spot_imgspot_img
spot_img

Ezekre a változásokra számíthatunk július elsejétől

-

Article Top Ad (AdSense)

Július elsejével több új változás is lesz, amelyeket mindannyiunkat érintenek. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Néhány új szabály lép életbe 2021. július 1-jével, amelyek változást hoznak majd a mindennapi életünkbe. Ezek közül az egyik legfontosabbak:

Viszlát, egyszer használatos műanyagok!

A műanyagok egyre nagyobb terhet rónak a földi életre és így az növény-és állatvilágra, illetve az emberre is. Ráadásul a műanyagok nagy része nem képes lebomlani, hanem mikormáanyaggá alakul át és veszélyezteti az egész élővilágot és fokozza az amúgy is egyre aggasztóbb méreteket öltő klímaválságot. A mindennapi életünket teljesen bebortó műanyagokra azonban mondhatunk nemet, amire remek alkalom  a 2011-ben elindult kezdeményezés, a Műanyagmentes Július. Ennek kapcsán ma különösen aktuális néhány egyszer használatos műanyaggal való végelges leszámolás.

Az Európai Unió 2019. májusában fogadta el azt az irányelvet, amely elvárja a tagállamoktól, hogy betiltsa a leggyakoribb egyszer használatos műanyagfajták használatát. 2021. július 1-jén végre hatályba lép az a rendelet, amely szerint több egyszer használatos termék is kivezetésre kerül. Ezek pedig a következők:

  • az egyszer használatos evőeszközök és tányérok
  • a műanyag szívószálak
  • a műanyag fülpiszkálók
  • a léggömbök pálcikái
  •  az oxidatív úton lebomló műanyag termékek.

Uniós digitális covid igazolvány

2021. július 1-jétől Magyarországon is hatályba lép az Európai Unió digitális Covid igazolványa, amely nagyban megkönnyítheti a biztonságos utazást az unión belül. Az igazolványt mobil eszközön lehet majd tárolni, de a papíralapú útlevél a kormányablakokban lesz átvehető. Az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása továbbra is a tagállamok közötti megállapodás kérdése marad.

Nem kézbesít napilapokat a posta és egyéb változások

2021. július 1-jétől a Magyar Posta nem kézbesít több napilapot valamint a napilapot tartalmazó lapcsomagot. Az előfizetők számára ezután a kiadónak kell nyújtania a szolgáltatást. Új áfaszabályok és nyugdíjszabályok is életbelépnek, illetve megszűnik az Európai Unión kívülről érkező és 22 eurónál alacsonyabb értékű áruk áfamentessége is.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!