Ezek a Balaton legszebb házai idén

-

Kihirdették az Év Balatoni Háza 2020 építészeti pályázat győzteseit. Lakóház, Üdülőépület, Középület kategóriákban hirdettek győztest. A pályázatot a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tavaly ősszel harmadszor hirdette meg a Miniszterelnökség támogatásával.

A szervezők célja, hogy jó példát mutassanak az építkezni, felújítani szándékozóknak a tó körül.

 

Tájba illeszkedő, minőségi épületek

Harmadik alkalommal hirdették meg tavaly ősszel az Év Balatoni Háza 2020 díjpályázatot, melynek egyik fő célja, hogy bemutassa a nagyközönség számára a Balaton legjobb építészeti minőséget képviselő, tájba illeszkedő épületeit, ezzel is példát mutatva a leendő építtetők számára. A felhívásra minden eddiginél több, összesen 23 pályamű érkezett.

A pályázatra a Balaton régió egész területéről lehetett nevezni 2013. január 1. után használatba vett épületekkel. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építészkamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt volt. Nemrégiben az Év Balatoni Középületében, a Kis-Balaton látogatóközpontban tartották a díjkiosztót.

 

Az Év Balatoni Lakóháza

Az Év Balatoni Lakóháza helyi építész munkája, a keszthelyi Castelli-villa felújítása és bővítése. A helyi villanegyed unikális darabjáról van szó, mely az 1900-as évek elején épült. Ahogy az Octogon írja: „ Érdekes oromzatú villa a történeti villanegyed különleges darabja. A tervező maximálisan megőrizte az 1900-as évek elején épült villa egyedi és komplex értékeit, az eredeti épülethez példamutató módon illeszkedő bővítés pedig az egész épület építészeti színvonalát emeli.”

Castelli-villa
kép: Keszthely.hu

 

Az Év Balatoni Üdülőépülete

A Balatonfüredi Horgász Egyesület részére készült a Brázay Strand területén ez a könnyűszerkezetes új klubház. Az épület tartószerkezetei rétegelt, táblásított fa panelekből készültek, mind a falak, közbenső födémek és tetőfödémek is. A szükséges gerendák és kiváltók rétegelt ragasztott fa szerkezetek. Külső homlokzatai táblásított három rétegű fa homlokzatburkolatot kaptak. Belső tereiben a fa tartószerkezet a legtöbb helyen megmaradó és végleges felületekként jelennek meg. Telepítése, tömegformálása és anyaghasználata mind a vízparti jellegét erősíti az épületnek. A tervezők
Czigány Tamás, Tóth Györgyi, a belsőépítészet Tóth Györgyi.

Balatonfüred
Horgász klubház Balatonfüred kép: https://czita.hu

 

Az Év Balatoni Középülete

Az Év Balatoni Középülete a Kis-Balaton Látogatóközpont, Vasáros Zsolt munkája. A modern épület mintegy 1000 négyzetméteren mutatja be a fokozottan védett tájegység értékeit.  A tudatosan földszintesre tervezett, járható zöldtetős épület légies külseje megkapó. A látogatóközpont főbb elemei: interaktív kiállítás, mozi, tanösvény a tetőn, játszótér, étterem és ajándéküzlet.

Kedvcsináló kisfilm a helyről:

 

A NABE és a Magyar Építész Kamara különdíját a balatonboglári ravatalozó érdemelte ki, a BSZ különdíja a balatonendrédi Kedvesnővér házé, a Magyar Építőművészek különdíja a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házáé lett.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!