Ezért érdemes felkeresned Matyóföld szívét: megmutatjuk Mezőkövesd csodáit

-

Matyóföld hallatán talán egyből eszedbe jutott a népművészet, és a szemet gyönyörködtető matyó hímzések. Azok, akik Mezőkövesdre látogatnak, csakugyan elmerülhetnek a népi hagyományokban, egy meseszerű, de modern környezetben a fejlődő város jóvoltából.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – az Alföld északi részén – található Matyóföld, amely három településből áll: Szentistván, Tard és Mezőkövesd. Az utóbbi Egertől 20, Miskolctól 50 kilométerre helyezkedik el. Napjainkban a hangulatos, majdnem 17 ezres város büszke arra, hogy őrzi a népi a hagyományokat, és „Matyóföld szívéként”, illetve „Matyóföld fővárosaként” is emlegetik. De mindezek mellett igazi 21. századi város, mivel rohamosan fejlődik és modernizálódik, kielégítve a helyiek meg persze a turisták igényeit. Megmutatjuk, miért érdemes ellátogatnod oda!

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Ha teljes testi és lelki felüdülésre vágysz, akkor minimum egy hétvégére – ha nem mindjárt egy hétre! – kell odautaznod, hogy legyen időd elmerülni Mezőkövesd híres gyógyvizeiben. Ennek a fürdőnek a gyógyvize rendelkezik a legmagasabb szulfidion-tartalommal Magyarország összes kénes gyógyvizei között. A kén értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az ereket és az anyagcserét, továbbá gyógyítja a különböző bőr-, és a degeneratív ízületi betegségeket. Mindemellett a Zsóry-víz kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonát-tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású. Persze nemcsak a gyógyulni, hanem a szórakozni vágyóknak is ajánlott felkeresni, mivel tökéletes helyszíne a családi nyaralásnak élményfürdőinek, gyerekmedencéinek és csúszdaparkjának köszönhetően. A wellnessrészlegen pedig többféle szauna, gőzkabin, jégkút, jakuzzi és számos terápiás lehetőség áll a regenerálódni érkezők részére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (@zsoryfurdo) által megosztott bejegyzés

Hadas városrész

Mielőtt továbbmennénk, gyorsan ismerkedj meg a „Hadas” szó eredetével, ami a nagycsaládot is jelentő „had” szóból ered. Matyóföld virágkorában a nagycsaládok egymás mellett éltek szorosan, egy nagy és hagyománytisztelő, zárt közösségként.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Péter György (@peter_gevorg) által megosztott bejegyzés

A Hadas városrészben járva egészen megelevenedik előttünk a matyó világ a jellegzetes 19. századi vidéki utcácskáival, illetve a nádtetős táj-, és parasztházaival. Betérve egy-egy házba, megismerkedhetünk a bútorfestés, a gyékényezés, a hímzés, a szövés-fonás, a tűzzománcozás, a mézeskalács készítés, az üvegcsiszoló és fazekas mesterség hagyományaival. Nem kérdés, ha már ott van az ember, mindenhová ajánlott betérni, de amit különösen dicsérnek, az a Mézeskalács Ház.

Az édességműhely megeleveníti előttünk Jancsi és Juliska történetét, és amellett, hogy feltankolhatunk finomságokból, izgalmas kulisszatitkokat sajátíthatunk el a mézeskalács készítés rejtelmeiről.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Edit (@sedit365) által megosztott bejegyzés

Amennyiben csak rövid ideig tartózkodunk Mezőkövesden, a Bútorfestő Alkotóház és Hímzőházat is vétek lenne kihagyni, ugyanis a matyók népi kultúrájának része a bútorfestés, ami több száz éves múltra tekint vissza. A hímzés készítés megismerése nélkül pedig igazán vétek lenne hazatérni, és ahogy az ember a szebbnél szebb remekműveket csodálja, még ahhoz is kedvet kaphat, hogy kipróbálja a hímzés mesterségét.

Ugyanitt, ebben a városrészben található a Népi Művészetek Háza, ami nem mellesleg több mint 60 éve működő Matyó Néptáncegyüttes otthona. Ha fesztivál vagy ünnepi időszakban mész, akár fellépni is láthatod őket! Az épület melletti Táncpajtában szokták tartani az augusztusi Matyóföldi Folklórfesztivált, de egész évben más érdekfeszítő programok otthonául is szolgál.

Ha már erre tekeregsz, Kisjankó Bori Emlékházát is ajánlott útba ejteni a kacskaringós utcákat járva. A matyó népművészet mestereként emlegetett, híres mezőkövesdi rajzolóasszony életének – egyúttal az akkori matyó földiek életkörüményeibe -, mindennapjaiba nyerhetünk betekintést az emléket őrző a kiállítóhelyen. Az épület tökéletesen tükrözi a múltat, így valóságos időutazás bejárni az emlékházat.

Mondani sem kell, hasonlóan kihagyhatatlan a Matyó Múzeum, ami a matyó népéletet mutatja be. A hagyományos berendezésű házban megigézve csodálhatod a népi viselet gyöngyszemeit és emléktárgyait.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tomi Pal (@office_tomi) által megosztott bejegyzés

Amennyiben sikeresen beteltél a matyó népi világgal, még mindig meglátogathatod a Mezőgazdasági Gépmúzeumot, ami az országban egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. A kiállítás célja bemutatni a paraszti uradalmi gazdálkodásban használat gépeket, járműveket és munkaeszközöket. A gyűjtemény részét képezi 160 gőzüzemű és robbanómotoros erőgép, továbbá 100 mezőgazdasági gép, 50 gazdasági eszköz és megannyi kovácsoltvas tárgy.

Most, hogy tudod, mennyi szépséggel és csodával vár Mezőkövesd, mindenképpen érdemes felvenned a bakancslistádra!

forrás: matyofolk.hu

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!