spot_imgspot_img
spot_img

Érdekességek minden idők egyik leghíresebb filmjéről – Fókuszban a Psycho

-

Article Top Ad (AdSense)

A Psycho minden idők egyik legtöbbet elemzett filmje, amivel Alfred Hitchcock műfajt is teremtett. Filmtörténeti mérföldkő az ikonikussá vált jelenetekkel teli fekete-fehér alkotás. A jóképű, ördögi mosolyú skizofrén és a pszichológiai magyarázatok tették a filmet és annak alkotóját is halhatatlanná.

 

Mérföldkő a thrillerek, horrorok világában

Alfred Hitchcock legismertebb klasszikusa, a Psycho tulajdonképp a horror és a thriller műfaj alapfilmje. Műfaji besorolásánál a pszichothriller is gyakorta megjelenik. Az egyetemes filmtörténet egyik legnagyobb hatású, leggyakrabban idézett és legtöbbször elemzett alkotása. Abszolút mérföldkő.

Hitchcock a thriller műfaj szinte egyeduralkodó ikonja volt sokáig. A filmkritikusok olykor szellemesen thrillermágusnak nevezik a rendezőt.

Sejtelmes, titokzatos légkör és furcsa szabályok

Hitchcock büszke volt arra, hogy az ijesztgetés, a félelemgenerálás mestere lehetett. Az újító szellemű rendezőóriás úgy vélte, hogy nem a Psycho üzenete, nem a nagyszerű színészi teljesítmény, hanem maga a film kavarta fel a nézőket. Az 1960-as Psycho a bemutatásakor valóban szinte sokkolta a nézőket. A mozizók imádták, a kritikusok azonban nem voltak elájulva tőle.

Hitchcock Psycho filmje
Az 1960-as Psycho a bemutatásakor valóban szinte sokkolta a nézőket. kép: https://wallpaperaccess.com/alfred-hitchcock

Hitchcock tényleg mindent megtett azért, hogy misztikum lengje körül a filmet és ne lehessen sejteni a végét se. Ennek érdekében a rendező állítólag a film alapjául szolgáló könyv összes beszerezhető példányát felvásárolta.

Kikötötte továbbá azt is, hogy a moziba a késők nem mehetnek be a nézőtérre.

„A Psychó-t kötelező az elejétől nézni!”

Ráadásul a filmtörténetben ez az első olyan alkotás, melyben a főszereplőt, akit Janet Leigh alakított, a film felénél brutális módon megölik.

Hitchcock némi iróniával így érvelt a késők kizárása mellett: „A későn érkezők aztán várhattak volna Janet Leigh-re, miután eltűnt a vászonról”

Valljuk be, hogy mai szemmel nézve néha kissé gyermetegnek, olykor zavaróan vontatottnak tűnhetnek a film egyes jelenetei. Az a fajta hangulatteremtés, amit Hitchcock képviselt, valahogy azonban még ma is hat. Ma is, amikor már nem nagyon beszélhetünk tabukról, már az ingerküszöb is megnőtt, a thrillerek és horrorok nagy része keveset bíz a fantáziára.

Hitchcock nem akart túlzottan sokkolni. Szerinte a nézők nem bírták volna elviselni a sok vérnek a látványát, ezért készült a film fekete-fehérben.

Psycho Hitchcock filmje
Janet Leigh .Jelenet a Psycho című filmből kép. port.hu

Sármos, de skizofrén

Ma már számtalan film, könyv, tanulmány, cikk foglalkozik a tudathasadással, skizofréniával, pszichopátiával. 1960-ban azonban ilyen mélyen még nem lehetett betekintést nyerni az ember ördögi énjébe.

A film kulcsfiguráját, Norman Batest, akit a jóképű Anthony Perkins alakít. Robert Bloch egy valódi sorozatgyilkosról mintázta Bates alakját azonos című regényében. Az előre nem sejthető pszichológiai drámában az anyakomplexusos, skizofrén Bates tettei és karaktere roppant izgalmas és elemezhető volt (és még ma is az).

