spot_imgspot_img
spot_img

Ezek a legbizarrabb temetkezési szokások

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy szeretett személy halála utáni elbúcsúzás eltérő tradíciókon alapul a világ minden táján. A sajátos kulturák által temetkezési rituálék sokasága maradt fenn a történelem során, és néhány ezek közül számunkra bizarrnak és furcsának tűnhet, egyes helyeken viszont teljesen természetes, hogy például a halottakat ötévente kiássák a sírhelyükből…

Tibet – Vissza a természethez

Különösen a buddhistákra jellemző, hogy darabokra vágják a holttestet, és egy dombon hagyják, hogy a madarak lakmározhassanak belőle. Ebben a vallásban nagy jelentőséget tulajdonítanak a léleknek, a holttesteket csak üres hajóknak tekintik, és ezt a rituálét a jótékonyság és az együttérzés cselekedetének tartják. Úgy vélik, elősegíti a lélek eltávozását, és azzal hogy a test táplálékot ad az állatoknak, visszakerül az élet végtelen körforgásába.

Tibeti szerzetesek
A buddhisták üres hajónak tekintik a testet a halál után | Fotó: Envato Elements

Madagaszkár – A csontok megfordulása

A madagaszkári népnek van egy elég hátborzongató rituáléja, amelyet „famadihanának” vagy „a csontok megfordulásának” neveznek. Öt-hét évente egyszer a család ünnepet tart ősi kriptájában, amikor is a holttesteket exhumálják, felöltöztetik, és borral vagy parfümmel permetezik be. Eközben egy zenekar játszik a mozgalmas eseményen, a családtagok pedig a testekkel táncolnak…

A család még életben lévő tagjainak ez az alkalom, hogy családi híreket adjanak át az elhunytnak, és áldásukat kérjék – mások pedig emlékeznek és történeteket mesélnek a sírból épp kiásott halottaikról. A szokásnak célja is van, mégpedig hogy felgyorsítsa a test  bomlását és a halott szellemét a túlvilág felé terelje.

Temető ködben
Talán a legbizzarrabb a madagaszkári temetkezési szokás… | Fotó: Envato Elements

A fülöp-szigeteki hagyományok

A Fülöp-szigeteket a furcsa temetkezési szokások otthonának is nevezhetnénk. Az országon belül több etnikai csoport is él, és mindegyikük egyedi temetési gyakorlattal rendelkezik. Az ország északnyugati részén található Benguetben bekötik a szemét halottaknak, és a ház főbejárata mellé helyezi őket.

Tinguianban a legjobb ruhájukba öltöztetik a testeket, leültetik őket egy székre, és egy meggyújtott cigarettát helyeznek a szájukba. A Manila közelében élő caviteñók egy kivájt fatörzsbe temetik halottaikat. Ha valaki megbetegszik, kiválasztja azt a fát, ahová végül eltemetik. Eközben az északon élő apayók a konyha alá temetik a holtakat.

Fülöp-szigeteki zászló
Országon belül is eltérő rituálékat alkalmaznak a Fülöp-szigeteken | Fotó: Envato Elements

India – Temetkezési rituálé az utcákon

Az elhunyt életének megünneplése sokféle formát ölthet. Az indiai Varanasiból származó hagyomány szerint a halottakat felvonultatják az utcákon, a testeket olyan színekbe öltöztetve, amelyek kiemelik az elhunyt erényeit (piros a tisztaságért vagy sárga a tudásért). Annak érdekében, hogy a lelkeket az üdvösség elérésére ösztönözzék, lezárva a reinkarnáció ciklusát, a holttesteket a Gangesz folyó vízével meglocsolják, majd elhamvasztják a város fő hamvasztási helyén.

A Gangesz
A Gangesz folyó és emberek napkeltekor Varanasiban | Fotó: Envato Elements

Dél-Korea – Ahol a gyöngyöké a főszerep

Dél-Koreában egy 2000-ben elfogadott törvény előírja, hogy aki eltemeti szeretteit, 60 év után el kell távolítania a sírt. A temetőterületek fogyatkozása és az ebből eredő törvény miatt a hamvasztás sokkal népszerűbb lett. De a családok nem mindig választják a hamut. Számos cég tömöríti a maradványokat türkiz, rózsaszín vagy fekete drágakőszerű gyöngyökké. Ezek a „halálgyöngyök” többféle színben kaphatóak, a rózsaszíntől a feketén át a türkizig. Egy üvegvázába helyezve a gyöngyök általában dekorációs elemként vannak jelen az elhunyt családjának otthonában.

Gyöngyök
Dél-Koreában hamu helyett gyöngyök kerülnek az urnákba | Fotó: Envato Elements

New Orleans – A jazztemetések hazája

Az alábbi kép egy gyakori látvány a louisianai New Orleansről: a lármás, jazztemetési menetről. A nyugat-afrikai, francia és afro-amerikai hagyományokat ötvöző New Orleans-i temetések egyedülálló egyensúlyt teremtenek az öröm és a bánat között, miközben a gyászolókat felvonuló zenekar vezeti. A banda eleinte mélabús dallamokat játszik, de miután eltemetik a testet, vidám hangvételre váltanak. A katartikus tánc általában része a rendezvénynek, az elhunytak életének emlékére.

Temetési felvonulás
Temetési felvonulás New Orleansban | Fotó: Flickr

Mexikó – Ahol nagy ünnep a mai

November első két napján egész Mexikó ünnepel. Az év legnagyobb ünnepe ez itt, fontosabb a Karácsonynál is. Az elhunytak magasztalásáról és az újjászületésbe vetett hitről szól itt a Halottak Napja. A családok oltárokat állítanak halottaiknak, sokan pedig a temetőben éjszakáznak, ahol halottjuk kedvenc ételeit eszik és dalait énekelik.

Nagy hangsúlyt fektetnek az otthon feldíszítésére, egyes családok akár kéthavi jövedelmüket is dekorációkra költik. Ha úgy gondolnánk, ez túlzás, jó ha tudjuk, hogy a halottakat nem megünnepelni sokkal nagyobb bajjal járhat a mexikóiak szerint. A hagyomány úgy tartja, hogy ezen a napon a halottak hazatérnek, és ha úgy találják, hogy családjuk nem megfelelő oltárral és díszítéssel állt elő, bosszút is állhatnak – betegséggel, de akár halállal is…

Mexikói díszítés
Mexikói díszítés november 1-jén | Fotó: Envato Elements

Zöld temetés – Környezetbarát módon

Az Egyesült Államokban egyre többen választják a környezetbarát temetkezést. Ez a balzsamozási folyamatok és a hagyományos sírkövek kihagyását jelenti. Biológiailag lebomló, szövött fűzfa koporsókat választanak, amelyek a talajba bomlanak. A Green Burial Council már 40 környezetbarát temetőt hagyott jóvá az Egyesült Államokban – ez jóval több, mint egy évtizeddel ezelőtt. Egy másik lehetőség: „zátonylabdává” válni. Az Eternal Reefs nevű cég a maradványokat egy gömbbe tömöríti, amely az óceánban lévő zátonyhoz kapcsolódik, élőhelyet biztosítva a tengeri életnek.

Temető
Sírkő helyett egy fát ültetnek szeretteik hamvaihoz a zöld temetkezés hívei | Fotó: Envato Elements

Források: Scoopwhoop, Brittanica, OTP Travel, Ideas

Az idén tőlük búcsúztunk el örökre

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!