Ember vagy orangután? Csekély a különbség

-

Te is biztosan meg tudsz különböztetni egy embert egy orangutántól. Utóbbi kicsit szőrösebb, kicsit hosszabb a karja és több időt tölt a fák között. Mégsem véletlen, hogy az orangután az „erdei ember” (maláj eredetű) nevet kapta, hiszen a genetikai állományunk 97%-a megegyezik. Ránézésre valóban másodpercek alatt rávágjuk, hogy egy orangutánt vagy egy embert látunk éppen, de ha csak tulajdonságokról és jellemzőkről olvasunk, ugyanilyen egyszerű lenne a megkülönböztetés?

Az orangutánok világnapja alkalmából egy játékra invitállak téged. A következőkben 5 darab kijelentést olvashatsz, ami igaz lehet az emberre vagy az orangutánra, esetleg mindkettőre. Arra kérlek, hogy gondold át az adott kijelentéseket, döntsd el, hogy szerinted kire igaz az állítás, majd görgess lejjebb, hogy kiderítsd a helyes megfejtést!

  1. Legjobb barátja a kutya.
  2. Közösségben él.
  3. Családcentrikus.
  4. Tud vezetni.
  5. Élőhelyeket tesz tönkre.

Fotó: pixabay

 

Legjobb barátja a kutya

Köztudott, hogy az ember legjobb barátja a kutya, de ez nem mindig van így. Az állatvilág egyik leghíresebb barátsága egy orangután, Suryia és egy kutya, Roscoe között alakult ki.

Suryia egy veszélyeztetett és ritka fajokkal foglalkozó rezervátumban élt, amikor az egyik sétáján megpillantotta az erdőből előbukkanó vadászkutyát. Attól fogva folyamatosan keresték egymás társaságát. Roscoe állandóan beszökött Suryia-hoz, aki a szárnyai alá vette, etette és folyton együtt játszott vele. A nemmindennapi barátságra az egész világ felfigyelt, hiszen ritkán találkozik egymással a két faj, de akkor is inkább tartják a távolságot. Suryia és Roscoe viszont elválaszthatatlanok lettek. Sokak szerint azért ilyen erős kettejük közt ez a páratlan kötelék, mert barátságuk már egy előző életben elkezdődött.

Fotó: flickr

 

Közösségben él

Az ember társas lény, együtt mozgunk a túlélésért (attól függetlenül, hogy néha napján vágyunk az egyedüllétre). Az orangutánok viszont eredetileg magányosan élnek, nem csoportban, legalábbis a természetben nem.

A rezervátumokban, állatkertekben és más állatvédő helyeken elkerülhetetlen, hogy valamilyen szinten össze legyenek zárva. Ezért a Fővárosi Állat- és Növénykert is kifejezetten ügyel arra, hogy olyan élőhelyet biztosítson számukra, ahol az egyedek el tudnak vonulni. A természetben a hímek és a nőstények többnyire csak párzáskor találkoznak, majd a nőstény egyedül, néha egy nőstény társával együtt neveli fel a kis orangutánokat.

Fotó: flickr

 

Családcentrikus

Habár a hímek és a nőstények általában külön utakon járnak, a nőstény orangutánok kapcsolata a kölykeivel ugyanolyan erős és kiterjedt, mint az emberek kapcsolata a gyermekeivel.

Egyszerre csak egy kölyköt hoznak világra, így elegendő figyelmet tudnak rá fordítani, akár 8 éven át. Ez idő alatt a kicsiket többek között megtanítják arra, hogy hogyan kell mászni és hogyan kell megkülönböztetni az étrendjüket alkotó több száz növényt és gyümölcsöt. A hím kölykök tanítása itt véget is ér, viszont a nősténynek született orangutánok egészen tinédzserkorukig anyjuk mellett maradnak, hogy megtanulják a nevelés fortélyait, hogy pár év múlva ők is fel tudják készíteni saját kölykeiket az életre.

Fotó: flickr

 

Tud vezetni

Az orangutánok példákból tanulnak. Ha bemutatnak nekik egy technikát, valaminek a működését, azt szinte azonnal le tudják utánozni. Ez hasznos képesség a túléléshez, de emellett pár szerencsés példány ennek köszönhetően felső fokon űzi a szórakozást.

2021-ben került fel egy videómegosztó portálra az a videó, amiben Rambo, az orangután legnagyobb nyugodtsággal vezet egy golfkocsit Dubaiban. A profi vezetési stílusa miatt a közel 8 millió néző közül volt, aki megkérdőjelezte a helyzet valódiságát. Az eredeti videót le is vették, de rengetegen töltötték fel újra a platformra, ők bizalmat szavaztak Rambonak.

Fotó: knowyourmeme

 

Élőhelyeket tesz tönkre

Itt magunkra kell ismernünk. Az ember az, aki több állatfajt taszított a kihalás szélére, az orangutánok sincsenek biztonságban. Élőhelyük folyamatosan csökken az olajpálma-ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység és a hozzájuk kapcsolódó utak építése miatt.

Az olajpálmákból kisajtolt pálmaolajjal nagy eséllyel már te is találkoztál, mivel a leghétköznapibb termékekben is fellelhető. Tisztálkodási és szépészeti termékekben, mint például samponban, rúzsban, emellett rengeteg tartósított élelmiszerben, tejfölben, margarinban vagy akár jégkrémben is megtalálható, de felhasználása kiterjed a bioüzemanyagig is.

Fotó: flickr

Odafigyeléssel és tudatos vásárlással te is segítheted az orangutánok életét, hiszen ne feledd, hogy a DNS-ünk csak 3%-a választ el minket attól, hogy az ő életüket éljük!

Hogyan teljesítettél a játékban?

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!