spot_imgspot_img
spot_img

Itt a vég kezdete, vagy a kezdet vége – 8 milliárd ember

-

Article Top Ad (AdSense)

Elérkezett az emberiség egy újabb növekedési fázis végére. Az emberi populáció, mely birtokba vette a Földet – amit amúgy csak ők neveznek így – oly mértékű szaporodásnak indult az utóbbi pár száz évben, mely akár a mikroorganizmusokkal is felveheti a versenyt.

Fotó: Pixabay

Példátlan növekedési fázis

Az ENSZ szerint míg 1950-ben még 2,5 milliárd lakója volt a Földnek, ami univerzális méretekben elhanyagolandó szám, 72 év alatt brutális mértékben emelkedett. Ennek nyilvánvaló oka, hogy az átlagéletkor, az orvostudomány fejlődésének következtében kitolódott, a születések pedig globálisan emelkednek. Az 1800-as évekig a Földön kevesebb mint egymilliárd ember élt, akik folyamatosan írtották egymás, és a különféle megzabolázhatatlan vírusok, fertőzések is tizedelték a népességet. Jelenleg az emberiség „nyugalmi” helyzetéből adódóan egy nagyon komoly gyarapodási fázisban van. Ha ez így folytatódik, a statisztikák és az elméletek szerint, szerint 2037-ben éri el a bolygó népessége a 9 milliárdot. Ha ez a folyamat nem változik, 2080-as évekre pedig 10,4 milliárdnyian, 2100-re pedig 15 milliárdan tapodjuk a Föld bolygót.

A jövő Nostradamus szerint

Nostradamus jóslataiban gyakran előfordul félreértelmezés. Amit meglátott, hogy a huszonegyedik század elején várható egy harmadik világháború, amit egy nyugodalmas korszak fog követni. Nostradamus szerint az időknek végezete is lesz, de a „világvége” jósolt időpontját még a Nostradamus-hívők sem mind fogadják el.

Fotó: Pixabay

Elméletek, tények ezotéria

Bárhogy is közelítjük meg a témát, minden teória, és nézet szerint azonos kimenetelű. Ha a Föld lakossága olyan drasztikus méretben emelkedik, mint eddig, élhetetlenné válik a bolygó. Elfogynak az erőforrások, megszűnik a szocializált életmód, és egy végeláthatatlan kataklizmába kényszeríti bele magát az emberiség.

Az 1,4 milliárd lakosú Indiában a föld legnépesebb országában a következő évtizedekben várhatóan jelentősen nő a városi lakosság száma, pedig már most is élhetetlen a környezet. Ez nem csak náluk, hanem a világ minden pontján bekövetkező integrálódás. A metropoliszok viszont képtelenek a megfelelő infrastruktúrával, élelmiszer ellátással előrukkolni. Már most is millióknak nem jut elég víz, és milliók éheznek. Ez persze az európai kényelmes életmódunkból szemlélve teljesen nonszenszek tűnik, sőt felfoghatatlan.

Az ENSZ kutatásai alapján nagyjából 2050-re várható népességnövekedés csak néhány országban fog óriási méreteket ölteni. Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia.

Fotó: Pixabay

Teljesen pontos számok nincsenek

8 milliárd ember él a bolygón. Azért teljesen pontosan ezt senki nem tudja meghatározni. Ha logikusan gondolkodunk akkor ennél jóval többen vagyunk. Az ENSZ közelmúltbéli népesség-előrejelzéseinek alapján azt is mondják, lassul a növekedés, de ez semmit nem jelent, ha minden évben körülbelül egy átlagos országnyi emberrel leszünk többen.

Ez sok – vagy kevés

Az igazság az, hogy sok! A fenntarthatóság zászlaját lobogtatva, már most sem tudunk urrá lenni sem a környezetszennyezésen, sem az élelmiszerhiányon, sem a szociális mélypontokon. Képtelenek vagyunk megküzdeni mindazzal, amit az elmúlt évtizedek róttak az emberiség nyakába. Kétségtelen, hogy nem csak az ember, hanem az összes élőlény számára egy élhetetlenné váló bolygót hoztunk létre. Az emberi faj életvitelének fenntartása romboló tényező, ha egy bolygó ökoszisztémáját nézzük. A legszörnyűbb pedig az, hogy ez nem is kifejezetten az emberiség létszámából adódik, hanem abból az életmódból, abból a gondolkodásmódból, ami a fajunk nagy részét jellemzi. Sok, vagy kevés a 8 milliárd? Igen is meg nem is.

Ha a biokapacitást nézzük, a tudósok szerint az egy főre vetítve a jelenlegi népesség mellett kb. 1,6 hektárra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a Föld alapvetően képes lenne eltartani 8 milliárdnyi olyan embert, akinek ökológiai lábnyoma nem nagyobb 1,6 hektárnál. Sajnos jelenleg 3 hektár!

Fotó: Pixabay

Reménykedhetünk

Elég nagy szerencséje a magát embernek nevezett fajnak, hogy képes fejlődni. A technológia adja meg számára talán a megváltást. Van egy naprendszerünk, van egy galaxisunk, és van egy egész végtelen univerzum. Tehát hely az akad! Erőforrások végtelen számban vesznek körül minket, a kérdés csak az, hogy eljutunk e odáig. De legyünk derűlátóak. Lehet, hogy pont ez az ember, aki mos 8. milliárdodikként született közénk, fogja megtalálni a megoldást. Vagy technikailag, vagy szellemileg, de lehet, hogy pont ő lesz a „Megváltó”…

„Nagyon fontosak a dilemmák, amelyek megváltoztatják az embert”

Az emberiség új értelmet találhat létének

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!