Európai Friss Csapat Program-Lendület és egészség

-

Az Európai Friss Csapat már több termelőhöz is ellátogatott. Most a gomba került górcső alá- ezzel népszerűsítve a hazai termelőket. Frutti és Veggi ez egészséges táplálkozásért.
Az Európai Friss Csapat, népszerű és innovatív programsorozata folytatódott. A cél a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése, melynek nem csak a hazai agrárium népszerűsítése a célja. A honi termelők és gazdálkodók komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy újra felemeljék a magyarországi gazdaságot. A programsorozat arra hivatott, hogy ezen erőfeszítéseket megmutassa, és segítséget tudjon nyújtani a szektornak. Mindezen gazdasági tényezők mellett rendkívüli fontossággal bír az egészséges és fenntartható táplálkozásra nevelés szándéka is. Napjainkban már közismert tény, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez. A felnőtteknél pedig, jelentősen járul hozzá a betegségek megelőzésében.

sajtótájékoztató
Fotó: Airchef Sajtótájékoztató Frutti és Veggi

Európai Friss Csapat: „Az ízek ereje”

Három éves Periódus

Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között történtek Magyarországon. Célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt, hiszen az európai átlaghoz képest hazánkban szinte elenyésző ezek mindennapos fogyasztása. Elsősorban a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében kell kezdeni, hiszen a jövő építésének sarokpontja és a jövő táplálkozásai szokásainak alapjai, a legfiatalabb korosztályok számára kell, hogy egyértelműek legyenek. A program első három évének eredményeként a 8-14 évesek körében- akik kifejezetten kevés zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak- nagy eredménye Fruttinak és Vegginek az ismertsége. A két kabalafigura játékosságával, kedvességével már körülbelül 30%-kal nagyobb ismertséget hozott a programnak. A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban komoly kampányban vett részt és szinte az az egész országot bejárta. 35 ezer kilométert utaztak, és 45 roadshow-n, valamint 100 nagyáruházi helyszínen népszerűsítették a termékeket. Ezen időszak alatt több mint 7750 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt kóstoltattak meg az érdeklődőkkel. A program első szakaszának indulásakor- 2018-ban- a hazai zöldség és gyümölcs bevitel 260 gramm/nap/fő volt, ami a 2020-as felmérések alapján bíztató emelkedést mutatott 304 gramm/nap/fő- vel.

Frutti és Veggi
Fotó: Airchef Frutti és Veggi

A szervezet megalakulása

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszer szektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása. Kifejezetten fontos az itthoni piac, kereslet, és kínálat összekötése, illetve a nemzetközi piacokon való markánsabb jelenlét elérése. A NAK ezáltal rendkívül jelentős szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia kialakításában és megvalósításában. A Magyar kormányzat- első számú szakmai tárgyaló partnereként- széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el, illetve tanácsadással szolgál a kapcsolódó területek számára.

gyümölcs és zöldség
Fotó: Pixabay

2021. A Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve

Ebben az évben, (2021) az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján, a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Évét tartjuk. A döntés célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára és a társadalmi, fogyasztói szokások megváltoztatásának jelentőségére. Egészségügyi és élettani hatásukat rendkívül fontos hangsúlyozni.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Friss Csapat a zöldségek és gyümölcsök megismertetéséért és népszerűsítéséért dolgozik, annak érdekében, hogy a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás tovább emelkedjen. A leginkább keveset fogyasztó generáció az pont a 1-3 éves korosztály, ezért örvendetes lenne, ha a WHO által ajánlott napi minimum mennyiséget, a 400 grammot fogyasztanánk.
„Az idei évben a 14-18 éves korosztállyal bővült a program célcsoportja, így a használt kommunikációs eszközök és csatornák köre is szélesedett. Még hangsúlyosabbá váltak a fiatalok körében népszerű platformok, mint az Instagram. Erre azért volt szükség, mert 18 éves kortól folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az étkezési szokások változzanak, hiszen a fogyasztói magatartás megváltoztatásával, elérhetővé válik a hazánk számára is, az európai átlag elérése.

