spot_imgspot_img
spot_img

Európa legszebb tavai, amelyeket egyszer látni kell

-

Article Top Ad (AdSense)

A tavaknak különleges varázsuk van, amelyet mindenki a maga módján érzékel. Akár a remek környékbeli kirándulások, akár fürdőhelyeik, akár nyugodt légkörük miatt, de mindig egyedülálló élménnyel ajándékoznak meg. Ezért összeállítottuk legújabb listánkat, amelyben Európa legszebb tavai kaptak helyet.

Bledi-tó, Szlovénia

bledi-tó-szlovénia
Fotó: a szerző sajátja

Tündérmesébe illő hely, amely mindenkit azonnal elvarázsol. Ez a viszonylag kicsit valószínűtlenül türkizkék vizével alig 5 órányira fekszik Budapesttől, de akár egy hétre elegendő programot kínál. A tó több pontján is szabadstrandok vannak (mindössze egy fizetős strand van a vár alatt), ahol a kristálytiszta vízben fürödhetünk, SUP-ozhatunk vagy vizibiciklizhetünk. Egy-két óra alatt egy könnyű sétával megkerülhetjük a nagyjából 6 km kerületű tavat, de akár körbe is futhatjuk. Bled városa viszonylag kicsi, de annál népszerűbb, már csak azért is, mert a környék egy igazi kirándulóparadicsom. Az Alpok rengeteg gyönyörű természeti látnivalót kínál, ezek körül az egyik a Vintgar-szurdok, amit egyszerűen nem lehet kihagyni.

Bohinj-tó, Szlovénia

bohinj-tó-szlovénia
Fotó: a szerző sajátja

Igaz, hogy ez is Szlovénia, ráadásul nincs is túl messze a Bledit-tótól, de egészen egyszerűen kihagyhatatlan egy ilyen válogatásból. Hasonlóan a Bledi-tóhoz, a Bohinj-tó színe is egészen elképesztő színekben játszik és mesésen tiszta. Ami pedig még egyedülállóbbá teszi a helyet az az, hogy itt egyáltalán nincsenek sokan, a tónál leparkolva könnyedén találhatunk olyan helyet, ahol egész nap elpiknikezhetünk, de egy szuper kemping is van a tó partján, ahol remek élmény eltölteni néhány napot. Aki ennél még egy kicsit többre vágyik, annak irány a közeli felvonó és a hegyek, ahol 1500 méter magasból csodálhatjuk meg a tavat és a lélegzetelállító tájat.

Luzerni-tó, Svájc

luzerni-tó-svájc
Fotó: Tom Bradley/unsplash.com

A négy kanton tavaként is ismert Luzerni-tó minden túlzás nélkül Svájc legszebb tava. Az idelátogatók nem csak a festői tájban gyönyörködhetnek, hanem kipróbálhatják a tó körüli bicikliutat, túrázhatnak és hajózhatnak. A magas hegyekkel körülvett tó mellett fekvő Luzern városa tele van történelmi látnivalókkal és az utcákat járva elevenedik meg előttünk egész Svájc történelme. A tó és a város is tele van élettel, ragyognak a színek és az ízek, finomak az illatok és az egész környék bővelkedik szebbnél-szebb csupazöld természeti látnivalóban.

Hallstatti-tó, Ausztria

hallstatt-tó-ausztria
Fotó: Hasmik Ghazaryan Olson/unsplash.com

Mesekönyvbe illő romantikus helyszín a Salzkammergut régióban található tó és környéke, amely több, mint 4000 éves történelemmel büszkélkedik. Már a környező tájért megéri ide utazni, ami kiváló kerékpáros és siklóernyős célpont, de a vizi sportok kedvelői sem fognak unatkozni. A táj érintetetlen szépsége és a drámai hangulatú sziklás tájban húzódó Hallstatt városának atmoszférája annyira magával ragadó, hogy nem lehet vele betelni. Rengeteg itt a látnivaló: érdemes ellátogatni a város néhány múzeumába, a hegyen található kis temetőbe, a Szent Mihály kápolnában található Csont-házba, ahol elámulhatunk a 600 művészileg festett koponyagyűjteményen, de a Rudolfsturm-toronyba is, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a városra és a tóra.

Comói-tó, Olaszország

comói-tó, varenna
Fotó: Evan Verni/unsplash.com

Olaszország harmadik legnagyobb tava az ország északi részén található az Alpok meredek erdős helyoldalaival körülvéve, ahol lenyűgötő falvak és imádnivaló villák találhatók.  Több mint 400 méteres mélységével Európa egyik legmélyebb tava, és a tófenék több mint 200 méterrel a tengerszint alatt található. A tó nyáron igen felkapott hely, és nem csak George Clooney miatt, hanem azért is, mert a rengeteg mindent lehet itt csinálni:biciklizni, túrázni, csónakázni, szörfözni… A tó melletti kisvárosok mellett több tanya is található, ahol szeretettel fogadják a látogatókat, akik megkóstolhajták és megvásárolhatják a helyi finomságokat.

Plitvicei-tavak, Horvátország

plitvicei-tavak-horvátország
Fotó: Agnieszka Mordaunt/unsplash.com

Horvátország nem csak hangulatos tengerparti kisvárosairól és szépséges tengerpartjáról híres, hanem gyönyörű tavairól és vízeséseiről is. Ha Horvátország ezen a részén járunk semmiképpen nem érdemes kihagyni a Plitvicei-tavakat (egyébként a Krka-vízesést sem, bár az kicsit odébb található). A Trogirhoz közeli óriási nemzeti parkban 16 kisebb-nagyobb tó található, amelyeket több, mint száz vízesés köt össze. A festői tájat a tavak felett átívelő fapallókon végigjárva fedezhetjük fel. Mivel Dubrovnik után a legnépszerűbb turistacélpont, 2019 óta az idelátogatóknak két nappal az érkezés előtt regisztrálniuk kell.

Grünersee (Zöld-tó), Ausztria

grünersee

Aki igazi varázslatra vágyik, az mindenképpen keresse fel Ausztria egyik legkülönlegesebb tavát, amely mindössze csak fél éven keresztül tó. Igen-igen, semmi elírás, ez a hely a nyár folyamán víz alatti parkká alakul át. Mégpedig azért, mert a tó télen csak egy-két méter mély, de a nyári hónapokban a hegyekben elolvadt hó akár 12 méter mélyre is feltölti a tavat. A tó egyébként smaragdzöld színéről kapta a nevét, amely valójában a tavat körülvevő erdők visszatükröződése miatt látszik zöldnek. Különleges fekvése miatt az úszás és a búvárkodás a legnagyobb attrakció itt főleg, ha belegondolunk, hogy milyen oázis és természeti táj található a víz alatt.

Orhid-tó, Macedónia

orhid-tó-macedónia
Fotó: unsplash.com

Egy igazi gyöngyszem a Macedónia és Albánia közötti hegyvidéken található Orhid-tó, ráadásul egyike Európa legmélyebb tavainak. A világ minden tájáról érkeznek ide emberek, hogy élvezzék a környék és a táj adta csendet. Gyakran a Balkán lenybékésebb helyeként írják le, ezért ideális hely mindazok számára, akik pihentető nyaralásra vágynak. A hihetetlenül tisztavizű tavat festői kisvárosok szegélyezik. Érdemes időt szánni Orhid városának felfedezésére is, bebarangolni az óváros – Varos – utcáit, és a macskaköves utcákon bolyongva megnézni a helyi kis piacot is.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

A világjáró család, akiknek kaland az élet

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!