Eva Braun csak 36 óráig volt Hitler felesége

-

Az egyik legkülönösebb szerelmi történet a zsidó származású Eva Braun és Hitler románca. A Führernél 24 évvel fiatalabb nő éveken át várta, hogy a férfi a világ előtt is elismerje kapcsolatukat. Amikor ez megtette, pár nappal később önként követte szerelmét a halálba a bombabiztos föld alatti Führerbunkerben 1945. április 30 – án.

Az 1912. február 6 – án született polgári származású család középső lánya átlagos élete akkor vett fordulatot, amikor 17 évesen az udvari fotográfus, Heinrich Hoffmann müncheni műtermében kezdett el tanuló és kereskedősegédként dolgozni. 1929 októberében, az akkor negyvenéves Hitler szemet vetett a fiatal lányra és gyakran töltötte vele a szabadiejét, vacsorázni, moziba, operába vitte, és még a családjával is összeismerkedett, hogy gyakrabban tudjon vele találkozni. A Führer részéről kapcsolatuk inkább nevezhető volt barátságnak, míg Eva élvezte a férfi rá irányuló figyelmét és szép lassan beleszeretett. Hoffmann, aki mindvégig közeli a tanúja volt a hatalmas diszkréció mellett folytatott viszonynak, azt állította, hogy 1932-ig csak plátói kapcsolat volt köztük.

 

Fotó:wikipedia

Öngyilkossági kísérletek

A rendszeres találkozókon csak az 1932-es választási kampány változtatott, amikor Hitlernek nem maradt ideje titkos románcára. A fiatal Eva nehezen élte meg, hogy háttérbe került a férfi életében, és hogy felhívja magára a figyelmét, az apja lőfegyverével öngyilkosságot kísérelt meg. Hitler megértette az üzenetet, innentől több időt próbált vele tölteni. A már kancellári pozícióban lévő, főleg Berlinben élő férfi szívesen bújt el a világ szeme elől a lány környezetében, Münchenben, ahol  magánéletét élte. Kettejük intim kapcsolatát Hitler igyekezett titokban tartani a közvélemény előtt. Ez a titkolózás súlyos lelki teherként nehezedett Eva vállára. Amikor 1935 tavaszán szerelme három hónapig nem tudta meglátogatni ismét öngyilkosságot kísérelt meg, ezúttal egy maréknyi altató tabletta segítségével próbált meg véget vetni életének.

Végre együtt

Eva Braun számára az 1936-os esztendő jelentette kapcsoltukban az áttörést, amikor Hitler rezidenciája, a bajorországi  Berghoff állandó lakójává válhatott. 
Hoffmann vásárolta meg az 1916-ban épült Wachenfeld-házcsaládi házat Obersalzbergen szikláján. A Német Birodalom és osztrák határnál fekvő házat nyaralóként és otthonként is szolgált. Eva beköltözhettet főépület első emeletén berendezett saját kis lakosztályába, ami Hitler hálószobájával volt szomszédos. Itt végre házassághoz hasonló módon éltek, az étkezéseknél Hitler balján ülhetett, ám továbbra is titokban tartották viszonyuka.
 “Emberileg, a magánéletben Hitler kimondottan kedves volt. Eva Braun nagyon szerette, és ő is szerette őt” – mesélte később a nő egyik közeli barátnője.
Állítólag Hitler soha nem létesített szexuális kapcsolatot Evaval, amit a nő ritka vaginális rendellenességével magyarázott nemrég Thomas Lundmar professzor – írta a Daily Star. Maga Eva is beismerte egy római utazás során egy náci diplomatának, hogy sosem került intim kapcsolatba Hitlerrel, és ezt a tényt Hitler orvosa, dr. Karl Brandt, valamint két titkára, Gertraud Junge és Christa Schroeder is igazolni tudta.

 

Forras: Multkor.hu

Hogy a fiatal nő mit csinálhatott, azt számára Hitler jelölte ki, és így még 1936 után is Hoffmannnak dolgozott. Beletanult a szakmába, és számos olyan történelmi értékű fotót és filmet készített Hitlerről, ami a magánéletében mutatja be a Führert. A felvételeket Lutz Becker filmművész kutatta fel, miután rábukkant egy olyan fényképre, amelyen Eva Braun kamerát tart a kezében. A ritkaságszámba menő, főként Hitler berchtesgadeni rezidenciáján, Bajorországban készült négy és fél órányi mozgóképanyag az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárában található.

  Adolf Hitler és Eva Braun látható a berchtesgadeni Berghofban.

 Berlinbe költözött

Egyre több nyilvános rendezvényen vehetett részt, ám hogy milyen szálak fűzték a politikushoz, azt hivatalosan továbbra is titokként kezelték. Eva Berlinben 1939-ben az Új Birodalmi Kancellárián saját lakrészt kapott a Führer lakásában, ahov 1945 februárjában költözött véglegesen.

A várva várt esküvő

A Birodalmi Kancellária kertjében lévő 8, 5 méter mélyen található légvédelmi pincéből alakították ki a Führerbunkert, ahonnan Hitler irányította a háborút. Bár Evanak lehetősége volt arra, hogy még a szovjetek megérkezése előtt elhagyja Berlint, úgy döntött, hogy a szeretett férfi mellett marad. 1945 április 28-áról 29-ére virradó éjszaka házasságot kötöttek a bunkerben, majd a házaspár 1945. április 30-án öngyilkosságot követett el: Az újdonsült, csupán 33 éves feleség egy cianid tartalmú kapszulát harapott szét, Hitler ugyancsak méregkapszulát vett a szájába, ám ő a biztonság kedvéért  golyót is eresztett a fejébe.

Meg akart maradni az utókornak

A németek többsége csak a háború befejezése után szerzett tudomást a románcról, ugyanis a pár soha nem mutatkozott nyilvánosan. A hosszú éveken át tartó titkolózás hihetetlen teherként nehezedett a könnyen befolyásolható, gyenge egyéniségű nő vállára, ám ennek ellenére rajongott a Führerért. Ám azt akarta, hogy egyszer emlékezzenk meg szerepéről. Legutolsó, nővérének írt levelében arra kérte, hogy őrizze meg Hitlerrel folytatott levelezését, hogy az emberek tudomást szerezzenek kettejük kapcsolatáról.
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!