spot_imgspot_img
spot_img

Ezeket tartsd szem előtt, ha gyermeked idén kezdi az iskolát

-

Article Top Ad (AdSense)

Gyermekeink tanuláshoz való viszonyát nagyban befolyásolja az első tanév. Minden szülő azt szeretné, ha ebben az új világban és ebben az új közösségben gyermekének sikerélményei legyenek. Szülőként te is sokat tehetsz azért, hogy megkönnyítsd gyermeked számára ezt a váltást.

Az óvoda szabad, játékkal teli évei után gyermekünk egyszer csak belecsöppen egy feszesebb, teljesítményorientált világba, ahol nem csak tudására, de számos képességére szüksége lesz. Ebben az új környezetben sok változás következik be az életében: be kell illeszkednie egy új közösségbe, hozzá kell szoknia egy teljesen új napirendhez, új szabályoknak kell megfelelni, és az óvodai szabad foglalkozások után kötelezően és időre kell végeznie a meghatározott feladatokat.

Óvodásból iskolás

Ahhoz, hogy gyermekünk jól vegye az akadályokat fontos a megfelelő szülői hozzáállás. Annál zökkenőmentesebb lesz az átmenet, minél támogatóbb a családi háttér, minél több türelmet és megértést kap a gyermek. Vagyis az érzelmi biztonság megléte talán a legfontosabb, amellyel segíthetjük őket. Az iskolába bekerülő, szinte még óvodás nebuló nem egy versenyló, a lehetetlen elvárások helyett sok beszélgetésre, játékra, és pihenésre van szüksége.

Már az elsősök is hatalmas léptekkel haladnak az iskolai tananyagban, lehetetlen tempóban kell megtanulniuk az írást, olvasást és számolást. Ezért mindig a képességeikhez mérten értékeljük a teljesítményüket, ne hasonlítsuk össze más gyerekekkel, hiszen minden ember egyedi és megismételhetetlen, mindenkinek megvan a saját tempója és érési folyamata. Vekerdy Tamás szerint a gyerekeknek semmiféle fejlesztésre nincs szükségük, „a saját ritmusában minden gyerek megérik, akár egy alma”. Semmilyen hátrány nem éri, ha nem jár minden nap különórára vagy ha nem tud nyolcévesen programozni. Legfontosabb az érzelmi biztonság, szülőként ezzel adhatunk nekik a legtöbbet.

unsplash.com

Egész nap másról sem szólt az élete, mint a szabad játékról, amely a gyerekek fejlődése szempontjából alapvető jelentőséggel bír. Ahogy azonban iskolába kerül, a nap jó részében elvész a szabad játék lehetősége. Helyette hosszú ideig figyelnie és koncentrálnia kell, akármilyen sajtkukac is volt néhány hónappal ezelőtt, most muszáj megmaradnia egyhelyben, mindezt úgy, hogy közben tartania kell a tanítók által diktált tempót. Ha szülőként ezt elfogadjuk, és mindig szem előtt tartjuk, hogy senki nem tökéletes; néha még a mi gyerekünknek is szabad hibáznia. Akkor teszünk velük a legjobbat, ha nem pakolunk rájuk plusz terheteket, nem állítjuk őket teljesíthetetlen elvárások felé. Az iskolai évek alatt így is túl sok gyerek kezd el szorongani, ne akarjuk, hogy a túlzott elvárások hatására szorongó gyermek legyen a néhány héttel vagy hónappal ezelőtt még felszabadultan játszó lurkóból.

Készülődés

A nyár végének közeledtével minden gyerek izgatottan várja, hogy beszerezzük az iskolai kellékeket. Az iskolatáska, a füzetek és az írószerek megvásárlásával már fizikailag is készülünk a szeptemberre, de nagyon jól segíti a ráhangolódást a tanulósarok megteremtése, ahol ha esetleg még egy íróasztal nem is, de a leendő iskolás saját holmijai helyet kaphatnak. Vekerdy Tamás többször hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a gyereknek tudnia kell, hogy az iskola az ő dolga. Mi szülőként mindig ott állunk mellette, de a munkát neki kell elvégeznie. Az iskolatáska bepakolása, a tornacucc összekészítése vagy például a házi feladat elkészítése nem a szülő dolga. Ha mi végezzük el az ő feladatát, nem tanulja meg, neki hogyan kellene, másrészt nem tanulja meg azt sem, hogy mi a felelősség.

unsplash.com

Az érzelmi biztonság megteremtésén és a felelősségtudat kialakításán túl a legfontosabb feladatunk, hogy a külvilággal szemben megvédjük, mert mi vagyunk a szövetségesei. Ahogy Vekerdy is mindig mondta: „Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni.” Vagyis szülőként akkor tesszük a legjobbat, ha függetlenül az iskolai értékelésektől továbbra is úgy hiszünk a gyermekünkben, mint idáig.

Egyik évben sem könnyű az iskolakezdés, tavaly óta azonban még izgalmasabbá teszi a helyzetet a kialakult világjárvány, melynek következtében semmi nem biztos, és mind a szülőknek, mind az iskoláknak még mindig esetlegesen több forgatókönyvre is kell felkészülni.

Nagyon fontos, hogy kellő rugalmassággal, türelemmel és sok-sok szeretettel kezeljük a helyzetet, hiszen gyermekünk életében most egy különleges és meghatározó eseményről van szó…

Ha tetszett ez a cikk, akkor itt még több olvasnivalót találsz:

Ezért érdemes zenét tanulni a gyermekeknek

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!