spot_imgspot_img
spot_img

Ez a legújabb őszi-téli sminktrend

-

Article Top Ad (AdSense)

Idén ősszel minden tekintetben megmaradt a nagyon természetes irány, ám ezzel együtt jelen vannak az extrém vonalak, és persze visszatér néhány izgalmas sminktrend a kilencvenes évekből is. Mindezekről Gercosz Henriett sminkmester mesélt nekünk.

Egészséges arcszín, mint a legnagyobb sminktrend

A bőr és arc tekintetében a legmeghatározóbb az, hogy az idei trendben nincs matt hatás. Emiatt elmaradhatatlan a természetes hatású natúrfényű bőr, a korábbi matt bőrrel ellentétben előtérbe került a természetes fény. A púdert csak arra használjuk, hogy ha valahol nagyon fényes vagy zsíros lenne a bőr, ott mattítjuk vele. A lényeg, hogy egy egészséges színt hagyjunk az arcunkon és a bőr saját természetes fénye megjelenhessen az alapozó alatt. Csak leheletnyi pirosítások vannak: a rózsaszínes, barackos, nagyon üde és természetes hatásúak.

smink
Fotó: unsplash.com

A legfontosabb és minden smink alapja az alapozó, amelyből, ha nem megfelelőt választunk, akkor bármilyen sminket is teszünk fel, nem lesz szép. Ezért mindig a bőrünkkel megegyező színű alapozót válasszunk, amelyre idén a szintén a fényesebb hatású pirosítót használjunk, amely egy kis extra fényt ad az arcunknak. Még természetesebb hatást érhetünk el, ha egy leheletnyit teszünk az orrhegyre és az állra is, mely által olyan hatást keltünk, mint amikor egy finom kis szellő megcsapja az orcánkat.

smink-sminktrend-nő-divat
Fotós: Nerpel Nikoletta fotográfus, Modell: Kariko – Tóth Zsófi énekesnő, Smink: Gercosz Henriett Makeup Artist

Cicaszemek

Ahogy a ruháknál, úgy a smink divatban is mindig több trend fut egyszerre és mindig vannak visszatérő elemek. Ilyen a tusvonal is, ami idén a tavalyihoz képest egy kicsit más formában jelenik meg. A „kitten eyes”, vagyis a cicaszemek idén nagy váltást jelentenek, mert ez nagyon más, mint a hagyományos tusvonal: vékonyabb és rövidebb a vonal és nem a belső szemzúgtól indítjuk, hanem a szem felétől vagy az utolsó egyharmadától. Nagyon elegáns és nőies tud lenni, amelyet minden alkalomra viselhetünk, hétköznapokra vagy különleges eseményekre is. A precíz és vékony tusvonal mellett van egy elsatírozott változat is, ami szintén nagyon divatos idén. Ebben nincsenek éles vonalak, szinte csak jelzésértékkel bír, tulajdonképpen ott is van, meg nem is.

A műszempilla továbbra is fénykorát éli és nagyon jól passzol a cicaszemekhez. Ebből is a természetes hatásúak népszerűek, nem a tömött és tömör szempillák, hanem azok, amelyek a tekintetet a macskaszem formájába vivő, inkább több szálból összetett 3D pillák játszák a főszerepet. Azt érdemes tudni, hogy az épített szempillák nagyon megviselhetik a saját szempilláinkat, ezért inkább az egyszer használatos társaikat részesítsük előnyben, mert azokat könnyebb eltávolítani is, hiszen a szempillák tövébe a bőrre kell ragasztani.

szem-száj-smink
Fotó: unsplash.com

A szemhéjfestékek esetében idén nagy újdonságok a színes és vizeshatású festékek, amelyeknek olyan hatása van, mintha vízzel kentük volna fel. Ehhez képest egy másik vonalat képviselnek a hideg tónusok, amelyekhez szintén a kilencvenes évekből merítettek inspirációt.

Azok a színek, amelyeket nem teszünk az ajkunkra például sárga, kék, zöld, azokat tehetjük a szemünkre, a belső szemzúghoz nagyon jól lehet ezeket applikálni. Nincs szükség tökéletes vonalakra, a természetesre való törekvésen van itt is a hangsúly.

Szemöldök

A szemöldök divat is a természetes hatáshoz tért vissza, és a szép, szálasra fésült szemöldök kerül előtérbe. Sok minden függ attól, hogy ki milyen szemöldökkel van megáldva, és mivel nem mindenkinek van szép formás szemöldöke, megjelentek a szemöldök tinták, amelyek segítségével egyenként meg tudjuk festeni a szemöldökszálakat a minél természetesebb hatás érdekében.

smink-divat-szemöldök
Fotó: pexels.com

Legújabb sminktrend: a hangsúlyos száj

A tavalyi trendekkel ellentétben az idei sminkdivat egyértelműen a szájra fókuszál. Ősszel lehetünk egy kicsit merészebbek, például a vörös ányalataival lehet játszani. A Pantone ősz szezonszínei között ott van a Winery egy lehetőségként, és tökéletesen trendi a „vörösborok”, „bogyós gyümölcsök” színvilágát használni. A természeteszebb irányvonalat idén a Pale Rosette rózsaszín képviseli.

Többéle textúrájú rúzs közül választhatunk: akinek kiszáradásra hajlamos a szája vagy azt szereti, ha könnyen javítható a rúzsa, az inkább a krémesebb darabokat részesítse előnyben. Aki tartósabb rúzst keres, az a matt színeket keresse, amelyeknek egy kis föléjük kent színtelen szájfény segítségével tudunk természetes hatást varázsolni. Idén nagyon népszerűek az ajaktinták, amelyek tényleg úgy viselkednek, mint a tinták, vagyis teljesen felszívódnak az ajkakon és bármiféle textúraérzés nélkül hatnak. Emiatt viszonyt sokkal nehezebb javítani.

