spot_imgspot_img
spot_img

Spórolj te is otthon az energián

-

Article Top Ad (AdSense)

Az energiatakarékosság napja nem is lehetne aktuálisabb, mint most. A mindennapjaink költsége, a rezsi komolyan megemelkedett. Valójában manapság még inkább érdekünk, hogy valamilyen módon csökkenteni tudjuk a terheinket. Összegyűjtöttünk néhány megoldást arra, miként lehet a háztartásokban spórolni.

Fotó: Pixabay

Energiatakarékosság nap

Március hatodikán tartjuk az energiatakarékosság világnapját. A mai nap arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a fenntarthatóságra, a környezettudatos viselkedésre, és arra, hogy muszáj spórolnunk. Attól még, hogy már hosszabbodnak a nappalok, kevesebbet kell fűteni és villanyt használni, de még nem szabad elfeledkezni a magas költségeinkről. Hazánkban 2000 – től tartjuk, „ünnepeljük” ezt a nemzetközi napot.

Fotó: Pixabay

Mi a probléma

Jó lenne, ha a rendelkezésünkre álló energiaforrások anélkül tennék a dolgukat, hogy károsítják a környezetünket. Erre sajnos nagyon kevés az esély. A fő probléma pedig az, hogy a föld népesség növekedése miatt egyre több erőforrásra lenne szükségünk. A világ energiaszükségletének ⅘-e  még mindig abból származik, hogy a föld „kincseit” elégetjük. Az úgynevezett fosszilis anyagoknak köszönhetjük a mostani civilizációnkat is. Hatást gyakorolnak a biztonságunkra, a környezetre és az emberiség életére. A forrásaink fogyóban, a hatékonyságuk csökken. Elkerülhetetlen, hogy új energiaforrásokat találjunk, és mellette a régiekkel spóroljunk. Persze ilyenkor sokan azt gondolják magukban, ugyan mit számít, ha mondjuk ‘lekapcsolom a lámpát a fürdőszobában, ha nem tartózkodom ott’. Vagy, hogy ‘nem folyatom a csapot mosogatás közben, hanem elzárom’. Bizony ezek rengeteget számítanak, de csakis akkor, ha ezt a társadalom nagy része így csinálja. Amíg nem találnak megoldást a világ olaj és szén függőségére, amíg nem a megújuló energiaforrások teszik ki a szükségletünk nagy részét, addig mindenkinek tudatosan kell használni a rendelkezésre álló energiát.

Fotó: Pixabay

Mit lehet tenni

Négy óriási energiaelnyelő szektor létezik. A közlekedés, az épületeink, az ipar, és a villamosenergia. Természetesen magánemberként nem tudunk mindenre hatást gyakorolni, ezért a közvetlen környezetünket kell megvizsgálni. Az, amit közvetlenül befolyásolhatunk, a vízfogyasztás, a fűtés és az áramfogyasztás. Ennek a három területnek a tudatos használatával rengeteget tudunk spórolni a háztartáson belül. A globális megoldások még váratnak magukra, viszont ha mindenki a maga keretein belül megteszi a kis lépéseket, közelebb tudunk kerülni a megoldáshoz.

Fotó: Pixabay

Vízfogyasztás

A víz az egyik alap szükségletünk. Szervezetünk számára, és a mindennapi tevékenységeinkben jelentős szerepe van. Megdöbbentő adat, hogy hazánkban átlagosan egy ember 130 – 200 liter vizet használ el naponta! A valós szükségletünk viszont ennek a töredéke. Akkor mégis hova tűnik a víz?

 • Elsődleges, hogy soha ne hagyjuk feleslegesen nyitva a csapokat. Rengeteg víz folyik így el, amit semmire nem használunk. Az elöregedett csöpögő csapok is veszteséget jelentenek, feltétlenül meg kell javítani őket!
 • Furcsán hangzik, de a vizet többször is fel lehet használni! Ami megmaradt a pohárban, a locsolókannában, ne öntsük ki. Másodlagosan, akár felmosáshoz, akár mosogatáshoz használjuk. Sok kicsi sokra megy.
Fotó: Pixabay
 • Elsőre költség, de hosszú távon megtérül, ha a csapokra víztakarékos rózsát szerelünk fel, mivel ezzel a megoldással komoly 40 – 50 % -ban csökkenthető a vízfogyasztás.
 • A kádba való fürdés helyett zuhanyozzunk. A zuhanyzás közben pedig míg beszappanozzuk magunkat, zárjuk el a csapot, feleslegesen ne zubogjon! Amíg várjuk, hogy megfelelő hőfokú legyen a vizünk, ne a csatornába folyassuk, hanem egy vödörbe, amit később felhasználhatunk takarításra, a Wc öblítésére, de akár mosogatáshoz is. Ugyan így fogmosás alkalmával, borotválkozás közben se folyassuk folyamatosan a csapot, hanem zárjuk el!
 • Az esővíz kincset ér! Érdemes kiépíteni az esővíz felfogására a háznál egy rendszert. Később locsolhatunk vele!
 • A mosogatást ne folyóvízzel végezzük. Csak az öblítéshez! Óriási takarékosságot jelentenek a mosogatógépek, mivel nem csak a vízfogyasztásunkra van hatással. Érdemes energiatakarékos berendezést vásárolni!
Fotó: Pixabay

