spot_imgspot_img
spot_img

Engedélyre vár a kisgyerekeknek szánt koronavírus elleni vakcina

-

Article Top Ad (AdSense)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) jóváhagyásra javasolja a Moderna COVID-19 elleni vakcinájának alkalmazását 6 hónapos kor és 5 éves kor között SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus megbetegedés megelőzésére. A CHMP pozitív véleményét követően az Európai Bizottság fogja meghozni a döntést és kiadni az engedélyt a vakcina használatáról. Ezt követően a kisgyermekek két 25 μg-os adagú oltást kaphatnak 28 nap különbséggel az eredeti összetételű védőoltásból.

„A CHMP ajánlása megerősíti a Moderna COVID-19 elleni vakcinájának hatékonyságát és biztonságosságát és Európa-szerte új lehetőséget kínál a szülőknek, hogy megvédjék kisgyermekeiket a COVID-19 fertőzés ellen. Ebben a korcsoportban a fertőzés kockázata magas és egyéb megelőző intézkedések használata nem minden esetben lehetséges” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. „Hálásak vagyunk a CHMP-nek az értékelésért és várjuk az Európai Bizottság döntését az engedélyezésről”.  

oltás
„Fotó: Envato Elements”

A CHMP ezzel egy időben jelentette be, hogy befejezte a Moderna másik beadványának az értékelését, és jóváhagyásra javasolja a Moderna kétkomponensű COVID-19 elleni vakcináját, amely az eredeti vuhani törzset és az omikron BA.4/5 variánsokat tartalmazza. Ez a vakcina az Európai Bizottság engedélyét követően az alapoltásaikat megkapott, 12 évesnél idősebbek emlékeztető oltására lesz használható.  

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy „a CHMP BA.4/5 bivalens emlékeztető oltásra vonatkozó pozitív véleménye Európa-szerte lehetőséget teremt az emberek számára, hogy a jelenleg leggyakoribb omikron variáns ellen tartós védettséget alakítsanak ki, ami a téli hónapokhoz közeledve döntő fontosságú lehet.”  

A Moderna COVID-19 elleni védőoltásának magyarországi forgalmazója a Medison Pharma Hungary Kft.  

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!