Ezekre a kiállításokra érdemes ellátogatni áprilisban

-

Új izgalmas kiállítások várják a látogatóak a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban áprilistól. Az érdeklődők megismerkedhetnek például a XX. század legismertebb magyar plakátjaival, vagy régi fényképeken keresztül nyerhetnek betekintést a ’80-as évek kiskereskedelmi egységeinek hanyatló mindennapjaiba.

PROLETÁR MŰVÉSZ? BOHÉM? Biró Mihály (1886–1948) grafikái

A jó plakát nemcsak üzenet, hanem művészi formanyelv is. Közérthető és maradandó hatású. Biró Mihály plakátjai ilyenek! Biró alakja köré a meggyőződéséért üldözött proletár művész imázsát építette a művészettörténet írás, holott egyénisége sokkal színesebb volt ennél. Az élet szeretete, a hazaszeretet és a munkásosztály ügye iránti elkötelezettség együttesen határozták meg személyiségét és munkásságát. A világon elsőként csinált magas művészi minőséggel politikai plakátot. Rendkívüli éleslátással mutatott rá a társadalmi visszásságokra mind a politikai, mind a kereskedelmi témájú plakátművészetében.

Fotó: Flickr

Emellett gyakran élt a drámai hatáskeltés eszközeivel, sőt a horrorisztikus képi megfogalmazástól sem riadt vissza. Szoros szálak fűzték a színházhoz és a mozihoz, egy sor filmplakátot is tervezett. Remek rajzoló volt, aki ismerte a legújabb modern művészi törekvéseket is, mégis inkább a szecesszió nyelvén megszólaló dekoratív és jelenetes reklámgrafika fontos képviselőjévé vált. A kiállítás Biró Mihály művészetének többarcúságát mutatja be olyan jelentős közgyűjtemények anyagából válogatva mint a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár. E gyűjtemények és az MKVM műtárgyai, valamint a kiállításban pörgő archív filmrészletek visszarepítik a látogatót a művész száz évvel ezelőtti világába.

Megtekinthető: 2023. február 23. – május 21.

 “MUNKÁMRA GARANCIÁT VÁLLALOK” – Válogatás Frankl Aliona fényképeiből

A sorozat első felvételei 1986-ban készültek. A társadalmi és gazdasági változások, a modernizáció miatt már akkoriban is sok hagyományos bolt és műhely kényszerből bezárt, a régi eszközök és a helyszínek csak fényképfelvételeken maradtak meg.

Fotó: Flickr

Ez a folyamat a plázák és webáruházak elterjedésével tovább gyorsult. A hagyományos boltok azonban másfajta igényeket is ki tudnak elégíteni: emberi közelséget és figyelmet biztosítanak, találkozási pontok.

Megtekinthető: 2023. április 20. – május 28.

GRAND HOTEL ROYAL BUDAPEST – A luxusszálló története a kezdetektől napjainkig

1896-ban nyílt meg Európa legnagyobb szállodájaként a Royal Nagyszálló. A Glück testvérek és társai által megálmodott hotelben öt emeleten 350 szoba volt. A millenniumi évfordulóra érkező turisták, külföldi látogatók számára épült luxusszállodában lift, telefon, villanyvilágítás kényeztette az ott megszálló vendégeket. Több étterem, kávéház, falfestményekkel díszített gyönyörű bálterem, társalgók, tárgyalószoba és egy fodrászat is helyet kapott a több mint 31.500 m2 alapterületű épületben.

Fotó: Flickr

A szocialista időszakban, 1961–1991 között, harminc éve alatt 1.370.814 vendég szállt meg. A ’90-es évekre az agyonhasznált, korszerűtlen, nem gazdaságos hely bezárt. 2003-ban, éppen 20 éve nyílt meg újra, a fényűzően felújított, több nemzetközi díjjal is elismert Corinthia Budapest Hotel, a máltai szállodacsoport tagjaként. A látogatók bepillantást nyerhetnek a több mint 125 éves szálloda történetébe, megismerkedhetnek a szállodába érkező hírességekkel, a 2006 óta működő Royal Gyógyfürdővel, a híres Royal Apolló, később Vörös Csillag Filmszínházként ismert mozival. Az érdeklődők megtudhatják mi a kolonc, milyen feladatot látott el a csőposta, és mit jelentett a boyszolgálat.

Megtekinthető: 2023. április 28. – szeptember 17.

Megnyílt a Salvador Dalí kiállítás

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!