spot_img
spot_img
spot_img

Evészavar is lehet a COVID mellékhatása gyerekeknél

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy nemrég publikált cikk szerint evészavar veszélyeztetheti a gyerekeket a COVID fertőzés mellékhatásaként. A Kelet-angliai Egyetem szakértői arra jutottak, hogy a a gyerekek a fertőzés alatt vagy után nehezen tudtak megenni olyan ételeket is, amelyeket korábban szerettek. 

Az egyetem és a Fifth Sense – szaglás- és ízérzékelési zavarokkal küzdő embereket segítő jótékonysági szervezet – szakértői szerint a koronavírus miatt a gyermekeknél is kialakulhat a parozmia nevű állapot, ami szaglás- és ízleléstorzulással jár.

„A parozmia feltehetően annak a következménye, hogy kevesebb szaglóreceptor működik az orrban, ami ahhoz vezet, hogy a szagkeveréknek csak néhány összetevőjét képesek érzékelni.”

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy teljesen más szagúnak és ízűnek tűnnek számukra az eddig ismert ételek, például egyes beszámolók szerint a citromot rohadó káposztára emlékeztetőnek, a csokoládét benzinszagúnak érezték. Ez pedig annyira ijesztő lehet számukra, hogy akár magát az étkezést is elutasíthatják, ami a táptalaja lehet az étkezési zavaroknak.

Duncan Boak, a Fifth Sense alapítója elmondta, hallott olyan beszámolót is szülőktől, hogy gyerekeik az ízlelés- és szaglásváltozás miatt egyáltalán nem akartak enni és emiatt fogyni is kezdtek. Sok esetben a szülők ezt nem veszik komolyan, csak a gyerekekre jellemző válogatósság számlájára írják, viszont a jelek szerint ezzel komolyabban foglalkozni kell.

A szülőknek javasolt étkezési naplót vezetni a gyerek táplálkozásáról, hogy észrevegyék, ha ilyen jellegű probléma áll fenn. Carl Philpott, a UEA norwichi orvosi karának professzora azt javasolja, bátorítsuk a gyermekeket, hogy próbáljanak ki kevésbé intenzív ízű ételeket, – tésztát, banánt vagy sajtot – hogy lássák, mivel tudnak megbirkózni, vagy mit élveznek.

„A vanília vagy az ízesítés nélküli fehérje- és vitamintejturmixok segíthetnek a gyerekeknek, hogy íz nélkül jussanak hozzá a szükséges tápanyagokhoz. És talán furcsán hangzik, de használhatnak puha orrcsipeszt, vagy befoghatják az orrukat evés közben, hogy ne érezzék a kellemetlen szagokat” – javasolta Phillpot.

Forrás: 444.hu

Omikron- a vírus lázadása

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Mi teszi különlegessé az Eau de Parfumöt?

Az Eau de Parfum egyik legfontosabb jellemzője a magas parfümolaj-koncentráció, amely általában 15-20 százalék között mozog. Ez az összetevő garantálja, hogy az illat hosszabb ideig marad a bőrön, mint más illatok, például az Eau de Toilette. Az Eau de Parfum illatok mélysége és komplexitása egyedülálló, mivel több rétegben bontakoznak ki, és az idő múlásával változnak.

Mindenki a mesterséges intelligenciát akarja a társkeresőknél

Versenyt futnak az online randialkalmazások a mesterséges intelligencia-alapú asszisztensek fejlesztésében, amely a Z-generáció frusztált tagjait segítené a romantikus beszélgetésekben.

Brutálisan jó funkciót kap a mobilos Gmail

Első körben az Android felhasználók kapják meg a mobilos Gmail újítást, ami igazán nagy segítség lesz a levelek kezelésében.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!