Ezeket tudnod kell a madáretetésről

-

A téli hónapokban talán nincs is jobb, mint bekuckózni egy takaró alá, finom meleg teát szürcsölgetve, nézni a hóesés varázslatos csillogását. Míg mi bentről figyeljük a természet átalakulását, nem szabad elfeledkeznünk a nálunk telelő szárnyas barátainkról, akik ilyenkor még nagyobb emberi segítségre szorulnak. Madáretetőt készíthetünk a zord, hideg napok átvészeléséhez, hisz a kertben megjelenő kis élet is apró örömöket tud okozni.

Csodás madáretető / Forrás: Pexels / Fotó: Arek Socha

A madáretető elhelyezése

A legfontosabb dolog a madáretető helyének kiválasztása, próbáljunk minél nyugodtabb területet keresni, amely távol esik az esetleges háziállatainktól, vagy kiskedvenceinktől. A legbiztonságosabb olyan fát találni, amely bokrokkal, vagy cserjékkel van körülvéve. Ezek védelmet nyújtanak az amúgy is félénk madaraknak, hisz a legkisebb zajoktól is megijednek, ezért csak néhány másodpercet töltenek az etető alatt, amely lehet, hogy nem elegendő számukra az elégséges táplálék bevitelhez. A virágágyásokat fenyőgallyal is betakarhatjuk, valamint a füvet sem muszáj lenyírni, mivel az áttelelő lárvák meg rovarok eledelként szolgálhatnak szárnyas barátainknak. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a rothadó leveleket gyűjtsük össze.

Ne hagyjuk abba!

Lehet, hogy furcsán hangzik ez a szabály, de nagyon fontos, hogy legyünk kitartóak. A madarak könnyen hozzászoknak azokhoz a helyekhez, ahol eledelt találnak, így ha nagyon hideg van, visszajárnak a már megszokott területekre. Ha a szokásos etetőnél nincs már táplálék, akkor nem biztos, hogy egy hűvös éjszaka után képes lesz tovább keresgélni, ezért ha elkezdjük, akkor csináljuk végig. Viszont ha mégis szeretnénk felhagyni ezzel a tevékenységgel, akkor azt ne egyből tegyük, csak fokozatosan haladjunk, így elegendő ideje lesz a madárnak egy másik etetőt kiválasztani.

Olajos magvak és alma

Talán az egyik legfontosabb eledel a madarak számára a különböző magvak, valamint a magas olajtartalmú fekete napraforgó. Jó, ha a mag törött, mivel sok olyan madár van, amelyik nem képes a napraforgó szemek feltörésére, ugyanis a csőrük nem elég erős hozzá. Emellett a dió, mogyoró, földi mogyoró, pisztácia is hasznos madáreleség.
Az alma a közkedvelt ételek közé tartozik, ha madarakról van szó, ezt a gyümölcsöt akár a rovarevő fajták is szívesen eszik. Az olajos magvak mellett kiváló tápanyagnak számít, bokrokra vagy a fák ágaira szúrjuk fel, de néhány darabot a földre is tehetünk.

Higiénia

Szárnyas kedvenceink számára is fontos a higiénia, hisz sok olyan madár keresheti fel etetőnket, amelyek betegséget vagy valamilyen baktériumot hordoznak magukkal. Javasolt, hogy pár naponta takarítsuk ki az etetőt, seperjük ki a megmaradt táplálékot, valamint egy kis fertőtlenítős vízzel mossuk át. Ha nem vigyázunk a higiéniára, akkor a madarak könnyű célpontokká válhatnak a korokozóknak.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!