyra

-

Sajnos a karácsony mindig egy olyan időszak az évben, amikor nagyon divatos kutyát ajándékozni és menhelyről örökbefogadni. De ez nem biztos, hogy olyan jó ötlet…

Egy kutya befogadása csodálatos, ám az egész életünket megváltoztató döntés, és egy menhelyről örökbefogadott kutyánál talán nincs is hálásabb a világon. Ennek ellenére egyre több menhelyen azt mondják, hogy az ünnepek után, amikor elmúlik a varázs és jönnek a szürke hétköznapok nagyon megnő a visszahozott állatok száma.

Kutyát ajándékba? Teljesen felesleges!

“Mi például ajándékba egyáltalán nem adunk örökbe kutyát” – magyarázza Varga Adrienn a bicskei Kutyaovi Állatvédő Egyesület munkatársa. – “Nálunk is volt, hogy házassági évfordulóra, ezüstlakodalomra vagy karácsonyra szerettek volna kutyát elvinni ajándékba, de ez teljesen felesleges. Abszolút nem biztos ugyanis, hogy amit én jó ötletnek tartok, azt az ajándékozott is annak tartja. Soha nem tudhatjuk, hogy az ajándékozott tisztában van-e azzal, hogy mivel jár egy kutya tartása és annak milyen költségei lehetnek.”

kutya örökbefogadás-ajándék
Fotó: envato.elements.com

Mert bárhonnan is nézzük, egy kutya tényleg sok pénzbe kerül, elég ha csak az állatorvosi ellátások (oltások, szívféreg teszt, ivartalanítás, betegségek esetén gyógyszerek, stb.) magas költségeire gondolunk. Arról nem is beszélve, hogy nem tudjuk a kutyusnak az évek során milyen betegségei lesznek, nem lesz-e epilepsziás vagy éppen daganatos, amelyek kezelése akár többszázezer forintba is kerülhet. Ezek mind benne vannak a pakliban és bár lehet, hogy nem fordulnak elő, de fel kell rájuk készülni. “Nem mondom, hogy aki ajándékba kapja a kutyust nem lehet jó gazda, de nem kell állatot ajándékozni. Gondolni kell arra is, hogy mi van, ha elmúlik a karácsonyi fényözön és szeretetláz.” – teszi hozzá Adrienn.

Egy kutya mindenkinek a saját döntése legyen!

Ez a szomorú és méltatlan helyzet elkerülhető az emberek felelősségteljes viselkedésével. Az állatok élőlények, nem olyan tárgyak, amelyek visszaküldhetnek egy boltba, amikor megunjuk őket vagy hirtelen túl sok lesz velük a feladat, ahogy meg kell tanítani őket bizonyos szabályokra. Az örökbefogadott kutyának a menhelyre való visszatérés rendkívül megrázó lehet, hiszen már az alatt a rövid idő alatt is elkezdenek kötődni az emberhez.

“Mi pont a kutyák védelme érdekében elég érzékenyek vagyunk és jó radarunk van arra, hogy kiszagoljuk, ha valaki ajándékba szeretné a kutyát.” – mondja Adrienn – “Fontosnak tartjuk, hogy egy kutya befogadása, a róla való gondoskodás mindenkinek legyen a saját döntése. Itt életekről van szó és az mind felelősség.”

kutya-corgi-karácsony-ajándék
Fotó: envato.elements.com

Vagyis akkor fogadjunk örökbe kutyát, ha ezt akár 10-15 évre felelősségteljesen tudjuk vállalni. Pont ezért jó, ha a kutya leendő gazdija is részt vehet a kiválasztásban, hiszen itt is ugyanúgy működik a kémia. Jó, ha megfigyeli a viselkedését és a magatartását, hogy nagyjából lássa passzol-e a személyiségéhez. Bárkivel, bármi történhet ennyi idő alatt, ezért nagyon alaposan végig kell gondolni, mielőtt elszánjuk magunkat. Főleg az elsőkutyások a tapasztalatok hiányában nem tudják elképzelni, hogy mire kell felkészülni és mivel jár a kutya vagy bármilyen más állat tartása.

Mindig fel kell mérni, hogy például a következők beleférnek-e az életünkbe:

  • be tudom-e vállalni,
  • van elég türelmem, hogy megtanítsam a helyes viselkedésre,
  • van-e az érintett háztartásban bárkinek bármilyen allergiája,
  • van pénzem jó minőségű ennivalóra,
  • meg tudom-e venni a kullancsirtót,
  • ha rosszul van a kutya vagy beteg lesz el tudom-e vinni állatorvoshoz,
  • ki tudom-e vinni sétálni hóba, fagyban, esőben, kánikulában is?

Nem elég szeretni az állatot, hanem jól kell szeretni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a teljesen ránk utalt kutya jólléte mit kíván meg.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Kutya termékek, amelyekért hálás lesz a kedvenced

Belmondo és hűséges kutyája – egy szívszorító történet

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!