Évfordulót ünnepel a HONDA CIVIC TYPE R

-

25 ÉVE JELENT MEG AZ ELSŐ HONDA CIVIC TYPE R

  • Az 1997-ben bemutatott Civic Type R-t folyamatosan tökéletesítették, hogy hamisíthatatlan vezetési élményt nyújtson az orrmotoros, elsőkerék- hajtású autók osztályában

  • A Type R név a lenyűgöző dinamika és a nagy teljesítményű erőforrás páratlan ötvözetének szinonimája

  • Immáron hat különböző Civic viseli a karmazsinvörös Honda-emblémát

  • A vadonatúj Type R kétségkívül a Honda-kínálat legfényesebb csillaga

A Honda idén két évfordulót is ünnepel. Egyrészt 50 éve született meg az első Civic. Másrészt negyedszázada mutatkozott be a vérpezsdítő, teljesítményorientált Type R kiadás, mely teljesen új megvilágításba helyezte a hot hatch fogalmát. Jóllehet, a Civic sportváltozata kedvező árú, elérhető modell, ugyanakkor valódi sportkocsi, mely magában hordozza a Type R szellemiségét. 

A hat nemzedék alatt úgy tökéletesítették az elsőkerék-hajtású, ferdehátú modellt, hogy kategóriájának legjobbja legyen. Ez által olyan autó született, mely hétfőtől péntekig eszményi társ a mindennapi ingázáshoz, hétvégén pedig a versenypályán is elemében érzi magát. 

Honda civic szülinap

EK9 (1997-2000): Megfizethető, széles körben elérhető Type R 

A Type R típusjelzés első ízben az 1992-es Honda NSX Type R modellen jelent meg. Mmagasra tette a lécet a teljesítmény és a menettulajdonságok terén, viszont rendkívül csekély példányszámban készült. A tervezésekor ugyanaz az elv vezette a mérnököket, mint az Integra és az NSX esetében. Szerették volna magával ragadó vezetési élménnyel megajándékozni a Honda-tulajdonosokat. 

A kizárólag Japánban forgalmazott EK9 számos különleges műszaki megoldást vonultatott fel. Ilyen például a rendkívüli magas (116 LE/1000 cm3) literteljesítményű, 1,6 l-es DOHC- vezérlésű VTEC motor. Vagy a mindössze 1050 kg-os saját tömeget eredményező, nyomás alatt hegesztett karosszéria, a részlegesen önzáró differenciálmű (LSD), valamint más   típusokban nem alkalmazott, különleges felfüggesztés. Az EK9 meggyőzte a vásárlókat és az autós szakma képviselőit is – az orrmotoros, elsőkerék-hajtású, erőtől duzzadó ferdehátú sikerre ítélt típus lett. 

EP3 (2001-2005): Piacra lép a Type R európai kiadása 

Az első generáció elsöprő sikere után a Civic Type R második szériája már megjelent Európában is. Ebben nagy szerepet játszott, hogy a modell gyártása ekkor már az Egyesült Királyságban zajlott. Az EP3 sorozatnál vezették be a vadonatúj, azóta már legendássá vált 2,0 literes, DOHC i-VTEC „K” sorozatú motort. Ez messze túlszárnyalta a hagyományos felépítésű, atmoszférikus, 2,0 literes erőforrásokat. Arról se feledkezzünk meg, hogy az újdonságot továbbfejlesztett fékrendszer, precíz, hatfokozatú sebességváltó és elődjéhez mérten 80 %-kal nagyobb torziós merevségű karosszéria jellemezte. Mindemellett az állítható távtartókarral kiegészített első rugóstag, illetve a hátsó, kettős keresztlengőkaros felfüggesztés a friss fejlesztésű elektromos szervokormánnyal (EPS) és változó áttételű kormányművel (VGR) társítva rendkívüli kezelhetőséget szavatolt az EP3-nak. 

FN2/FD2 (2007-2011): Type R – Ugyanaz másként 

A harmadik széria egyedülálló volt abban a tekintetben, hogy az európai és a japán változat jelentősen különbözött egymástól. Míg az itt kapható modell alapját az FN2 típuskódú ferdehátú adta – melynél megtartották az elődnél nagyszerűen bevált, 2,0 literes motort is, azonban fontos változás volt a módosított padlólemez. Ennek köszönhetően az üzemanyagtartály az első ülések alá került. Így lényegesen javult az utastér helykínálata és alakíthatósága – addig Japánban a lépcsőshátú FD2-re épülő Type R-t forgalmazták, mely még sportosabb lett a nagyobb teljesítményű K20A erőforrásnak, a továbbfejlesztett, részlegesen önzáró differenciálműnek és a fáradhatatlan Brembo fékrendszernek köszönhetően. Hogy mérsékeljék a szedán nagyobb tömegét, hagyományos hegesztés helyett több helyen szerkezeti ragasztót alkalmaztak. Valamint a karosszéria egyes részeit alumíniumból készítették. 

Honda Civic Type R

FK2 (2015-2017): Bemutatkozik a VTEC Turbo 

A piaci igények és az új környezetvédelmi előírások arra sarkallták a Hondát, hogy turbófeltöltéses motort fejlesszen. Hosszú és rendkívül aprólékos munkával született meg a K20C1 jelű, 2,0 literes, feltöltős erőforrás, mely 310 LE teljesítménnyel kápráztatta el a nagyközönséget. Annak érdekében, hogy a megnövelt teljesítményt minél  hatékonyabban átvihessék az útra, kettős függőcsapszeges első rugóstagot és részlegesen önzáró differenciálművet építettek be. Ezáltal számottevően mérsékelték a nagy teljesítményű elsőkerék-hajtású autók irányítását megnehezítő, úgynevezett hajtási befolyást. A 2015-ben bemutatott típus mindössze 5,7 másodperc alatt gyorsult 0-ról 100 km/órás sebességre. Míg strapabíró Brembo fékrendszere hatalmas, 351 mm-es átmérőjű első tárcsákra épült. Az FK2 nemcsak közúton bizonyított, hanem világszerte megannyi túraautós versenysorozat bajnoki címét elhódította. 

FK8 (2017-2022) A kompromisszummentes ferdehátú sportautó 

5 évvel ezelőtt jelent meg a Civic Type R legújabb változata, az FK8. Ez messze túlszárnyalta elődjét, az FK2-t. Immáron adaptív lengéscsillapító felelt az autó úttartásáért, a továbbfejlesztett K20C1 erőforrás teljesítménye pedig 320 LE-re nőtt. A modell még intenzívebb vezethetőségének érdekében a mérnökök a leszorítóerőre fókuszáltak. Így alakították ki a karosszériát és a módosították a padlólemezt, szinte teljesen laposra. A modell elérhető volt az Egyesült Államokban is, sőt a tengerentúlon adták el a legnagyobb mennyiséget az FK8 kódjelű Civicből. 

Honda Civic

FL5 (2022-) Sportosan tökéletes 2.0 

Az idén bemutatkozó modell a korábbi nemzedékek technikai vívmányaira épül, de nála még fejlettebbek és kifinomultabbak az elődöknél megismert műszaki megoldások. Ez a valaha készült leggyorsabb, legkezesebb, egyben leginkább magával ragadó Civic Type R, ami új mérce a géposztályban, noha egyértelműen felfedezhető rokonsága az éppen 15 éve megjelent FD2-vel. Kétségtelen, hogy az újdonsággal méltóképpen ünnepelhetjük a Type R modellcsalád születésének 25. évfordulóját, hiszen az idei Civic Type R máris bizonyított, mivel ez a modell tartja a körrekordot a legendás suzukai pályán. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!