spot_imgspot_img
spot_img

Észrevétlenül teszi tönkre a testünket a home office

-

Article Top Ad (AdSense)

A legtöbb embernek tavaly márciusban felüdülést jelentett, hogy a koronavírus-járvány miatt a cégek jelentős része átállt az otthoni munkavégzésre. Mennyei kényelemnek tűnt, hogy még a lakást sem kellett elhagynunk ahhoz, hogy elvégezzük a feladatainkat. Csakhogy a munkába járással együtt a mozgás – amely nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez – még jobban kiesett a hétköznapjainkból, a home office a szemünk előtt válik a testünk csendes mérgezőjévé. Belovai Kristóf shaolin kung-fu tanár, természetes mozgásminta tréner és sportedző szerint a négy fal okozta mozgáshiány súlyos krónikus betegségekhez vezethet, ha nem figyelünk oda időben.

A legtöbb irodai alkalmazott home office-ban dolgozik, ami eleinte kellemes és üdítő újdonságként hatott, ám mostanra bizonyosan mindannyian megtapasztaltuk a távmunka árnyoldalait is. Az otthon elvesztette a korábbi meghittségét, a nappaliban vagy éppen a hálószobában dolgozva a munkaidő határai elmosódnak, ráadásul szociális nyomás híján önmagunkat is hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Utóbbi sajnos bizonyítottan hozzájárul a szorongás és a depresszió kialakulásához.

Belovai Kristóf shaolin kung-fu tanár, természetes mozgásminta tréner és sportedző szerint természetes, hogy nem önmagunkat tesszük az első helyre, amikor próbáljuk megtartani vagy éppen újból felépíteni az életünket egy világjárvány kellős közepén. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ha magunkon spórolunk, annak hosszú távon mindenképpen meglesz a böjtje.

„Egész egyszerűen nem fenntartható, hogy az ember mozdulatlanul üljön egy székben hosszú órákon át. A pandémia előtt is nagy volt a baj, de most tragikus! Vannak azok a bizonyos, bagatellnek tűnő tanácsok, miszerint érdemes félóránként-óránként felállni, nyújtó gyakorlatokat csinálni, átmozgatni egy kicsit a testünket… Ezeket biztosan nagyon sokszor hallotta már mindenki, de most itt az ideje komolyan is venni! A székben ülve törekedjünk a laza izomtónusra, a természetes testtartásra! Az állandó ülésnek 5-10 év alatt súlyos következményei lehetnek, ezt nem szabad félvállról venni!” – fogalmazott Belovai Kristóf, aki mozgásminta trénerként az egyik legsokkolóbb tapasztalatának azt tartja, hogy a legtöbb embert elsőként az egészséges állásra kell megtanítania, bármilyen komolyabb munka előtt.

Ha nincs terhelés alatt a test, nem tudja építeni magát

A negatív egészségügyi hatásokról beszélve Belovai Kristóf elmondta: az otthoni ülőmunka miatt minden eddiginél extrémebb módon lelassul az anyagcserénk, romlik a sejtjeink inzulinérzékenysége – utóbbi jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát –, és a szív- és érrendszerben is súlyos károk keletkezhetnek. Szemnyitogatóan sokkoló tény továbbá, hogy a mozgáshiánytól olyan komoly bélrendszeri betegségek jelentkezhetnek, amelyeket később már nagyon nehéz kezelni. A vastagbélrák kialakulása például tudományosan bizonyítottan visszavezethető egyebek mellett az ülőmunkára is.

„Mivel egyáltalán nincs olyan mértékű és típusú terhelés alatt a testünk, amire egyébként a természet megalkotta, nem tudja magát hatékonyan építeni és erősíteni sem. A legkézenfekvőbb példa erre, hogy a csontsűrűség nagyban függ a fizikai terheléstől, következésképpen az inaktív életmód hatalmas mértékben felgyorsítja a csontritkulást” – értékelt, majd hozzátette: az egészséges életmód és a mozgás hatással van az immunrendszerünkre is, egy világjárvány idején tehát kiemelten fontos foglalkoznunk a témával.

Edzés kung-fus elemekkel, lélektáplálással

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások értelmében az edzőtermek hónapok óta zárva vannak, ami szűkíti a lehetőségeinket, ugyanakkor az online tréningek tárháza már-már zavarba ejtően széles.

Belovai Kristóf és felesége tavaly tavasszal indították el a Funkcionális Mozgásteret (FUMO), amikor az egyébként a tudását filmes kaszkadőrként is kamatoztató családfő a hollywoodi forgatások leállásával elvesztette a munkáját. Habár a FUMO az átlagembernek szól, a platformon regisztráltak mégsem tömegterméket kapnak. Az előfizető tagok száma mára már 200 fölött van, ami annak köszönhető, hogy Kristóf hosszú távon is képes fenntartani az otthonukból sportolni vágyók érdeklődését.

„Trükköket és poénokat is beleveszek a felvételekbe, amik látványossá, egyedivé teszik a videóimat. Azokat a vicces pillanatokat sem vágom ki soha, amikor a macskáink, vagy éppen a 2 éves kisfiam megtorpedózzák a forgatást. Ennek az edzésformának igazán lelke van! Minden héten új videókat készítek, a tartalom folyamatosan megújul, ám minden egyes edzés csak 2 hétig érhető el. Ez azt jelenti, hogy az embereknek adok időt a maguk tempójában edzeni, de ha kihagyják a lehetőséget, akkor annyi, elúszott” – magyarázta a fumo.hu alapítója. „Aki pedig csak ki szeretné próbálni, a honlapon lévő videótárban számos ingyenes anyagot is megtalál.” 

Elmondta azt is, hogy hetente három funkcionális és két úgynevezett mobility edzést vezényel le az online térben. Rengeteg kung-fus elemet épít be, amelyek nem bonyolultak, de felkeltik az emberek érdeklődését, és javítják a koncentrációt. Emellett időről időre thai-chis részleteket is használ, amelyek a stresszlevezetést, a kontrollált légzés általi megnyugvást segítik.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy nemcsak a testtel foglalkoznak, hanem a lélekkel is, a járvány idején ugyanis ezt sem lehet félretenni. A videók végén például zen történeteket szokott felolvasni, amik sokszor a megfelelő pillanatban képesek a megfelelő kérdéseket feltenni, bárkinek.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!