Evészavar is lehet a COVID mellékhatása gyerekeknél

-

Egy nemrég publikált cikk szerint evészavar veszélyeztetheti a gyerekeket a COVID fertőzés mellékhatásaként. A Kelet-angliai Egyetem szakértői arra jutottak, hogy a a gyerekek a fertőzés alatt vagy után nehezen tudtak megenni olyan ételeket is, amelyeket korábban szerettek. 

Az egyetem és a Fifth Sense – szaglás- és ízérzékelési zavarokkal küzdő embereket segítő jótékonysági szervezet – szakértői szerint a koronavírus miatt a gyermekeknél is kialakulhat a parozmia nevű állapot, ami szaglás- és ízleléstorzulással jár.

“A parozmia feltehetően annak a következménye, hogy kevesebb szaglóreceptor működik az orrban, ami ahhoz vezet, hogy a szagkeveréknek csak néhány összetevőjét képesek érzékelni.”

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy teljesen más szagúnak és ízűnek tűnnek számukra az eddig ismert ételek, például egyes beszámolók szerint a citromot rohadó káposztára emlékeztetőnek, a csokoládét benzinszagúnak érezték. Ez pedig annyira ijesztő lehet számukra, hogy akár magát az étkezést is elutasíthatják, ami a táptalaja lehet az étkezési zavaroknak.

Duncan Boak, a Fifth Sense alapítója elmondta, hallott olyan beszámolót is szülőktől, hogy gyerekeik az ízlelés- és szaglásváltozás miatt egyáltalán nem akartak enni és emiatt fogyni is kezdtek. Sok esetben a szülők ezt nem veszik komolyan, csak a gyerekekre jellemző válogatósság számlájára írják, viszont a jelek szerint ezzel komolyabban foglalkozni kell.

A szülőknek javasolt étkezési naplót vezetni a gyerek táplálkozásáról, hogy észrevegyék, ha ilyen jellegű probléma áll fenn. Carl Philpott, a UEA norwichi orvosi karának professzora azt javasolja, bátorítsuk a gyermekeket, hogy próbáljanak ki kevésbé intenzív ízű ételeket, – tésztát, banánt vagy sajtot – hogy lássák, mivel tudnak megbirkózni, vagy mit élveznek.

“A vanília vagy az ízesítés nélküli fehérje- és vitamintejturmixok segíthetnek a gyerekeknek, hogy íz nélkül jussanak hozzá a szükséges tápanyagokhoz. És talán furcsán hangzik, de használhatnak puha orrcsipeszt, vagy befoghatják az orrukat evés közben, hogy ne érezzék a kellemetlen szagokat” – javasolta Phillpot.

Forrás: 444.hu

Omikron- a vírus lázadása

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!