A Big 7 Travel elkészítette a legjobb európai pizzázók 2021-es listáját, amelyre örömünkre két magyar pizzázó is felkerült. A Kemencés Pizza a lista 46. helyén végzett, a Digó Pizza pedig az előkelő 8. helyre került, így benne van a top 10-ben. Megnéztük, megkóstoltuk a Digó pizzéria pizzáit Budapesten.
Európa legjobbjai közt
A listát nem csupán a tészták és feltétek kóstolásával készítették, ugyanis a Big 7 Travel alapos online kutatómunkát is végzett a pizzériákkal kapcsolatban. Megnézték többek között a korábbi kritikákat, vendégvéleményeket, ranglistákat, online jelenlétet, hangulatot, és ár-érték arányt is.
Vékony tésztájú, pöttyös szélű prémium pizzák
Az ízlelés előtt az étel látványa is része az étkezés örömének. A Digó pizzák mindegyikének sajátos formája van, nem a szabályos kör alakú, pizzaszeletelővel szétkapható tésztáról van szó.
Avatatlan szem talán bakiszerű égésnyomoknak véli a sötét pöttyöket a tészta szélén, és persze mi sem vagyunk gasztrobloggerek, sem pizzaszakértők, így el kellett merülnünk a nápolyi pizzák sajátosságainak világában a Digó segítségével.
A nápolyi pizzának a tésztája az egyik sármja. A legalább egy napig tartó kelesztésnek köszönhetően rendkívül ízletes, puha, középen vékony, de a széle – hirtelen sütés által – akár 2 cm magasra felpuffadt, kívül roppanós, levegősen könnyű tészta keletkezik, amelyen jól láthatóak a fatűz lángjának köszönhető jellemző sötét pöttyök.
Mi a budapesti, Kazinczy utcai Digóba mentünk. Érdemes követni a Digó Facebook-oldalát, hogy hol tudunk a pizzájukból helyben fogyasztani, mert Pesten mostanában leginkább itt. Szigligeten, Balatonakarattyán azonban szintén lehetőség van a nápolyi pizzák ízlelgetésére.
Nemrégiben Kalas Györgyivel készítettünk interjút, aki a Sandwich grófja és a nápolyi pizza szórakoztató kulináris kultúrtörténetében sokat írt, és mesélt is nekünk a nápolyi pizzákról. Ha érdekel, itt a cikk elolvasható: Izgalmas tények kedvenc ételeinkről.
Különleges alapanyagok, paradicsom a Vezúv mellől
Visszatérve a Digóhoz, itt a fatüzeléses nápolyi kemencében 480 fokon, kevesebb, mint 90 másodperc alatt sül ki a hosszúkelesztésű tészta a legkiválóbb olaszországi feltétekkel.
Azt mi is tudtuk pizzaszakértelem nélkül is, hogy a San Marzano paradicsomot a paradicsomok Ferrarija-ként emlegetik. Magyarországon elsőként itt kóstolhatunk a Vezúvon termett San Marzano paradicsomból készült pizzát, amely a vulkanikus talajnak köszönhetően igazán gazdag, máshoz nem hasonlítható ízzel varázsol el mindenkit. Az olasz DOP eredetvédettségi minősítés jelenti, hogy kizárólag megadott régióban termett az adott alapanyag.
Bianca megbolondítva
Kóstolónak a Bianca pizzát választottuk, amin Fior di Latte mozzarella, pecorino romano, friss bazsalikom, extraszűz olívaolaj van, kértünk rá érlelt finomságot, Coppa sonkát is.
Reméljük, a pizzafanatikusok nem vetnek meg érte, de a másik pizzánkat, a Burrata&Coppola elnevezésűt rukkola nélkül kértük. Ezek a jellegzetes megjelenésű pizzák valóban nem tömősek, nincs utánuk telítettség-érzése az embernek. Nincs belőlük xl-es, nagy családi méret, este még dobozból előkapható szélek, ez egy más dimenziójú pizzázás. Az ízek élményében kell elmerülni.
Az azonban mindenképp kiemelendő és fontos: ennek a pizzának nem tesz jót, ha megsétáltatjuk, dobozba zárva hazavisszük, mert gumissá válik a speciális tészta.
Érdemes követni a Digó Facebook-oldalát, mert egyre több helyen tudunk a pizzájukból helyben fogyasztani.