Az idei ajak fókusz miatt virágkorukat élik a különböző rúzsok, amelyektől nagyobbak lesznek az ajkak. Ezek az úgynevezett „lip boosterek”, amelyek egyszerre megnövelik az ajkakat és természetes fényt is kölcsönöz.

A kilencvenes években hódítottak a barna árnyalatai, amelyek idén főleg a szájtrendben térnek vissza. Ahogy annak idején, hogy a szájkontúr 2-3 árnyalattal sötétebbre vált, mint a rúzs, és ha valaki a száját hangsúlyozná, akkor ő a barna árnyalataiból bátran választhat.

smink-makeup
Fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus, Modell: Balázs Luca, Smink: Gercosz Henriett Makeup Artist

Bőrtípusok és színek

Ahogy az öltözködésben, úgy a sminkelésben is mindig a szem és a bőrszíntől függ, hogy milyen színeket használhatunk. Mi magyarok főleg világos bőrűek vagyunk, emiatt nagyon sok a hidegtónusú, tél vagy nyár típusú hölgy. Minden színnek van hideg és meleg árnyalata, kivéve a lilának, mert az mindig hideg és a narancsnak, amely mindig meleg. Még a piros színnek is megvan a hideg és meleg tónusa, attól függően, hogy sárgás-aranyos pigmenteket tartalmaz, vagy a hideg, kékes-ezüstös árnyalatot.

Nagyon fontos, hogy mindig vegyük figyelembe, hogy milyen az alaptónusunk és ahhoz sminkeljünk. Egy kék szemet egy narancsos barnával nagyon szépen ki lehet emelni, míg egy zöld szemnél az enyhe rózsaszínes bordó és a burgundi, illetve a barna és a zöld árnyalataival tudjuk elérni a tökéletes hatást. A barna szeműeknek pedig nagyon jól állnak a lila, a kék és a bronz árnyalatai.

Annak ellenére, hogy a bőrtónushoz sminkelünk, a nőkben mindig ott van a divat iránti vágy. Ilyenkor egy kis csavart bele lehet tenni úgy, hogy a smink látható része a szem és a bőrtónusnak megfelelő, míg az aktuális divatnak megfelelően éppen, hogy csak egy pici jelölést teszünk. A Pantone intézet szerint az idei év színe az Illuminating sárga és az Ultimate szürke, amelyet tehetjük a szemünkre, a belső szemzúghoz nagyon jól lehet ezeket applikálni. Nincs szükség tökéletes vonalakra, a természetesre való törekvésen van itt is a hangsúly.

A különböző fashion week-eken látott színek és árnyalatok visszaköszönnek a sminkben is, a londoni fashion weeken nagy sikere volt a „Winery” bordónak, az „Ibiza” kéknek, a „Daylili” sárgának, a szójabab és a fukszia színnek is. A rúzs esetében idén ősszel a sminktrend a vörösbor színéhez hasonló rezes árnyalatokat, illetve a fukszia különböző mélységeit helyezi előtérbe, ezért ezekben nyugodtan lehet gondolkodni. Akik nem annyira szeretik hangsúlyozni a szájat, azoknak a „Pale rosette” nagyon halvány rózsaszín árnyalata kitűnő választás lehet.

smink-ősz-nő
Fotó: Tamara Bellis/unsplash.com

Újdonságok és trendek

Tavaly nagy újításként jelentek meg a szemöldökfilcek, amelyek idén is népszerűek és még több árnyalatban kaphatók. Ezekből mindig a szemöldök színének megfelelőt kell választani, amellyel aztán természetes hatású szemöldökszálakat tudunk rajzolni. A természetesség jegyében megjelentek a különböző szemöldökformázó waxok, amik a hajwax/zseléhez hasonlóan rögzíti a felfésült, szálas szemöldököt.

Folyamatosan fejlesztik az alapozókat, hogy mindenki megtalálja a bőrtónusához tökéletesen passzoló színt, így évről-évre egyre több árnyalatban jelenik meg. Idén már feles árnyalatok is kaphatók, mert a gyártók arra törekednek, hogy mindenki megtalálja a bőrszínéhez 100%-ban passzoló színt.

A leheletnyi szilikont tartalmazó szemhéjbázisok között is megjelentek az egészen forradalmi termékek, mint a MAC 24 órás védelmet nyújtó bázisa, amely ápolja a szem érzékeny bőrét és feltölti a szem apró ráncait. Ezáltal sokkal jobban lehet dolgozni rajta, mert nem elnyeli a színeket, hanem egy filmréteget képez, amelyen a színek sokkal tartósabbak lesznek és nem tűnnek el idővel a szemhéjunkról.

Megjelentek a HD alapozók, korrektorok és púderek, amelyeknek az a különlegességük, hogy fényvisszaverő pigmenteket tartalmaznak. Ezek segítségével olyan hatást lehet elérni, mint egy fotóretusálás, vagyis sokkal egységesebbnek és feszesebbnek tűnik tőle a bőr. Ezek mindig egy rendszert képeznek, ezért nem lehet keverni őket más márka termékeivel.

Több újdonságot hozott az idei év a vitaminos arcpermetek között is, amelyeket sminkelés előtt bázisként is tudunk használni, de sminkelés közben és után is és nagyon jól hidratálják a bőrünket és tökéletesen képesek fixálni a sminket.

Egy bőrszínünkkel harmonizáló szép nappali smink felhelyezése nem tart tovább 15 percnél, ezért érdemes rászánni az időt, hogy aztán egész nap ragyoghassunk.

Ha tetszett, itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Izgalmas őszi trendek a divatban

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!