Frutti és Veggi az üzemben
Foró: Airchef Frutti és Veggi az üzemben

Termelőtől a konyháig – gombatúra Fruttival és Veggivel

Az Európai Friss Csapat idén immár harmadik alkalommal látogatott el hazai termelőhöz, hogy népszerűsítse a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Kiemelt fontosságú, hogy az adott régióban, tehát a termelés helyszínén bemutasson egy-egy ott termelt zöldséget, gyümölcsöt. Ezúttal Frutti és Veggi a gomba felfedezését választotta. Az egyik legnagyobb hazai gombatermelőnél a Korona Gombánál fedezték fel a termelést, a technológiát, és mindazt a fantasztikus lehetőséget amit magában rejt.

Rácz Gergely
Fotó: Airchef Rácz Gergely gombaszakértő és termelő.

Rácz Gergely a Korona Gomba tulajdonosa: „A gomba a közhiedelemmel ellentétben nem zöldség.”
Rácz Gergely tájékoztatójában elmondta mennyire fontos élettani hatásai vannak a gombának és ettől függetlenül milyen elhanyagolható mennyiségben fogyasztjuk hazánkban. A statisztikai adatok alapján 1-1,5 kilogrammot fogyasztunk évente fejenként- ehhez képest a Nyugat-Európai átlag ennek a mennyiségnek a duplája, sőt van, hogy a háromszorosa. Hozzáfűzte, hogy a legfontosabb céljuk a hazai gombafogyasztás népszerűsítése. Megszerettetni a gombát, hogy minél többen, minél többet fogyasszanak belőle, hiszen egy nagyon egészséges táplálék. Kiemelte a szerteágazó felhasználási lehetőségeit, miszerint számtalan féle képpen elkészíthető.

ZöldségGyümölcsHősét
Fotó: Havas Media Hungary ZöldségGyümölcsHős Horváth Erika, orosztonyi óvodavezető

ZöldségGyümölcsHős

Az Európai Friss Csapat program első évét értékelve Szendrei László elmondta, hogy idén először megválasztották Magyarország ZöldségGyümölcsHősét, aki 2021-ben viselheti ezt a megtisztelő címet. Mint mondta, több pályázat is érkezett, amelyek közül az első ötöt részesítik elismerésben. A nyertes, Horváth Erika, orosztonyi óvodavezető lett, aki saját óvodakert programot indított.

Horváth Erika „A zöldség az ehető egészség!”

Nyereménye 100 kg zöldség és gyümölcs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és magyar termelők jóvoltából. Az elismerő oklevelet és a nyereményt jelképező gyümölcskosarat Szendrei László adta át a boldog nyertesnek.

Fotó: Havas Media Hungary

Gombás finomságok

Európai Friss Csapat rendezvényén már a „megszokott” főzési programra is sor került. Havas Dóra gasztro-szakember sonkával és sajttal töltött gombafejeket készített, míg Fülöp Lili dietetikus egy könnyed gombasalátát mutatott be.
Havas Dóra. Az elkészítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy milyen sokféleképpen készíthető el a gomba: lehet párolni, pirítani, grillezni, rántani, tölteni, de bizonyos fajták akár nyersen is fogyaszthatók. Kevesen tudják, hogy glutamát tartalma miatt a gombával csökkenthető a sóhasználat a főzés során, mert kiemeli az ételek természetes ízét és jellegzetes aromát ad nekik.

töltött gomba
Fotó: Havas Media Hungary

Fülöp Lili elmondta, hogy a gombának számos jótékony hatása van. Például természetes forrása a D-vitaminnak, ami az őszi-téli vitaminhiányos időszakban nagy segítséget jelenthet az immunrendszernek. Emellett a gombafélék teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az emberi test működéséhez. B-vitaminokban is gazdag, amelyek a szervezet energia raktárának hatékony feltöltéséhez járulnak hozzá.

gombasaláta
Fotó: Havas Media Hungary

Az Európai Friss Csapat receptjei elérhetők a www.frutti-veggi.hu/receptek oldalon.

Forrás: Havas Media Hungary

Fotó: Havas Media Hungary, Airchef

 

 

A KÖZÉTKEZTETÉS mint szakmai versenyszféra

Mustár mustra. Érdekességek a mustárról

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!