Fűtésmegtakarítás

Kétségtelen, hogy az egyik legnagyobb költsége a háztartásoknak. Bár az időjárás abból a szempontból kegyes hozzánk, hogy mostanában nincsenek nagy mínuszok, fűtenünk azt kell. Hogy ki milyen módon tud spórolni, nagyban attól függ, milyen rendszert használ.

 • Mindenkire érvényes, hogy ne hagyjuk elszökni a meleget. Ez azt jelenti, hogy ellenőrizzük a lakás/ház szigetelését, és azt, hogy a nyílászárók jól működjenek. Mindent meg kell próbálni a lehetőségekhez mérten, hogy csökkentsük a hővesztést. Ha végképp nem tudunk megoldást találni, használjuk nagyszüleink módszerét, és tegyünk pokrócot az ablakpárkányra!
 • Használjunk redőnyt, reluxát, mivel segítségükkel nyerhetünk pár fokot.
 • Állítsuk be a hőmérsékletet úgy, hogy komfortos legyen! Nem szabad túlfűteni a lakást, mivel akkor állandóan szellőztetni fogunk, ez is energiavesztés! Ha van rá mód, a lakás helyiségeit máshogy fűtsük, ahol kevesebbet tartózkodunk ott felesleges a meleg! Mikor nem vagyunk a lakásban, házban, csavarjuk le a termosztátot, ne fűtsünk egész nap feleslegesen. Ezzel rengeteget lehet spórolni.
 • A fűtőtesteket tartsuk tisztán, hogy a hőleadásuk a legjobb legyen, és soha ne takarjuk le. Nem szabad a fűtőtestek elé semmilyen bútort, széket, növényt pláne, helyezni!
Fotó: Pixabay

Áram fogyasztás, energia

Rengeteg áramot használunk! Manapság olyan berendezések is működnek a háztartásokban, amik még 15 -20 évvel ezelőtt nem is léteztek. Többnyire mind elektromos árammal dolgoznak. Nagyon fontos, hogy minden olyan berendezést teljesen kapcsoljunk ki, amit csak ritkán használunk. Ha egy berendezés készenléti üzemmódban van, akkor is fogyaszt, még ha minimálisan is, viszont hosszú távon ez tetemes összeget tehet ki. Az energiatakarékosság közös érdekünk! Jó a háztartásnak, jó a lakóközösségeknek, és globális jelentősége is van!

 • Ha nem használunk valamit, húzzuk ki az aljzatból, elosztóból. A különféle elektronikai berendezések töltőit ne hagyjuk bedugva, a töltés befejeztével húzzuk ki!
 • Amennyiben lehetséges, cseréljük le az eszközeinket, energiatakarékos berendezésekre! Hűtő, mosógép, televízió, mosogatógép, stb… Nagyon sokat jelenthet!
 • Soha ne hagyjunk bekapcsolva semmit, ha nem használjuk. Feleslegesen ne menjen a tévé, a rádió, a számítógép!
Fotó: Pixabay
 • Okosan használjuk a villanyt! Csak azokban a helyiségekben legyen felkapcsolva, ahol tartózkodunk. Tanuljuk meg mindig lekapcsolni, ha elhagyjuk a konyhát, vécét, fürdőszobát.
 • Cseréljük le az égőket az egész lakásban energiatakarékosra!
 • A mosógépet csakis akkor indítsuk el, ha már megtelt szennyessel! Ez azért fontos, mert a víz felmelegítésére rengeteg energia megy el!
 • Foglalkozzunk a hűtővel! Ne hagyja senki jegesedni, úgy jóval többet fogyaszt! Lehetőség szerint legyen szabad tér a működéséhez. Ne helyezzünk a hűtőbe meleg ételt! Ezek mind plusz energiafogyasztással járnak.

Ha ezeket a dolgokat betartja valaki, akkor meglepően kevesebbe fog kerülni az energia!

Tavaszi nagytakarítás titkos tanai

6 módszer, hogy költséghatékonyabbá tedd a fürdőszobádat

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!