Ezek lettek az Év házai idén

-

Egy elegáns sasadi villa és a MOME Campus lett idén az Év háza. Esztétikum, egyediség, funkcionalitás egyszerre van jelen ezekben a csodás épületekben. Az  évtizedes hagyományra visszatekintő független Év háza pályázat díjazottjait mutatjuk. 

A különdíjasok is roppant mutatósak. 2021-ben ezek a legizgalmasabb házak itthon.

Az Év háza pályázat

Az Év háza pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában osztott ki fődíjat a zsűri.  Emellett két szakmai és további 5 támogatói díj odaítéléséről is döntöttek. A közönség véleményét megkérdezve még két közönségdíjat is kiosztottak idén. Mi is kíváncsiak voltunk arra, hogy mely épületek kaptak elismerést.

Az Év háza 2021 díjait Szoják Balázs, a pályázat kurátora, Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke, valamint az Év háza pályázat zsűrielnöke adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek a pályázathoz kapcsolódó díjátadóval egybekötött gálaesten.  Idén 13 középület és 29 családi ház került az Év háza pályázat elismert szakemberekből álló zsűrije elé. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.

MOME Campus 

„Nyitott, a fizikai és szellemi környezetével párbeszédet folytató campusszá vált Zugliget egyetemi közege.” – olvashatjuk Fülöp József DLA, rektor gondolatát a MOME honlapján.

A campusfejlesztés által gyökeresen megújult fizikai környezet, az új intézményi keretek arra késztetik az egyetemi hallgatókat és oktatóikat, hogy egy szabadabb, kreatívabb alkotói légkörben végezzék tanulmányaikat, és képzésük befejezése után világszínvonalú alkotókká váljanak. Az épület többek közt azért is nyerte el az Év háza díjat, mert a nagy belső terekhez kapcsolódó kisebb stúdiók közötti kapcsolat, a belső és külső terek napszakokhoz és évszakokhoz igazított átgondolt világítási rendszere magasszintű építészeti alkotássá vált. Csillag Katalin és Gunther Zsolt műve valóban roppant mutatós, letisztult, modern és praktikus.

A MOME honlapján más okból, a képzések megtekintése miatt is érdemes szétnézni: https://mome.hu/hu

Év házai
MOME Campus – Budapest – ÉV HÁZA 2021 pályázat – KÖZÉPÜLET KATEGÓRIA FŐDÍJÁT a MOME Campus új épületeinek tervezéséért Csillag Katalin és Gunther Zsolt kapták. kép: Az év háza pályázat Facebook oldala

Az Év családi háza

Családi ház kategória a fődíját idén Földes László és Lukács Anna kapta egy téglaburkolatos, sasadi villa tervezéséért. A ház tiszta formáival, minőségi anyagaival és csendes harmóniájával győzte meg a zsűrit.

Év házai
ÉV HÁZA 2021 pályázat – CSALÁDI HÁZ KATEGÓRIA FŐDÍJÁT Földes László és Lukács Anna tervezőpárosnak ítélte a zsűri. kép: Év háza pályázat Máté Balázs

A legszebb középület a közönségszavazatok szerint

A középület kategóriában a közönség a Szél Norbert és Varga Gábor által tervezett sajószentpéteri Óvoda-Bölcsőde épületét választotta a legjobbnak.

Év házai
A középület kategóriában a közönség a sajószentpéteri Óvoda-Bölcsőde épületét választotta a legjobbnak. kép: Év háza pályázat Facebook oldala

A legszebb családi ház a közönségszavazatok szerint

Göde Ferenc, a Velencei-tóra csodálatos panorámát kínáló családi háza nyerte el leginkább a közönség tetszését.

Év házai
Göde Ferenc velencei családi háza is közönségdíjas. kép: Év háza pályázat Facebook oldala

Különdíjas épületek 

Az Év háza pályázat különdíjai is szakmai díjak, megérdemlik, hogy itt álljon a tervezők neve. 7 ilyen díjnak örülhettek idén:

  • Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter, Sipos György: Móra Ferenc Múzeum És Vár Múzeum, Szeged – a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja
  • Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont, Pilisszentiván – a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja
  • Álomos Gergely, Bubla Ágnes: családi ház, Szeged – Leier Főtámogatói Különdíj
  • Lenzsér Péter, Jug Mátyás: Média Értési és Oktatási Központ, Sopron – Hella Támogatói Különdíj
  • Szél Norbert: Óvoda-Bölcsőde, Sajószentpéter – Meva Támogatói Különdíj
  • Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház, Budapest – Prefa Támogatói Különdíj
  • Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház, Szentendre – Terrán Támogatói Különdíj

Év házai
Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont, Pilisszentiván – a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja kép: Év háza pályázat Facebook oldala

Részletekért, videókért kattints ide: https://evhaza.hu/

Itt további képeket is nézegethetsz a díjazott épületekről: https://www.facebook.com/evhazapalyazat

Nyáron megmutattuk az Év balatoni házait is:

Ezek a Balaton legszebb házai idén

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Újbuda a világ egyik legmenőbb kerülete egy brit magazin szerint

5 különleges hangulatú budapesti kávézó

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!