Érzelemkezelés gyerekeknek mindfulness-gyakorlatokkal

-

A kisgyermekek lelkében megannyi gondolat, érzés kavarog, amelyeknek egy részét meg sem tudják fogalmazni, vagy nem tudják megfelelően kezelni. A mindfulness a tudatos jelenlét gyakorlásán alapul, ami hatékony segítséget nyújthat a gyerekeknek az érzelemkezelésben. Van pár nagyon kreatív és egyszerű gyakorlat, ami a félelmek, a nyugtalanság és a szorongás feloldásában is segítenek. Ezeket ismerheted meg cikkünkből.

 

Pár gondolat a mindfulnessről

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét olyan velünk született képesség, amely gyakorlással előhívható és elmélyíthető. A mindfulness nyitottság arra, hogy megértsük, mi zajlik bennünk. A lelki egyensúly megtalálásának érdekében egy ítélkezésmentes, nyugodt állapot, amiben minden rezdülésünket képesek vagyunk szeretettel szemlélni. Békességet teremt bennünk, felfrissít szellemileg, testileg is. (Ha ez mélyebben érdekel, kattints erre a cikkünkre)

Eline Snel több mint húsz éve gyűjt tapasztalatokat terapeutaként, pszichológusként, érdekes és könnyen alkalmazható technikákat fejlesztett ki kifejezetten gyerekeknek. Az Ülj figyelmesen, mint egy béka! könyvének módszerei nagy sikert arattak. Ezek közül mutatjuk be kedvenceinket.

Már ötéves kortól nagyon hasznos lehet a tudatos jelenlét gyakorlása minden olyan gyerkőcnek, aki a kavargó gondolatait szeretné lecsendesíteni, meg akarja érteni sokszínű érzéseit és növelni szeretné a koncentrációs készségét.

Izgalmas memóriajáték 

A kicsi gyerekek ösztönösen jók a kérdezgető és ítélkezésmentes megfigyelésben. De ahogy felnövünk, tele leszünk kétkedéssel és előítélettel. A Nézz, de ne ítélkezz! elnevezésű gyakorlat a koncentrációs készséget és a memóriát javítja. Az ovi vagy iskola felé menet is el lehet végezni. Öt dolgot kell megjegyezni, aminek a tulajdonságaira vissza kell tudni emlékezni. Minden apró részletre kiterjedően: formáját, felületét, színét. Minél többször gyakoroltatjuk, annál pontosabban és részletesebben fel tudja a gyermek eleveníteni a tárgyak tulajdonságait.

 

A lélek időjárása

Sajnos sokszor előfordul, hogy a szülő tehetetlenül nézi gyermeke dühkitöréseit, sírógörcseit. A személyes időjárás-jelentés segíthet a gyereknek, hogy megértse a belső világát. A kisebbek rajzokon keresztül tudják megjeleníteni a belső időjárásukat. Kérjük meg a kicsiket, hogy rajzolják meg, milyen időjáráshoz hasonlít a hangulatuk. A rajzokon keresztül természetesebben meg tudja mutatni a gyerkőc, hogy vihar tombol benne, vagy éppen hétágra süt a nap. A rajzokról való beszélgetés kapcsán a lelki időjárás okát is fel lehet fedni. Ugyanígy ábrázolhatják a gyermekek a családtagjaik általuk érzékelt aktuális hangulatát, azaz belső időjárását. Izgalmas felfedezésekhez vezethet ez a technika a nagyobbaknál is.

érzelemkezelő gyakorlatok gyerekeknek
kép: pixabay.com

Aggasztó gondolatok azonosítása

A gyerekekben is sok az aggódás, félelem, kétség, bizalomhiány. Előfordulhat, hogy még éjszaka is ébren tartják őket ezek a gondolatok. Ahhoz, hogy elő tudd hívni gyermekedből, gyermekeidből ezeket a sötét gondolatokat, az alábbi mondatokat mondd neki. Teremts olyan légkört, hogy befogadó állapotba legyen a kicsi.

  • szekálnak, és azt gondolom…
  • nem vagyok elég jó bizonyos dolgokban, és azt gondolom…
  • vitában állok valakivel, és azt gondolom…
  • valaki dühös rám, és azt gondolom…
  • vajon szeretnek-e engem eléggé, és azt gondolom…
  • emberek és állatok halnak meg a világban,és azt gondolom…

Ezek mintájára te is kitalálhatsz még borús gondolatokat előhívó és kezelő mondatokat.

Érzelemkezelő gyakorlatok gyerekeknek
kép: pexels.com Matheus Bertelli

Kívánságfa 

A gyerekeknek, úgy ahogyan a felnőtteknek is, vannak kimondott és kimondatlan vágyaik. Egyes tárgyakért, ételekért képesek toporzékolni, míg nagyobb, mélyebb vágyaikról nem tudnak, vagy nem akarnak beszélni. Például apával többször találkozni, több barátot szerezni, anyát vidámabbnak látni. Az a képesség rendelkezésükre áll, hogy csukott szemmel képeket képzeljenek el. A belső képek tudatos mozgósításával gyönyörű, élvezetes képsorokat alkothatnak. A Kívánságfa nevű technika segít a vágyak elképzelésében. A játék arra buzdítja a gyermeket, hogy képzelje magát egy gyönyörű vidékre, a békés környezetben lásson meg egy öreg fát, amin fehér galambok ülnek. Minden galamb teljesít egy vágyat. Egy galambot kell kiválasztani és a fülébe súgni a szívhez legközelebb álló vágyat. Engedje el a galambot szabadon szállni. Egy nap a galamb teljesíti a fülébe súgott vágyat.

Ha elmélyülnél jobban a témában, ezeket nézd meg:

Eline Snel könyve

Mindfulness gyerekeknek

Cikkeink hasonló témában:

Természetközeliség és a tökéletlenség szépsége – a wabi sabi a gyermeknevelésben

 

Kiút a depresszióból – egy apa és lánya megható története

A szívem egy bezárt bódé – Kamaszmonológok

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!