Emojik 😊 a fura nyelv

-

Vannak furcsa világnapok. Na ez is közéjük tartozik. Persze 100 év múlva már teljesen természetes lesz, hiszen már ma is a hétköznapjaink része, de emoji- fura. Azok a generációk, akik beleszülettek az virtuális tér- vélt vagy valós- történéseinek jelekbe foglalt világába- nem csodálkoznak ezen. Boldogság, szomorúság. Öröm és csodálkozás. Röhögés és sírás. Mindez egyetlen apró képpel közvetítve a világ felé sok mindent megmagyaráz. Az emojikat- a szövegbe ágyazott hangulatjeleket is júliusban ünnepeljük. 

Fotó: Pixabay

Az emoji körforgása

Bár most értük el egy ábrán a virtuális térben közvetített érzések csúcsát, mégis oly régi dolog ez, mint maga az emberiség. Mikor még eleink beszélni sem tudtak, már akkor is jelekkel kommunikáltak. Lakóhelyükként szolgáló barlangjaik falára, kővel vésték érzéseiket, élményeiket, és a velük történt eseményeket. Nem kell messze menni csak a hieroglifákig, i.e. 3 ezer évvel – mikor már az ábécé összes mássalhangzóját és sok magánhangzóját is külön jelölték ábrákkal.

Egy ábra mindent visz. Rajzban benne az élet. Jel, ami mindent elmagyaráz. Valójában most ott tartunk az online felületeken, mint az ősemberek a barlangrajzokon. Hát nem fura? Hova is fejlődhet még ez a képi rendszer? Visszafejlődünk? Előre fejlődünk? Átfejlődünk? Tovább fejlődünk? Vagy csak toporgunk a saját szűkre szabott világunkban, csak más térben, és más időben. Elgondolkodtató mit is jelent az emoji!

Fotó: Pixabay

Emoji történelem

Az emojinak már történelme van! Az első szövegbe ágyazott „emojit”- akkor még nem volt neve- egy versben találták meg az elmondások szerint. Chicago város egyetemének lapjába régi verseket közöltek, és egyben a szöveg jeleket is tartalmazott. 1648-ban Robert Herrick nevű költő így fogalmazott.

Tumble me down and I will sit

Upon my ruins, (smiling yet 🙂

avagy

Üss hát le és leülök

Saját romjaimra, (még mosolygok 🙂

Fotó: Pixabay

Egy másik eredet elmélet szerint, 1963-ban egy Massachusetts államban működő biztosító társasági cég, megbízta Harvey Ball-t, hogy készítsen egy boldogságot sugárzó, egyszerű szimbólumot. A cél az volt, hogy a dolgozókat motiválják általa. Ball mindössze 10 perc alatt megalkotta. Az általa kreált fejhez hasonlító jel elég gyorsan közismerté vált és rengeteg felületen elkezdett terjedni.

Lehet, hogy ezek voltak az elsők, lehet, hogy nem. Ezen még vitáznak a szakemberek, és vélhetően még jó sokáig fognak. Minden esetre az emojikat az internet és a közösségi kommunikációs felületek megszületése óta használjuk. A szöveges üzenetek érzésvilágának képi megjelenéssel illusztrált megerősítéseként. Nyilván ahogy az számítástechnika, a webes felületek, és a online tér fejlődött- úgy az emojik is elkezdtek saját életet élni, és fejlődni. A szimbólumok jelentősége egyre nőtt, és a fejlesztők által kreált lehetőségek egyre szélesedtek. Az emojik a modern kor hieroglifáivá váltak.

Fotó: Pixabay

Az emojik sikerének titka

Az emojik sikere nem másban rejlik, mint a határtalan kommunikációban. Egy olyan eszköze lett az emberek közötti érzelmek kimutatásának, mely nem ismer se határokat, se nyelvi különbségeket. Egy olyan nyelv, amit mindenki megért az első pillanatban. Valójában ha nem számítjuk az eszperantót (világnyelv melyet megpróbáltak megalkotni) akkor ez lett az, ami összeköti az emberiséget, és általa közölni, megértetni tudunk egymással bármit. Végül is az ősember is ezt csinálta! Sikerének másik titka, hogy az adott szó/mondat jelentőségét, súlyát, értelmét teljesen meg tudja változtatni.

„te milyen idióta vagy”

„te milyen idióta vagy 😊”

Ugye? Kétségtelenül meg tudunk változtatni akár a teljesen ellenkezőjére is gondolatokat, mondatokat. El tudjuk vele venne egy kritika élét és nyomatékosítani tudunk általa. Az emoji leginkább jó tulajdonsága, hogy megspórolhatunk vele rengeteg időt. Hiszen hosszú körmönfont mondatok beírása helyett egy jelben közölhetjük véleményünket. Persze ez sok esetben elég felszínes, de a mai rohanó világban praktikus megoldás.

Fotó: Pixabay

Már mindenki használja

SMS-ekben, Twitteren, Facebookon…stb ez történik… 🙂 meg a :(… Persze mára már sokkal kifinomultabb jeleket produkál az online világ fejlődése, de az kétségtelen, hogy az emoji evolúció továbbra is fejlődik. Mára a földrészek, kultúrák és népcsoportok egyre inkább elkülönülő tematikával készített emojik használatát preferálják. Az emoji túl van a digitális forradalom őskorán, most leginkább az emoji középkorról beszélhetünk. A fejlődés biztos nem áll meg. Hogy miként és milyen irányban fejlődik ez a kommunikációs mód, és milyen lehetőségeket biztosít ennek a technológia- senki nem tudja megjósolni. Viszont ha kicsit futurisztikusan gondolkodunk, akár ez lehet néhány száz év múlva az egyetlen érthető és mindenki által preferált világnyelv!

Hipergyors lesz az új iPhone 14 és az akkuja is tovább bírja

Már a Ralph Lauren is használja az okos próbafülkéket

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!