spot_imgspot_img
spot_img

Esküvők, amelyekre örökké emlékezni fogunk

-

Article Top Ad (AdSense)

A monacói hercegi pártól George és Amal házasságkötéséig számos híresebbnél híresebb esküvőnek lehettünk szemtanúi az elmúlt évtizedekben. Utánanéztünk, melyek voltak a legemlékezetesebb vagy legérdekesebb esküvők, amelyekre talán örökké emlékezni fogunk.

Grace Kelly és III. Rainier herceg

grace kelly-rainier-esküvő-monaco
Fotó: flickr.com

Az amerikai színésznő és a monacói herceg egy gondosan kidolgozott kétnapos esküvői ünnepség keretében kelt egybe. Grace Kelly április 12-én az MS Constitution nevű hatalmas óceánjáró hajó feldélzetén érkezett Monacoba, az izgalmas pillanatot fotósok százai örökítették meg. A polgári szertartásra néhány nappal később, 1956. április 18-án került sor a hercegi palota trónermében. A ceremónián – amely alig 15 percig tarott – a hercegnő egy diszkrét rózsaszín ruhát viselt. Ezután egy zárt családi ebéd következett, majd délután kerti fogadás 1800 meghívottal, az estét pedig egy opera gála zárta a monte-carlói Operaházban. Másnap a templomi esküvővel folytatódott a nagy esemény, amely egy nagyon szigorú forgatókönyv és időbeosztás szerint zajlott a Szent Miklós Katedrálisban. A ragyogó napsütésben felvonult mindenki aki számított: az összes rokon és családtag, uralkodók és diplomaták, filmesek és más hírességek. A monacói televízió egész nap élőben közvetítette a műsort. A ceremónia után a palota teraszáról üdvözölték a vendégeket, majd egy újabb kerti fogadást követően Arisztotelész Onasszis tűzijátéka kíséretében hajózott el a hercegi pár.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg

erzsébet királynő-fülöp herceg-esküvő
Fotó: wikimedia.commons

Az idén április 9-én 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg és felesége, II. Erzsébet királynő 2020. november 20-án ünnepelte házasságkötésük 73. évfordulóját. Közel egy évszázaddal ezelőtt, 1939-ben találkoztak először, amikor az akkor még csak 13 éves Erzsébet családjával meglátogatta a Royal Navi College-ot, ahol Fülöp is tanult. A majdnani királynő ekkor szeretett bele a fiatal tengerészbe, és hamarosan levelezni kezdtek. Négy évvel később a jóképű fiú már hivatalos volt az udvarba, majd 1946-ban megkérte Erzsébet kezét édesapjától, VI. György királytól. A király igent mondott, de azzal a feltétellel, hogy titokban tartják a lánykérést, egészen a hercegnő 21. éves koráig. Az eljegyzést végül 1947. júliusában jelentették be. Az 1947. november 20-án tartott királyi esküvőn II. Erzsébet királynő egy gyönyörű selyem esküvői ruhát viselt, amelyet a híres brit tervező, Norman Hartnell készített, több mint 1000 gyönggyel és kristályokkal díszítve. A ceremóniára a londoni Westminsteri Apátságban került sor és a BBC közvetítésének köszönhetően az egész világon több, mint 300 millióan követhették a grandiózus esemény minden pillanatát.

Elizabeth Taylor és Richard Burton

liz taylor-richard burton-esküvő
Fotó: flickr.com

A legendás szerelmespár a Kleopátra című film forgatásán ismerkedett meg. Az Antoniust és Kleopátrát alakító két színész között az első pillanattól kezdve forrt a levegő, és viharos kapcsolatuk már az elején nagy port kavart, mivel ekkor még mindketten házasságban éltek. Szinte mindenki ellenezte a kapcsolatukat, hatalmas botrányt váltott ki még nemzetközi szinten is, maga a pápa is elítélte viszonyukat. Válásaik után nem késlekedtek sokáig: alighogy 1964. március 6-án kimondták Liz válását Eddie Fishertől, kilenc nap múlva a montreali Ritz Carlton Hotelben össze is házasodtak. Elizabeth Taylor negyedik és talán legemlékeztesebb esküvői ruháját, a kanárisárga sifonruhát a Kleopátra című film jelmeztervezője Irene Shariff készítette, amihez jácintokat és liliomokat szőttek a hajába. A sorozatos botrányokat követően 1974-ben elváltak, de ekkor még nem bírtak egymás nélkül élni, így 1975-ben másodszor is egybekeltek Botswanában a Chobé folyó partján.

Lady Diana Spencer és Károly herceg

károly és diana-esküvő-hercegi pár
Fotó: flickr.com

Ikonikus esküvő volt az övék, amelyet a londoni Szent-Pál Katedrálisban tartottak 1981. július 29-én. A fiatal pár 1977-ben ismerkedett meg, de a vonzalom csak lassan alakult ki közöttük. Egy vitorláson töltött hétvége után azonban már hivatalosan is egy párnak számítottak, majd hat hónap elteltével Károly megkérte a lány kezét.  A 3500 fős vendégseregben a világ államfői és minden európai uralkodócsalád képviseltette magát, és persze jelen volt Diana örök riválisa, Camilla Parker-Bowles is. Diana lenyűgöző ruhája elefántcsontszínű selyem taftból és antik csipkéből készült, amely egykor Mária királynőé volt, és amelyet kézzel hímzett gyöngyház flitterekkel és 10 000 gyönggyel díszítettek, uszálya pedig nem kevesebb, mint 7,6 méter hosszú volt. A nagy eseményt az egész világ élőben követhette, a televíziós közvetítést több, mint 750 millióan nézték. A világraszóló lakodalom ellenére házasságuk nem volt boldog és 1996-ban elváltak, és egy évvel később Diana fájdalmasan fiatalon autóbalesetben elhunyt.

George Clooney és Amal Alamuddin

george clooney-amal alamuddin-esküvő
Fotó: flickr.com

A Clooneyk esküvője több okból is felkavarta az állóvizet. Egyrészt a 2014. szeptember 27-én Velencében tartott esküvőn egy elismert emberi jogi ügyvéd és Hollywood egyik leginkább megfoghatatlannak számított agglegénye kötötte össze az életét. Másrészt Amal szó szerint egy történelmi ruhát viselt. Ez volt ugyanis az utolsó menyasszonyi ruha, amit Oscar de la Renta világhírű divattervező 2014-ben bekövetkezett halála előtt tervezett. A háromnapos esküvői ünnepségsorozat szeptember 25-én, szombaton kezdődött és hétfőn a velencei városházán az esküvői szertartással ért véget. Erre a hétvégre egész Velencét megrohamozták a lesifotósok és rajongók, akik a híres párt és a hollywoodi barátokat, mint Cindy Crawford, Bill Murray, Matt Damon, próbálták megpillantani. George és Amal a város csatornáin keresztül stílusosan az  „Amore” nevű vízi taxival utaztak. A nem hivatalos esküvőt szombaton a hétcsillagos Hotel Aman szállodában tartották, majd hétfőn a polgári szertartást a XIII. századi Ca’ Farsetti palotában.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Kedvenc esküvői filmjeink – és amit tanultunk belőlük

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!