spot_imgspot_img
spot_img

Emojik ūüėä a fura nyelv

-

Article Top Ad (AdSense)

Vannak furcsa vil√°gnapok. Na ez is k√∂z√©j√ľk tartozik. Persze 100 √©v m√ļlva m√°r teljesen term√©szetes lesz, hiszen m√°r ma is a h√©tk√∂znapjaink r√©sze, de emoji- fura. Azok a gener√°ci√≥k, akik belesz√ľlettek az virtu√°lis t√©r- v√©lt vagy val√≥s- t√∂rt√©n√©seinek jelekbe foglalt vil√°g√°ba- nem csod√°lkoznak ezen. Boldogs√°g, szomor√ļs√°g. √Ėr√∂m √©s csod√°lkoz√°s. R√∂h√∂g√©s √©s s√≠r√°s. Mindez egyetlen apr√≥ k√©ppel k√∂zvet√≠tve a vil√°g fel√© sok mindent megmagyar√°z. Az emojikat- a sz√∂vegbe √°gyazott hangulatjeleket is j√ļliusban √ľnnepelj√ľk.¬†

Fotó: Pixabay

Az emoji körforgása

B√°r most √©rt√ľk el egy √°br√°n a virtu√°lis t√©rben k√∂zvet√≠tett √©rz√©sek cs√ļcs√°t, m√©gis oly r√©gi dolog ez, mint maga az emberis√©g. Mikor m√©g eleink besz√©lni sem tudtak, m√°r akkor is jelekkel kommunik√°ltak. Lak√≥hely√ľkk√©nt szolg√°l√≥ barlangjaik fal√°ra, kŇĎvel v√©st√©k √©rz√©seiket, √©lm√©nyeiket, √©s a vel√ľk t√∂rt√©nt esem√©nyeket. Nem kell messze menni csak a hieroglif√°kig, i.e. 3 ezer √©vvel – mikor m√°r az √°b√©c√© √∂sszes m√°ssalhangz√≥j√°t √©s sok mag√°nhangz√≥j√°t is k√ľl√∂n jel√∂lt√©k √°br√°kkal.

Egy √°bra mindent visz. Rajzban benne az √©let. Jel, ami mindent elmagyar√°z. Val√≥j√°ban most ott tartunk az online fel√ľleteken, mint az ŇĎsemberek a barlangrajzokon. H√°t nem fura? Hova is fejlŇĎdhet m√©g ez a k√©pi rendszer? VisszafejlŇĎd√ľnk? ElŇĎre fejlŇĎd√ľnk? √ĀtfejlŇĎd√ľnk? Tov√°bb fejlŇĎd√ľnk? Vagy csak toporgunk a saj√°t szŇĪkre szabott vil√°gunkban, csak m√°s t√©rben, √©s m√°s idŇĎben. Elgondolkodtat√≥ mit is jelent az emoji!

Fotó: Pixabay

Emoji történelem

Az emojinak m√°r t√∂rt√©nelme van! Az elsŇĎ sz√∂vegbe √°gyazott ‚Äěemojit‚ÄĚ- akkor m√©g nem volt neve- egy versben tal√°lt√°k meg az elmond√°sok szerint. Chicago v√°ros egyetem√©nek lapj√°ba r√©gi verseket k√∂z√∂ltek, √©s egyben a sz√∂veg jeleket is tartalmazott. 1648-ban Robert Herrick nevŇĪ k√∂ltŇĎ √≠gy fogalmazott.

Tumble me down and I will sit

Upon my ruins, (smiling yet ūüôā

avagy

√úss h√°t le √©s le√ľl√∂k

Saj√°t romjaimra, (m√©g mosolygok ūüôā

Fotó: Pixabay

Egy m√°sik eredet elm√©let szerint, 1963-ban egy Massachusetts √°llamban mŇĪk√∂dŇĎ biztos√≠t√≥ t√°rsas√°gi c√©g, megb√≠zta Harvey Ball-t, hogy k√©sz√≠tsen egy boldogs√°got sug√°rz√≥, egyszerŇĪ szimb√≥lumot. A c√©l az volt, hogy a dolgoz√≥kat motiv√°lj√°k √°ltala. Ball mind√∂ssze 10 perc alatt megalkotta. Az √°ltala kre√°lt fejhez hasonl√≠t√≥ jel el√©g gyorsan k√∂zismert√© v√°lt √©s rengeteg fel√ľleten elkezdett terjedni.

