spot_imgspot_img
spot_img

Éremeső 2020-ban a Varga Pincészetnél

-

Article Top Ad (AdSense)

Sok mindenre lehetünk büszkék, többek közt a magyar borokra. Kevesen tudják, hogy tavaly 185 aranyérmet szereztünk, idén pedig 40%-kal többet, 257-et nyertek a magyarok. 2020-ban a 11 legrangosabb nemzetközi borversenyen a legsikeresebb pedig a Varga Pincészet lett 35 arannyal.

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A feldolgozóüzemek a Badacsonyi- és az Egri borvidékeken találhatók. Több mint egy évtizede Magyarországon a legnagyobb pincészetként a Varga Pincészet értékesíti hazánkban a legtöbb palackos bort, ami 2019-ben 14 millió palack volt. Komoly eredményeik az árbevételeikben is megmutatkoznak, 2019-ben megközelítette az 5,8 milliárd forintot.

„Közismert tény, hogy hazánk földrajzi fekvése a fehérborra optimális, – meséli Varga Péter alapító tulajdonos – ráadásul a fehérboros Badacsony után az inkább vörösboros Egri borvidéknek is egy fehérboros részén, a debrői térségben vetettük meg a lábunkat. Érthető tehát, hogy egyelőre nemzetközi szinten a fehérboraink a versenyképesebbek. Remélem azonban, hogy már érnek a pincéinkben azok a vörösborok, amelyekkel hasonló sikereket érhetünk majd el. A nagytestű vörösborok sajnos 4-5 év érlelés után kerülnek a legjobb formájukba, ki kell várnunk ezt az időt.”

A 2020-ban megrendezett nagy nemzetközi borversenyeken a Varga pincészet fantasztikus eredménnyel öregbítette hazánk borászatának fényét. 11 nagy nemzetközi borversenyen indultak, a francia, angol és német versenyek mellett egy-egy magyar, brüsszeli és ázsiai megmérettetésen is részt vettek. 35 aranyérmet tudhattak magukénak, közte két nagyaranyat és 15 ezüstérmet nyertek. A siker óriási, hiszen ugyanezeken a borversenyeken az utánuk legjobban szereplő két magyar pincészet összesen 8-8 aranyérmet tudhatott a magáénak. A Balatont a Szürkebarát, az Olaszrizling és az Irsai Olivér képviselte, Egert pedig a Hárslevelű és a Sauvignon Blanc.

A többi magyar pincészet is egyre jobban szerepel a megmérettetéseken, 2019-ben ezeken a versenyeken összesen 185 magyar aranyérem született, 2020-ban ez 40%-kal 257-re nőtt. 22 borvidékünkből 5 szerezte az aranyérmek 80%-át: Tokaj 57-et, Szekszárd 46-ot, Villány 43-at, Eger 32-t és Badacsony 24-et. Minden esetre az a tendencia kifejezetten látszik, hogy a magyarországi borászatok évről évre egyre jobb eredményekkel szerepelnek.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!