Extrém temetkezés: plüssbe és ékszerbe tett hamvak, de akár fa is lehet belőlünk

-

El tudod képzelni, hogy nem egy koporsóban vagy urnában fogsz pihenni, hanem a lányod gyémántgyűrűjében, esetleg az unokád plüss macijában? Olyan extrém temetkezési módok vannak manapság, amelyekre talán álmodban sem gondolnál!

Ahány kultúra, annyi temetkezési szokás. Hazánkban leginkább a koporsós, urnás temetés számít bevett szokásnak, meg a hamvak szétszórása. Ám az utóbbi időben – világszerte – egyre több bizarr, furcsa, de szép módszerek közül is választhatunk, ha nem szeretnénk simán egy koporsóban vagy urnában pihenni.

Faültetés – élő urna

Ez az egyik legújabb temetkezési mód, és a környezetbarátok, valamint a természet szerelmeseik kifejezetten preferálják annak a gondolatát, hogy faként szülessenek újjá. A hamvakat a magvakkal, elültetik  egy biológiai úton lebomló urnában, és lényegében élő urna lesz az emberből. Vagy egy szintén lebomló kapszulába teszik az ember maradványait, és egy facsemetével együtt temetik el. Ez a módszer valahol szép, ráadásul találkozóhelyet biztosít a család és a barátok számára, hogy összegyűljenek, akik nem egy sír, hanem fa előtt fognak emlékezni az elhunytra.

Űrtemetés

Mit szólnál ahhoz, ha tényleg felérhetnéd a csillagokat? Ez az egyik legmenőbb, ugyanakkor valószínűleg legköltségesebb temetkezési mód, de ha egyszer ez az ember vágya, és megfizeti, akkor csakugyan az égbe mehet. Az elhunyt hamvait egy rakéta segítségével az űrbe juttatják. Bár nem ez a legkörnyezetbarátabb módja az eltemetésnek, az biztos, hogy az egyik legkülönlegesebb, ami kétségkívül nagyon szép módja a végső búcsúnak.

Plasztinációs „temetés”

Nos, ha életedben is örökmozgó voltál, szereted a tudományt – szolgálnád és -, vagy egyszerűen élvezed, ha csodálnak, megteheted, hogy nem fekszel be egy koporsóba vagy hamvasztatod el magad, hanem plasztinációs eljárással konzerválhatod magadat az utókor számára. A módszer segítségével kiszívnak minden nedvességet a testedből, így megakadályozzák a test bomlását, és úgy fogsz kinézni, mint egy viaszbábu. A nagysikerű Bodies kiállításon találkozhattál olyanok emberekkel, akik felajánlották a testüket arra a célra, hogy az élők jobban megismerhessék az emberi testet.

Emlékgyémántok – ékszerek

Aki szeretné igazán közel tartani magához az elhunytat, az ékszert készíttethet belőle. Az elhunyt hamvaiból vagy hajából kívont szénből különleges, és egyedi ékszert készítenek, például egy gyémántgyűrűt.

De az sem szokatlan, hogy medálba helyezik a hamvakat, és az ember a nyakában viselheti a nagymamáját vagy az édesanyját.

Festmény

Talán azt hitted, a hamvakból készült gyémántgyűrű lesz a jéghegy csúcsa? Akkor tévedtél! Ha szeretnéd örökké figyelni a családot, vagy otthonuk ékessége lenni, akkor egy festmény révén felkerülhetsz a kandalló fölé. Sokak szerint roppant szentimentális módja a temetésnek az, ha egy gyönyörű műalkotás készül az elhunyt hamvaiból, amit festékkel együtt felkennek egy vászonra. Így egészen új értelmet nyer a portré, nem igaz?

Tűzijáték

Ha igazán látványos búcsúra vágysz, akkor színesen, hangosan, szemet gyönyörködtetően is távozhatsz, mint egy amolyan mindent bele leköszönéssel. A hamut egyszerűen hozzáadják a tűzijátékhoz és kilövik. Azért meg kell hagyni, amilyen nagyszabásúnak hangzik, ebben is van valami szép!

Bakelit lemez

Ez egy nagyszerű lehetőség a zenerajongó számára. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy hamvakat akár a kedvenc dalnak a bakelitlemezébe préseljék. Így megint csak új értelmet nyer az, amikor feltesszük meghallgatni édesapánk kedvenc Beatles számát, a A Day in the Life-ot.

Ahogy arra a Lélekhajó Temetkezés is felhívja a figyelmünket: kevesen tudják, pedig a jogszabályaink megengedik, hogy a hamvaink ne csak urnában pihenjenek. Így sokkal egyedibbre, személyre szabottabban gondoskodhatunk a szeretteink vagy éppen a saját temetésünkről. Lehetőség van még arra is, hogy töltényhüvelybe téve kilőjenek minket az égbe vagy egy puha plüssmaciba helyezzenek örök nyugalomra. Valószínűleg ezeknél is több lehetőségünk van, hiszen az itt leírtak alapján szinte bármire rejthetjük a hamvakat. Némelyik mód akármennyire is bizarr legyen, tulajdonképpen egy lehetőség arra, hogy igazán egyedi módon gondoskodjunk elhunyt szeretteinkről vagy éppen… saját magunkról.

forrás: lexikin, fotók: pinterest

Élő koporsó – mostantól így temetkezhetnek a bécsiek

Halottak napja: pszichológus tanácsai a gyászfeldolgozáshoz

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!