Lehet, hogy ezek voltak az elsŇĎk, lehet, hogy nem. Ezen m√©g vit√°znak a szakemberek, √©s v√©lhetŇĎen m√©g j√≥ sok√°ig fognak. Minden esetre az emojikat az internet √©s a k√∂z√∂ss√©gi kommunik√°ci√≥s fel√ľletek megsz√ľlet√©se √≥ta haszn√°ljuk. A sz√∂veges √ľzenetek √©rz√©svil√°g√°nak k√©pi megjelen√©ssel illusztr√°lt megerŇĎs√≠t√©sek√©nt. Nyilv√°n ahogy az sz√°m√≠t√°stechnika, a webes fel√ľletek, √©s a online t√©r fejlŇĎd√∂tt- √ļgy az emojik is elkezdtek saj√°t √©letet √©lni, √©s fejlŇĎdni. A szimb√≥lumok jelentŇĎs√©ge egyre nŇĎtt, √©s a fejlesztŇĎk √°ltal kre√°lt lehetŇĎs√©gek egyre sz√©lesedtek. Az emojik a modern kor hieroglif√°iv√° v√°ltak.

Fotó: Pixabay

Az emojik sikerének titka

Az emojik sikere nem m√°sban rejlik, mint a hat√°rtalan kommunik√°ci√≥ban. Egy olyan eszk√∂ze lett az emberek k√∂z√∂tti √©rzelmek kimutat√°s√°nak, mely nem ismer se hat√°rokat, se nyelvi k√ľl√∂nbs√©geket. Egy olyan nyelv, amit mindenki meg√©rt az elsŇĎ pillanatban. Val√≥j√°ban ha nem sz√°m√≠tjuk az eszperant√≥t (vil√°gnyelv melyet megpr√≥b√°ltak megalkotni) akkor ez lett az, ami √∂sszek√∂ti az emberis√©get, √©s √°ltala k√∂z√∂lni, meg√©rtetni tudunk egym√°ssal b√°rmit. V√©g√ľl is az ŇĎsember is ezt csin√°lta! Siker√©nek m√°sik titka, hogy az adott sz√≥/mondat jelentŇĎs√©g√©t, s√ļly√°t, √©rtelm√©t teljesen meg tudja v√°ltoztatni.

‚Äěte milyen idi√≥ta vagy‚ÄĚ

‚Äěte milyen idi√≥ta vagy ūüėä‚ÄĚ

Ugye? K√©ts√©gtelen√ľl meg tudunk v√°ltoztatni ak√°r a teljesen ellenkezŇĎj√©re is gondolatokat, mondatokat. El tudjuk vele venne egy kritika √©l√©t √©s nyomat√©kos√≠tani tudunk √°ltala. Az emoji legink√°bb j√≥ tulajdons√°ga, hogy megsp√≥rolhatunk vele rengeteg idŇĎt. Hiszen hossz√ļ k√∂rm√∂nfont mondatok be√≠r√°sa helyett egy jelben k√∂z√∂lhetj√ľk v√©lem√©ny√ľnket. Persze ez sok esetben el√©g felsz√≠nes, de a mai rohan√≥ vil√°gban praktikus megold√°s.

Fotó: Pixabay

M√°r mindenki haszn√°lja

SMS-ekben, Twitteren, Facebookon‚Ķstb ez t√∂rt√©nik‚Ķ ūüôā meg a :(‚Ķ Persze m√°ra m√°r sokkal kifinomultabb jeleket produk√°l az online vil√°g fejlŇĎd√©se, de az k√©ts√©gtelen, hogy az emoji evol√ļci√≥ tov√°bbra is fejlŇĎdik. M√°ra a f√∂ldr√©szek, kult√ļr√°k √©s n√©pcsoportok egyre ink√°bb elk√ľl√∂n√ľlŇĎ tematik√°val k√©sz√≠tett emojik haszn√°lat√°t prefer√°lj√°k. Az emoji t√ļl van a digit√°lis forradalom ŇĎskor√°n, most legink√°bb az emoji k√∂z√©pkorr√≥l besz√©lhet√ľnk. A fejlŇĎd√©s biztos nem √°ll meg. Hogy mik√©nt √©s milyen ir√°nyban fejlŇĎdik ez a kommunik√°ci√≥s m√≥d, √©s milyen lehetŇĎs√©geket biztos√≠t ennek a technol√≥gia- senki nem tudja megj√≥solni. Viszont ha kicsit futurisztikusan gondolkodunk, ak√°r ez lehet n√©h√°ny sz√°z √©v m√ļlva az egyetlen √©rthetŇĎ √©s mindenki √°ltal prefer√°lt vil√°gnyelv!

Hipergyors lesz az √ļj iPhone 14 √©s az akkuja is tov√°bb b√≠rja

M√°r a Ralph Lauren is haszn√°lja az okos pr√≥baf√ľlk√©ket

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

L√°jkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyz√©seinkrŇĎl!