Ezért leszünk örökre a 84 éves Jane Fonda rajongói

-

Azt mondják, hogy a nők ötvenéves koruk után egyre láthatatlanabbak lesznek. Erre cáfol rá a 84 éves legendás színész, Jane Fonda, akit nem lehet figyelmen kívül hagyni, és akinek a hangját nagyon is fontos hallani.

Már gyerekkoromban megjegyeztem Jane Fonda nevét, mert szüleim a western filmek és így az egész Fonda család nagy rajongói voltak. A nyolcvanas években ámulattal néztem Jane Fonda aerobik videóit és a Mezítláb a parkban című filmjét (jó, ezt egy kicsit Robert Redford kedvéért is) és emlékszem már akkor tudtam, hogy Jane Fonda egy ikon, akit soha nem téveszthetek szem elől. Mert ő  nem csak egy briliáns színész, hanem író, politikai aktivista, elkötelezett környezetvédő és feminista, aki egyébként azért fogott az aerobik bizniszbe, hogy pénzt keressen férjének a politikai kampányához.

Lady Jane Seymour Fonda VIII. Henrik angol király harmadik feleségéről kapta a nevét, mert édesanyja állítólag a királyné távoli leszármazottja volt. 12 éves volt, amikor édesanyja, Frances Ford Seymour öngyilkos lett. Színészi karrierje előtt modellkedett, többször is szerepelt a Vogue címoldalán. Mindig is érdeklődött a művészetek iránt, egyszer fél évre Párizsba költözött, hogy ott tanuljon. Első szerepét egyébként édesapjának, Henry Fondának köszönheti, aki bemutatta a filmvilág egyik nagy zsenijének, Lee Strasbergnek.

Barbarellának “hála” már 1968-ban szexszimbólummá vált, de a következő évben A lovakat lelövik, ugye? című filmben nyújtott alakításáért már Oscar-díjra jelölték. Első díját végül 1971-ben a Klute című filmben a prostituált Bree Daniels szerepéért kapta. Ezt aztán hét évvel később még egy aranyszobrocska követett, a Hazatérés című filmben Sally Hyde alakjának megformálásáért.

Jane Fonda
Jane Fonda1965-ben. Fotó: Kristine/flickr.com

Férjek, szerelmek, visszavonulás

Életrajzi könyvében írja, hogy szüzességét 18 évesen veszítette el James Franciscus színésszel, akit több szerelem is követtet, többek között Warren Beatty. Háromszor is férjhez ment, először Roger Vadim, francia rendezőhöz, akivel 1968. szeptemberében közös gyermekük született, Vanessa Vadim. A házasság sajnos néhány év után véget ért, de jött a Donald Sutherlandhez fűződő románc, majd feleségül ment Tom Haydenhez, és 1973-ban megszületett második gyermeke Troy O.Donovan Garity. A pár 1982-ben örökbefogadta a feketebőrű tinédzsert, Mary Luana Williams-t, majd 1991-ben összeházasodott Ted Turnerrel, ami után bejelentette visszavonulását. Ez utóbbi házassága tíz évig tartott, és szerencsére néhány évvel később Jane is új elhatározásra jutott és visszatért a film világába. Pályája során egyébként sok mindenkivel hozták hírbe, többek között Alain Delonnal, Kris Kristoffersonnal, de még Mick Jaggerrel is, persze ki tudja, hogy a pletykákból mi igaz…

Jane Fonda-Roger Vadim
Jane Fonda és Roger Vadim otthonukban az 1960-as években. Fotó: StylesMagazine/flickr.com

Újra a pályán

Közben jöttek a további filmek és a szerepek, mint az Anyád napja című vígjáték, benne rémálmaink anyósával, majd az HBO-n a Híradósok című tévésorozat, és végül a legnagyobb kedvencem: a Grace és Frankie, amiben Lily Tomlinnal úgy szórakoztatnak, hogy közben annyit, de annyit tanulhatunk az életről, a barátságról, a szeretetről, öregedésről, feminizmusról, az álmokról és az újrakezdésről!

Meryl Streep néhány évvel ezelőtt egy díjátadón beszélt arról, hogy Jane Fonda mennyire nagylelkű és mennyire JELEN van. Mert ez a 84 éves, elképesztően friss és energikus nő tényleg jelen volt és van mindenhol, ahol fontos ügyről van szó. Kiállt a nők jogaiért, a vietnami, az iraki háború, és az izraeli-palesztin konfliktusok ellen, és a környezetvédelemért is.

Klímaváltozás és Jane Fonda

Nincs senki, aki a filmvilágból nála jobban követné az éghajlatváltozásról szóló híreket és eseményeket. Nemrég jelent meg a What Can I do? My Path from Climate Despair to Action (Mit tehetek? Utam a klímaváltozás miatti kétségbeeséstől a tettekig – de ez sajnos magyarul még nem jelent meg – szerk.) című könyve, ami a személyes belső utazásáról szól. A könyv olyan szenvedélyes hangon beszél, hogy elolvasva szinte alig várjuk, hogy mi is tegyünk valamit. Minden egyes fejezetben konkrét képet kapunk arról, hogy az éghajlati válság hogyan befolyásolja világunkat: az óceánokat, az erdőket, a nőket…
Néhány éve a Greenpeace-szel közösen életre hívta a Fire Drilled Friday mozgalmat (Greta Thunberg által inspirálva), amely a klímakatasztrófára hívja fel a figyelmet. Jane minden pénteken viselte a tüzet szimbolizáló hírhedt vörös kabátját, majd 2019-ben egy klímaváltozással kapcsolatos tüntetésen letartóztatták és egy éjszakát egy washingtoni börtönben töltött. Azt mondja, hogy ez az utolsó új ruhadarab, amit azóta vásárolt magának. Inkább úgy döntött, hogy népszerűségét és ismertségét arra fogja használni, hogy minél szélesebb tömeget tudjon megszólítani az ügy érdekében.

Lily Tomlin és Jane Fonda egy klímatüntetésen
Lily Tomlin és Jane Fonda 2019. decemberében egy klímatüntetésen. Fotó: Ted Eytan/flickr.com

Jane Fondának – mint sok más hasonló korú embernek – csontritkulása van, és néhány évvel ezelőtt mellrákkal kezelték. 2019-ben daganatot távolítottak el a szájából. De nem áll le. Inkább azt mondja, hogy emberi lényként a legjobb énünkké kell válnunk. Azt akarja mutatni az unokáinak, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy jobb hellyé tegye a világot. Számukra.
Jane Fonda a halálos ágyán nem akar majd semmit megbánni és nem akar azon sajnálkozni, hogy nem tett meg mindent olyan ügyek érdekében, amelyek számára fontosak. Mint például a klímaváltozás elleni küzdelem.
Ki más is lehetne a példaképünk?
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!