Anthony Perkins a tébolyult elméjű karakterrel, és őrült, ördögi tekintetével beleírta magát a filmtörténet legnagyobbjai közé.

A színész állítólag így emlékezett vissza a Psycho forgatásának megkezdése előtti első találkozására Hitchcockkal: „Hátborzongató volt. Egy tévéstúdióban álltam és egy százhatvan kilós kolosszus közeledett felém. Rám nézett és valami iszonyatos angolsággal azt mondta: – Én vagyok a rémlátomás rendezője…”

Álljon itt azért a történet nagyon röviden összefoglalva: A csinos szőke titkárnő, Marion meglép a főnöke pénzével. A városon kívül új autót vásárol, s noha ideges viselkedése feltűnik a rendőröknek, mégis tovább engedik. Éjszakára betér egy mellékút melletti  motelbe. A szelídnek tűnő, sármos tulajdonossal beszélgetnek, megvacsoráznak. De valaki van még a házban… Talán a férfi anyja?

Psycho film
A Psycho című film egyik plakátja. kép: www.sfilm.hu/movie

A feledhetetlen zuhanyzós jelenet – trükkök és hibák

A nyüszítő hegedű, a sikító nő és a leszakadó zuhanyfüggöny örökre beleírta magát a filmtörténetbe.  A jelenethez megannyi legenda tapad, és rengetegen elemezték is.

Hitchcock ehhez a brutális, ám inkább a sejtetésre fókuszáló jelenethez 60 különböző kameraállást alkalmazott. Újdonságnak számított, hogy a néző a kést fogó, misztikus homályba burkolózó gyilkos szemszögéből nézhette végig az áldozat haláltusáját. A technika és a formanyelvi kísérletezés úttörőjeként Hitchcock gyorsvágással mutatta be a gyilkosságot.

A női testnek azonban egyetlen olyan részét sem látni, ami tabu lehetne, különösen, ami 60 éve tabunak számított volna. Nem lát a néző sem meztelen keblet, sem sérülést, semmit, ami illetlen lenne. Ugyanakkor mégis feszült, borzongató és fojtogató a légkör. Nem látunk direktben semmi konkrétumot, a hajmeresztően visító zene azonban megteszi a hatását. Bernard Herrmann szaggatott zenéje az ijesztő hangeffekteket tökéletesen helyettesíti.

Vécécsészét azonban ebben a filmben láthattak először a nézők.

A mesterien megkomponált zuhanyzós jelenetbe azért becsúszott egy hiba: a szemfülesek észrevették, hogy a meggyilkolt nő szuperplánban mutatott pupillája normális fényreflexet mutat, azaz összehúzódik, mint az élőknél szokásos. Halotté kitágult volna. Meg kell jegyezni azt is, hogy a Psycho klasszikussá vált jelenetében bizony egyetlen egyszer sem érintkezik a kés az áldozat testével.

 

Magyar színésznőkkel is újravették a jelenetet

Tavaly volt 60 éves a film. Képkockáról képkockára újraforgatták a zuhanyjelenetet 60 ismert magyar színésznővel. Ebben a videóban ezt meg is nézheted.

Forgatási körülmények

A Psycho költségvetése mindössze 800. 000 dollár volt, ami az akkori viszonyok közt is meglehetősen szerénynek számított. A borzalmas titkokat őrző Bates Motelt és az udvarházat az Universal stúdió mögötti telken építették fel. Ha érdekel Hitchcock személye, élete, karaktere, életfilozófiája és munkamódszerei, ezt a filmet mindenképpen nézd meg. A rendezőóriást Anthony Hopkins alakítja benne:

Cikkeink hasonló témában:

Steven Spielberg leghíresebb filmjeinek kulisszatitkai

Színészikon, aki melegítőben érkezett meg Hollywoodba-Tom Hanks életének titkai

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!