spot_imgspot_img
spot_img

Ezek a következményei, ha valaki bántalmazó családban nő fel

-

Article Top Ad (AdSense)

A bántalmazó családban felnőve mély és tartós hegek maradnak bennünk, és ezeket a sérüléseket sokan egész életükben hordozzák.

Bántalmazó barátokkal és társsal is nagyon nehéz megküzdeni, de mindennél rosszabb, ha a bántalmazás a saját családunktól származik.Azok az emberek, akik bántalmazó családban nőnek fel, sokkal nezebben tudják megtalálni a boldogságot. Mivel a gyerek abszolút a szüleitől függ, nehéz elkerülni a befolyásukat, még akkor is, ha felnövünk.

Több közös vonásuk van azoknak az embereknek, akik diszfunkcionális családban nőttek fel. Valószínűleg mindegyiküknek ugyanazokkal a nehézségekkel kellett megküzdenie, mire felnőttek lesznek.

Folyamatos stressztől és szorongástól szenvednek

Felnőni egy bántalmazó családban (akár érzelmi, verbális vagy fizikai bántalmazásról legyen szó) általában szorongásos rendellenességek kialakulásához vezet. Miután ezek a gyerekek gyermekkoruk nagy részét azzal töltik, hogy mindig hátrafele néznek, hogy minél több bántalmazást elkerüljenek, a szorongásuk akkor sem enyhül, ha felnőttek lesznek. Még akkor is előfordulnak szorongásos rohamok, ha nincsenek körülöttük kiváltó okok, amelyek elindítanák ezeket a félelmeket.

Nem tudják felépíteni önbecsülésüket, miután sok éven át önbizalmukat és önbecsülésüket folyamatosan rombolták azok az emberek, akiknek gondoskodniuk kellett volna. Ahogy öregszenek, ez életük minden részére kihat. Önbizalom nélkül állandóan kételkednek saját döntéseikben, és ez gyakran visszatartja őket magánéletükben és szakmai életükben egyaránt. Azt hiszik, nem elég jók, ezért képtelenek megvalósítani céljaikat és álmaikat. Döntéshelyzetben folyton azon gondolkodnak, hogyan bukhatnak el, és ez a félelem vezérli őket mindennapjaikban.

Nehezen tudják kifejezni magukat még azoknak is, akikkel törődnek

Mivel életük nagy részében magukban kellett tartaniuk érzéseiket, azok, akiknek bántalmazó családdal kellett megküzdeni, általában nem tanulnak meg kommunikálni a körülöttük lévőkkel. Számukra nem létezik az a koncepció, hogy egy személyes problémát megbeszéljünk és megoldást találjunk rá. Inkább palackozzák az érzelmeiket. Ez  megnehezíti számukra, hogy tartós és szoros kapcsolatokat alakítsanak ki a családjukon kívül másokkal. Képtelenek megvédeni magukat, akarva-akaratlanul lábtörlővé válnak mások számára. A végén kihasználják őket, és ez még több fájdalmat okoz nekik, mint amennyit már átéltek.

Folyamatosan bántalmazó kapcsolatokba keverednek

A bántalmazáshoz való hozzászokás ördögi körét nagyon nehéz megszakítani. Ezek az emberek gyakran nem veszik észre, hogy a családi és párkapcsolatoknak valójában nem kellene fájdalmasnak lenniük. De miután egész életükben bántalmazást és fájdalmat láttak, nincs mintájuk arra, hogyan néz ki egy boldog és stabil kapcsolat. Nekik az a normális, ami bántalmazó. Sajnos emiatt megrekednek az egyre több bántalmazó kapcsolatok körforgásában.

Itt további olvasnivalót találsz a témában:

A bántalmazó kapcsolatok lélektana – Interjú Bucsi Mariann írónővel

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!