spot_imgspot_img
spot_img

Ezért esnek a talpukra a cicák – légi akrobaták akcióban

-

Article Top Ad (AdSense)

Mindig ámulattal nézem a macskáimat, mert elképesztő, hogy mennyire merészek, kísérletezőek, felfedezők. A cicák igen nagy magasságokból is bevállalják az esést, mert roppant kifinomult gravitációérzékelő rendszerük van. Képesek pár tizedmásodperc alatt érzékelni a zuhanás tényét, és testüket úgy forgatni, hogy fel tudják mérni, hol és hogyan érnek talajt. A cicák légi balettje káprázatos.

 

Különleges képesség

Biztosan te is sokszor rácsodálkoztál már a cicák különleges képességeire, például az esés közbeni lélekjelenlétükre. A bársonytalpúak kilenc életének legendáját az is erősíti, hogy bármilyen helyzetből zuhannak a földre, talpra esnek. Köszönhető ez annak is, hogy a cicáknak nincs kulcscsontja, így mellső testüket remekül képesek mozgatni. A cica gravitációérzékelő rendszere akkor is nagyon jól működik, amikor az állat nem saját akaratából ugrik le a magasból, hanem mondjuk véletlenül lecsúszik.

Sok esetben nagyon jól jön ez a nagyszerű képesség. Macskás gazdik tudhatják, hogy bizony a kis szőrös akrobaták képesek elbóbiskolni akár egy ajtófélfa tetején is. Ilyen esetekben, vagy ha netán egy magasabb szekrényen, faágon trónolva nyomja el őket az álom, gyorsan kell lereagálnia az esés tényét.

 

Reflexek, melyek működésbe lépnek

Eséskor, ugráskor, amikor a macska mind a négy lába talajt vesztett, képes egyensúlyszerveivel érzékelni, hogy melyik irányba néz a feje. Ha láttál már zuhanó cicust, akkor szemtanúja lehettél annak a technikának, ahogy roppant gyorsan helyzetbe hozza a lábait egy biztonságos landoláshoz.

A reflexeknek köszönhetően a macska úgy tudja forgatnia a nyakát, hogy le tudjon nézni, és fel tudja térképezni pár tizedmásodperc alatt, hogy hova fog esni. Egyéb reflexek is működnek közben, melyek elsőként a mellső, majd pedig a hátsó lábakat fordítják lefelé. Ez az egész bravúr a levegőben zajlik, ahol semmiféle támaszkodási lehetősége nincs az állatnak. A perdülés csökkentése érdekében a macskák zuhanás közben a hátsó lábaikat kinyújtva tartják, amíg a mellső lábak a helyes irányba fordulnak. Ezután a mellső lábon nyúlnak előre, és a hátsók visszahúzódnak. A cicák a rugalmas gerincüket képesek meggörbíteni, a talajra érés előtt pedig mind a négy lábukat szépen kinyújtani. A kiegyenesítés folyamata pár töredékmásodperc, mégis profi munka. Ezt az esési bravúrt szaknyelven „önigazgató reflexnek” vagy „korrekciós reflexnek” nevezik.

Ha a cica magasról esik le, háztetőről, fa tetejéről, akkor be tudja vetni az „ejtőernyő üzemmódot”. Azaz mind a négy lábát szétterpeszti, és csak a legutolsó pillanatban veszi fel a biztonságos landoláshoz szükséges testtartást. Elképesztő, hogy milyen magasságokból esve képesek elegánsan továbbsétálni ezek a szőrös kis mutatványosok.

Tiszteljük a cicáknak ezt a képességét, de soha, semmiféle helyzetben ne teszteljük! 

Nem minden helyzetben működik

Érdekes, és fontos tény, hogy a kisebb esés közben nem tud ilyen kifinomult akrobatikus mutatványt kivitelezni az állat, így a talpra esés kétséges és akár sérülést is szenvedhet. Emellett azzal is számolni kell, hogy a cicák nem mindig mérik fel a veszélyhelyzetet. A macskák körében sajnos gyakoriak az erkélyekhez, magas építményekhez, fákhoz köthető balesetek, amikor a cica nem érzi, hogy mennyire magasan van és egy bogár, madár elkapása miatt felerősödik a vadászösztöne és úgy ugrik. Egy külön kifejezést is alkottak erre: toronyház szindróma. Két okból is veszélyes, egyrészt a súlyos sérülések esetleg halálos kimenetelű esés miatt másrészt, ha a cica a nagy magasságból talpra is esik, úgy megijed, hogy elfut és sokáig elő sem kerül.

Fontos a kedvenceink védelme érdekében macskahálót, erős szúnyoghálót szerelni az ablakra. Felelősségteljes gazdiként fokozottan figyelni kell a bukóra kinyitott ablakokra is, hiszen a kíváncsiság miatt a cicák a legkisebb réseken is képesek kiszökni, ami veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket, remek ugróképesség és zuhanóképesség ide vagy oda.

Ebben a cikkben arról olvashatsz, miért élmény macskákkal az élet: Szívmelengető cicaszokások

cicák a talpukra esnek
kép: kép:pinterest/Nina/Reddit.com

Minden cica akrobata a levegőben?

A fajtajelleg bizony befolyásolhatja a talpra esés bravúrját, hiszen a törpemacskák, rövidlábú cicák nem ilyen szerencsések, ha a zuhanásról van szó.  A munchkin, azaz a tacskómacska például egy genetikai rendellenesség miatt roppant rövid mellső lábakkal él. Az ilyen cicáknál a tárgyakra, kanapéra, gazdi ölébe való felugrás is erőfeszítést igényel, vagy nem is jár sikerrel, az esés során pedig rövid lábaik miatt az „ejtőernyőzésre” esélyük sincs.

Különleges macskafajtákról ebben a cikkünkben olvashatsz:

5 különleges macskafajta

Ezeket is nézd meg:

Őrült cicás és kutyás holmik a netről- vicces cuccok a kedvenceknek és a gazdiknak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!