spot_imgspot_img
spot_img

Érdekességek a tavasz legikonikusabb virágáról

-

Article Top Ad (AdSense)

Ki ne ismerné a kehely alakú, törékeny virágot, a tulipánt? Napjainkban megannyi színben és különleges szirmú formában is megtalálható a kertekben és a piacokon, miközben nem tartozik a legintenzívebb illatú virágok közé. Kultusza azonban a mai napig töretlen. Vajon miért?

Egy kis tulipán-történelem

Hihetetlen, de a tulipán eredetileg egy Közép-Ázsiában termő vadvirág volt. Először a törökök kezdték el termeszteni. Valódi népszerűsége a 16. században, az Oszmán Birodalom idejének fénykorában hódított, amikor a szultán saját kedvtelésére különleges virágok termesztését követelte. A tulipán név nem mellesleg a török turbán szóból származik. A legelső virágokat az 1590-es években vitték be Nyugat-Európába, azon belül is Hollandiába. Az európai honosítás a bécsi biológusnak, Carolus Clusiusnak köszönhető, akit a Leideni Egyetem bérelt fel gyógynövények kutatására. A férfi törökországi barátjától Ogier Ghiselaintól kapta az első hagymákat, melyeket ugyanarra a földterületre ültette, mely napjainkban is Hollandia legismertebb tulipán mezői találhatóak.

Holland tulipánmező (Fotó: iStockphoto)

A 17. század elején a tulipánt a korábbi gyógyászati célok helyett kertdíszként kezdték használni. A botanikusok elkezdték hibridizálni a virágot, és hamarosan megtalálták a módját, hogyan lehet még dekoratívabb és csábítóbb példányokat készíteni. A virág hibridjeit és mutációit ritkaságnak és a magas státusz jelének tekintették. 1634 és 1637 között Hollandiában eluralkodott a „tulipánláz”. A virágok iránt óriási volt az érdeklődés, a hagymákat pedig hihetetlenül magas áron adták el. Néhány példány akkoriban többe kerülhetett, mint egy ház Amszterdamban. 1637-re elkerülhetetlen volt az árak összeomlása, amikor az emberek észhez tértek, és felhagytak a hagymák irreálisan magas áron történő vásárlásával. A következő két században végig megmaradt a tulipán iránti érdeklődés, de a hollandok váltak a csodaszép virág igazi ismerői és árusai.

Mit szimbolizálnak a tulipánok?

Régóta tudjuk, hogy virágot ajándékozni az egyik legnépszerűbb módja annak, hogy kifejezzük érzéseinket valaki felé. Ennek oka az, hogy minden virágtípusnak megvan a maga különleges jelentése. A tulipánnak is megannyi jelentése van.

Fotó: iStockphoto

A tulipánok legismertebb jelentése a tökéletes és mély szeretet. Mivel a tulipán egy klasszikus virág, amelyet évszázadok óta sokan szeretnek, ezért a szeretet jelentésével ruházták fel. Ideális arra, hogy olyan valakinek adhassuk, aki iránt mély, feltétel nélküli szeretetet táplálunk. A tulipán egyébként a 11. házassági évforduló ünnepének virága is.

Mivel a tulipán tavasz elején virágzik, az újjászületés jelentésével is bír. Ha ismerünk valakit, aki éppen élete nagy változásán megy keresztül, új élmények és kihívások elé néz, vagy új családtag érkezett az életébe, egy szép tulipáncsokor csodálatos ajándék lehet.

Fotó: IStockphoto

A viktoriánus korszak óta a tulipán a jótékonyság szimbóluma is. Vidám természetével, az új évszak és az új kezdetek jegyével sok jótékonysági szervezet még ma is a szeretett tulipánvirágot használja jelképként.

Milyen jelentéssel bírnak különböző tulipán színek?

Mint sok virágnak, a különböző színű tulipánoknak is más és más a jelentése. A fehér tulipán jelentése: megbocsátás, tisztelet, tisztaság és becsület. Ha bocsánatot kérnél valakitől, vagy vallási mérföldkövet (pl. keresztelő) ünnepelsz, a fehér színű tulipán a legmegfelelőbb. A babona szerint, ha fehér tulipánokról álmodunk, az azt jelentheti, hogy új útra indulunk, és új életet kezdünk.

Fotó: iStockphoto

A sárga tulipán a vidámság és reménység szimbóluma. A viktoriánus korban úgy tartották, hogy a sárga tulipán annyit tesz: „a mosolyod ragyogó, akár a nap”. A néphiedelem szerint ha sárga tulipánokat ültetünk a kertünkbe, az köztudottan szerencsét és jólétet hoz otthonunkba.

Fotó: iStockphoto

A rózsához hasonlóan a vörös színű tulipánok is az örök szerelem és szenvedély jelentését hordozzák. Ezért aztán nagyon népszerű virág a szerelmes párok számára. Ezzel szemben a rózsaszín tulipánok a szeretetről, a gondoskodásról, a jókívánságról és a szeretetről ismertek. Ha gratulálni szeretnénk valakinek az új álláshoz, előléptetéshez vagy sikeres vizsgájához, a rózsaszín tulipánnal tökéletesen kifejezhetjük.

Különleges színű tulipánok

A hibridizációnak köszönhetően nagyon sok különleges színkombináció létezik napjainkban. Most azonban maradjunk még az egyszínű fajtáknál. A piros árnyalatai után nézzük meg mi a helyzet a kék színnel. A tulipán a szivárvány minden színében megtalálható, kivéve a kéket. A virágában ugyanis nincs természetes kék pigment. Ennek ellenére sok tulipán nevében szerepel a „kék” megnevezés, de ezek a tulipánok valójában a lila árnyalatai.

az Éj királynője (Fotó: iStockphoto)

A lila tulipánok a megtestesült királyi elegancia jelentésével bírnak. Ennek oka, hogy a lila szín használata olyan luxus volt, amelyet nagyon sokáig csak a királyi családok vagy a szupergazdagok engedhettek meg maguknak. Nem véletlen, hogy a lila színű tulipán egyik fajtáját az Éj királynőjének is nevezik. A virágnak lenyűgözően sötét, bársonyos mély lila szirmai vannak, mely annyira sötét, hogy már fekete színűnek tűnik. Emiatt hívják fekete tulipánnak is, bár létezik egy ritka hibrid fajta is, mely valóban fekete színű.

Szépséges, de ehető is?

Első hallásra talán butaságnak tűnik, de lássuk be, a gasztronómia bizonyos szegmenseiben évek óta használnak ehető virágokat. Így nem meglepő, hogy a tulipán szirmok is ehetőek. Íze fajtánként és évszakonként változik, és nagyjából hasonló a közismert kerti saláta vagy más zöldsalátákhoz hasonlít.

Tulipánszirmok salátában (Fotó: iStockphoto)

Az sem elhanyagolható tény, hogy a tulipán hagymája ugyanabba a növényi családba tartozik, mint a fokhagyma és a vöröshagyma. Ezért aztán a hagymák ugyanúgy ehetőek. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a második világháború alatt szörnyű éhínség sújtotta Hollandiát így a hollandok megették a tulipán hagymákat.

Ez is érdekelhet:

3+1 csodahely Európa-szerte a virágok szerelmeseinek

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!