Ezek a jelek bizonyítják, hogy TE is jó szülő vagy

-

Szülőként gyakran aggódunk azon, hogy jól csináljuk-e, amit csinálunk. Néha megkérdőjelezzük döntéseink helyességét és bizonytalanul állunk egy-egy helyzet előtt. De a következő jelekből nagyjából tudhatod, hogy jó úton jársz és te is jó szülő vagy.

A gyerek az érzelmek széles skáláját jeleníti meg előtted

Szülőként nem mindig könnyű átélni gyermekeink érzelmi sokszínűségének megnyilatkozásait… és valljuk be az időzítés sem mindig ideális.

Elkepzelhető az is, hogy nem akarunk ennyit látni a nagy érzelmekből, de ha gyermekünk képes kifejezni előttünk a haragot, szomorúságot, vagy a félelmet az jó jel arra nézve, hogy érzelmileg biztonságban érzi magát veled.

Az viszont nagyon aggasztó, amikor a gyerekek elrejtik érzéseiket a szüleik elől, és gyakran ez a problémás szülő-gyermek kapcsolat egyik jele. Szóval inkább ne állítsuk le a gyereket, ha az érzéseit próbálja kifejezni, inkább figyeljünk oda rájuk, és mutassuk meg, hogy  érdekel és tiszteletben tartjuk az érzéseiket.

Hozzád fordul, amikor egy problémával szembesül

Ha a gyermekünk azzal jön oda hozzánk, hogy van valamilyen problémája, akkor az egy jó jel arra, hogy valamit jól csinálunk. Mert ez azt jelenti, hogy biztonságos alapot biztosítottunk számára, és tudja, hogy van hová fordulnia, amikor segítségre van szüksége. Ösztönözzük, hogy bármit elmondhat és hallgassuk is meg problémáit, még akkor is, ha a probléma elsőre jelentéktelennek tűnik. Ez erősíti a kapcsolatunkat, és később is nyitott lesz a kommunikációra nehéz helyzetekben is.

Megbeszélheti veled a gondolatait és érzéseit anélkül, hogy félne a reakciódtól.

Ez az elfogadó, nyitott és rugalmas szülő-gyermek kapcsolat egyik pozitív jele. Néhány szülő a viselkedésével akaratlanul is korlátozza a kommunikációt gyermekével azáltal, hogy például túlzottan reagál olyan gondolatokra vagy érzésekre, amelyek nem tetszenek neki, vagy olyanokra, amelyek a szülő viselkedésének helyességét megkérdőjelezik. Más szülők olyan törékenynek tűnnek gyermekeik számára, hogy nem akarják őket gondolataikkal és érzéseikkel terhelni. De nem a gyereknek kell istápolnai a szülőt, hanem fordítva: a szülő a szikla, aki a gyermekének támaszt nyújt.  Ha úgy érezzük, hogy szülőként nekünk van szükségünk támogatásra, akkor tegyük ezt egy másik felnőttel, de ne a gyermekünkkel.

jó szülő-anya-gyerek
Fotó: Viki2win/envato.elements.com

A visszajelzésed nem kritikus és nem címkéző

A JÓ szülők nem kritikus visszajelzést adnak a gyerekük viselkedéséről és elkerülik az olyan címkéket, mint a rossz, mohó vagy lusta vagy hülye… Ha mondjuk a gyerkőc megeszi az összes csokoládét, mielőtt bárki másnak esélye lett volna hozzáférni, akkor egy jó szülő a viselkedésre összpontosít: “Megetted az egész tábla csokit, anélkül, hogy bárkit megkínáltál volna? Tudod, hogy ebben a családban fontos, hogy megoszd a többiekkel. Mit gondolsz, hogy teheted meg ezt a családtagjaiddal?” Ez azért máshogy hangzik, mint az, hogy letoljuk, hogy mohó volt és önző és bezavarjuk a szobájába.

Arra ösztönzöd a gyereket, hogy kibontakoztassa tehetségét

Az egy csodálatos dolog, ha valaki kimagaslik valamiben, amit szeret. Ha támogatjuk gyermekünket a tehetsége kibontakoztatásában azzal hozzájárulunk ahhoz, hogy valamiben kimagaslónak érezze a teljesítményét. Ez aztán amellett, hogy kitartásta ösztönzi és pozitív hatással lehet rá  tinédzser és fiatal felnőtt korában. Néha viszont a szülők abba az irányba terelik a gyermekeiket, hogy megvalósítsák az ő beteljesületlen álmaikat. Amikor a saját magunk miatt kényszerítjük a gyereket, hogy kitűnjön valamiben, akkor megvan az esély rá, hogy valami elromlik… még akkor is, ha egy ideig úgy tűnik, hogy jól mennek a dolgok. Ilyenkor aztán a gyerek úgy érezheti, hogy nem felel meg az elvárásoknak és valamit rosszul csinál. És a szülei csalódottsága mellett még a saját csalódottságával is meg kell küzdenie.

Vannak határok

A JÓ szülők megfontolt határok és korlátok felállításával irányítják gyermekük viselkedését. A határok nélküli gyermekek gyakran kerülnek bajba vagy elvesznek a világ dolgaiban. A határok segítenek a gyerekeknek úgy érezni, hogy szeretik és értékelik őket, még akkor is, ha néha kifejezetten ki nem állhatják ezeket a határokat.

Tanulsz a hibáidból

A JÓ szülőség egyik jele az is, ha képesek vagyunk megjavítani, ha valami elromlott a gyerekkel való kapcsolatunkban. Ilyenkor segíthet, ha beszélgetünk velük arról, hogyan szerettük volna kezelni a helyzetet, és elmagyarázzuk, hogy milyen érzések voltak azok, amelyek megakadályozták, hogy úgy reagáljunk, ahogy kellett volna.

Bár roppant csábító az alapján megítélni szülői sikereinket, hogy hány gólt lő, vagy hány ötöst kap a gyerek vagy mennyire egészségesen táplálkozik, azért a sikeres nevelés talán mégis inkább arról szól, hogy biztonságos alapot biztosítsunk az élethez gyermekünk számára. Hogy egy olyan helyet és lehetőséget teremtsünk, ahol a gyermekünk boldogan élhet és virulhat. A szülőség egy egész életen át tartó kapcsolat, amely nem külső eredményektől függ, hanem ahol a kapcsolat alapja a szeretet és a tisztelet.

Ha tetszett, itt további érdekes olvasnivalót találsz:

5 érdekes nevelési szokás 5 különböző országból

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!