Érdekes tények a pszichopatákról

-

Bűnügyi sorozatok, klasszikussá vált filmek és regények alakítják ki bennünk a képet pszichopatákról, félelmetes zsenikről és hidegvérű bűnözőkről. De valójában milyen egy pszichopata személyiségtérképe? Cikkünkben a pszichopatikus személyiségjegyeket és viselkedési formákat jártuk körbe.

Emberi ragadozók

A pszichopatikus személyiségjegyekkel rendelkezők sajnos köztünk élnek. Nemcsak bűnözésen és gaztetten kapott börtönlakók, hanem bizony vezetők, pénzügyi szakemberek, jogászok is lehetnek. Némelyikük látszólag átlagos életet él, ám rejtett gazdasági, pszichológiai és érzelmi visszaéléseivel rengeteg gondot, bosszúságot, fájdalmat okoz a környezetének.

Társadalmi kaméleonként, emberi ragadozóként a túlélés és ügyes helyezkedés érdekében a környezethez igazítják a reakcióikat, stílusukat. Kiválóan tudnak történeteket kreálni, rezzenéstelen arccal hazudnak, és karizmatikus személyiségükkel a társaság középpontjává válhatnak.

Parazita módon mások nagylelkűségéből profitálnak, kihasználva a bizalmat, amit lehengerlő stílusukkal keltenek. Gyakran igen magas intellektuális képességekkel is rendelkeznek. Erre játszanak rá az olyan filmek, amelyekben a pszichopata főhős klasszikus zenét hallgat, vagy szépirodalmat olvas.

Most lehet eszedbe jutnak kemény thrillerek, például A bárányok hallgatnak, vagy akár az Oscar-díjas Joker. De ha a szakirodalmat megnézzük, világossá válik, hogy a pszichopaták köztünk élő ragadozók, akik nem gyilkos ösztöneik miatt lehetnek csak ijesztőek. Nem feltétlen bomlott elméjű, kócos hajú őrültek, hanem kifinomult ízlésű kígyók fehér gallérral, öltönyben.

Pszichopátiás jellemvonások, jellemző viselkedési formák:

 • szélsőséges egoizmus
 • felszínesség
 • nagyzolás
 • kóros hazudozás
 • sekélyes érzelmek
 • megbánás és bűntudat hiánya
 • beteges higgadtság stresszes helyzetben is
 • ösztönösség

kép: pexels.com

 

Érzelmi szegénységük miatt nem tudnak hűségesek lenni, nem tudnak ragaszkodni, sem személyekhez, sem helyekhez. Szexuális kapcsolataikat felszínesség és személytelenség jellemzi.

A manipulálás és taktikázás mesterei

Döbbenetes, hogy mennyire ügyesen tudnak trükközni úgy, hogy közben a bűvkörükben lévő kollégák, ismerősök mit sem sejtenek ezekről a piszkos játékokról. Manipulátorként helyezkednek, csörtetnek, nyomulnak előre.

Olyan történeteket tudnak saját magukról kitalálni, amelyek megfelelnek az adott társaság, munkahely általános elvárásainak és tiszteletet ébresztenek a közösség tagjaiban.

Fikciós képet alakítanak ki, amit stabilizálnak is a csoport tudatában, így könnyen palástolhatják a negatív tulajdonságaikat.

A sikeres és bölcs pszichopaták – ahogy azt fentebb is említettük – remek ügyvédek, jogászok, marketingesek, üzleti elemzők is lehetnek, hiszen szégyentelenül, de okosan vezethetnek egy csapatot, egy céget, hatalmas önbizalommal vethetik bele magukat a munkába, persze csak addig, amíg érdekeik ezt kívánják.

Egy tehetséges vállalati csaló mások számára könnyen tűnhet ambiciózus, lelkes munkatársnak, akiben felfedezhetik az üzleti kvalitást, a szakértelmet és a megingathatatlan magabiztosságot.

kép:pexels.com

7 főbűn

Dr. Kevin Dutton specialista a témában, egyrészt mert saját apja és legjobb barátja is pszichopata volt, másrészt mert elismert és sokat látott kutatópszichológus. Ő is vizsgálta azokat, amiket már fentebb felsoroltunk, miszerint a pszichopatákból hiányzik az empátia, a szorongás, a bűntudat és a lelkiismeret-furdalás.

Dutton 7 főbűnnek nevezte a pszichopaták olyan pszichológiai készségeit, amelyek így felsorolva még akár egy motivációs tréning hívószavai is lehetnének. Ami másoknak eszköz lehetne egy magabiztosabban élt életre, az a pszichopatáknak manipulációs eszköz. Ez a 7 dolog pedig:

 • határozott megjelenés
 • összpontosító képesség
 • szellemi szívósság
 • félelemnélküliség
 • tudatosság
 • cselekvőkészség
 • közöny

Dutton kimondja azt is, ha túl magasra tekeri valaki ezeknek a képességeknek a gombját, akkor könnyen zsarnokká válhat még úgy is, hogy egyáltalán nem pszichopatikus.

 

Ha pszichológia témában még olvasnál, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

5 különleges és inspiráló napló lélekfrissítéshez

A hazugság rejtett jelei. Így leplezd le a hazudozót!

Így segíthet a szenvedélybetegen a család- a függőség kezelésének lehetőségei

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!