spot_imgspot_img
spot_img

Extrém cicás kiállítás Budapest bulinegyedében

-

Article Top Ad (AdSense)

MIAU! címmel ingyenesen megtekinthető cicás fotókiállítás nyílt a Nagymező utcában. A Capa Központ 8F Galériájában kilenc kortárs magyar alkotó személyes történetekkel kiegészített macskás képeit láthatjuk.

Cicák a kortárs vizuális kultúrában

A kortárs vizuális kultúrában és az interneten hatalmas népszerűségnek örvendenek a cicák. Ennek az öntörvényű állatnak a megszelídítése legendásan sokáig tartott, ám társállatként összetett állat-szimbólummá vált. A macska többek közt a titkos tudás állata, az éleslátás megtestesítője, a nőiség jelképe. Mindezek mellett a rengeteg macskás kép és videó miatt a világháló egyik címerállata is lehetne.

Macskák és történetek

A MIAU! címet kapott tárlat a macskák előtt tiszteleg. A kiállítók közt fotóriporter, fotográfus és képzőművész is van. Mindegyikük rövid sztorival magyarázta a képek elkészülésének okát és üzenetét.

Szabó Benke Róbert: Dakura

Babonák, mániák, macskasorsok villannak fel a fotókon. Minden macska külön egyéniség. Olyan különleges lények, akik képesek önállóan is létezni, és szeretetteljesen rákapcsolódni egy emberre, gazdira.  Aki közel kerül ezekhez az elbűvölő intelligenciájú, arisztokratikus természetű állatokhoz, az egy életen át hordozhat történeteket róluk.

Hajdú D. András például a Máltai Szeretetszolgálat megbízásából készített anyagot, amikor meglátta a tigrises szőnyeget kiterítve. A fekete macska magától sétált oda, és úgy nézett a tigrisre, mint egy példaképre.

Hajdú D. András: Példakép

Szombat Éva egy macskakiállítás jeleneteit örökítette meg. Bánkuti András Bolha macska szívszorító történetét osztotta meg néhány fotóval illusztrálva.

A kilenc kiállító közt van olyan, aki egyedi módon ragadta meg a cicás témát. Szarka Péter a japán kultúrából ismert (ázsiai országokban kedvel) integető macskára erősített egy állateledeles konzervet, működésbe hozta, és színes műanyagot folyatott rá. Az így elkészült tárgy szinte már nem is hasonlít eredeti mivoltára.

Szarka Péter: Maneki against Neko

A fent említett alkotókon kívül Barakonyi Szabolcs, Gáldi Vinkó Andrea, Máli Fanni macska tematikájú kompozícióit láthatjuk augusztus végégig a 8F Galériában.

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!