Elon Musk: a férfi, akinek kilenc gyereke van, és folyton botrányokba keveredik

-

Nem telik el úgy nap, hogy ne lenne egy hír Elon Muskról. Sokaknak mindössze annyi dereng vele kapcsolatban, hogy valamiféle „űrmanus” vagy folyton valamilyen botrányba keveredik. Szóval ideje megismerni a férfit, aki egy Tankcsapda számot idéz: „majd rólad szólnak a hírek, veled van tele a sajtó.”

Az Igazi Vasember

Gyakran nevezik Igazi Vasembernek, mivel több hasonlóságot mutat a képregényhőssel: zseni, feltaláló, milliárdos, kiváló üzletember, nárcisztikus egoista. Az emberek vagy imádják vagy utálják, de többé kevésbé senkit sem hagy hidegen. Ez a pasas azért hagyta ott kemény két nap után a kaliforniai Stanford Egyetemet, „hogy fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”.

Azóta mást sem csinál, mint épít. Ha egyszer a fickó megálmodik valamit, akkor az úgyis lesz! A legfőbb álma pedig az embert a Marsra vagy bármely más lakható bolygóra költöztetni, hogy új kolóniákat alakíthassunk ki. Ennek szenteli az életét, és ötven fölött is olyan, mint egy harmincéves életművész, néha inkább botrányhős, akit azok is követnek, kedvelnek, akiket a legkevésbé sem érdekel a világűr. Ám ez a csóka tényleg képes eladni magát, az álmait, és határtalan önbizalmának, zsenialitásának köszönhetően milliókat képes meghódítani.

Lássuk hát, a Vasember felemelkedését!

Elon Reeve Musk, a tudós, feltaláló, üzletember, a multimilliárdos, a techguru, a techmilliárdos – és még hosszasan lehetne sorolni hangzatos megnevezéseit – a dél-afrikai Pretoriában született 1971. június 28-án. Felmenőinek hála, nyugodtan kivándorolhatott 17 évesen Kanadába, majd Amerikába, ahol a mérnök jó ideig birtokolhatta a világ leggazdagabb embere címet, és 2021-ben a Time magazin is az Év Emberének választotta. Olyan ismert vállalkozások fűződnek a nevéhez – a teljesség igénye nélkül – mint a PayPal, a SpaceX, és a Tesla. Aztán ott a The Boring Company, ami egy infrastruktúra- és alagútépítési szolgáltató vállalat, meg a Hyperloop, ami a vasúti tömegközlekedés forradalmasításán dolgozik, hogy utasszállító kapszulákkal utazhassunk egy szép napon egy légritkított csőben. Érdemes még szót ejteni a Neuralinkről, ami beültethető agy-gép interfészeket fejleszt.

A kis pénzgyarapító zseni

Amíg egyesek 12 évesen szuperhősösdit játszanak, addig Musk eladta a Blastar nevű játékprogramot, amit 12 évesen írt meg. Később öccsével, Kimbal Muskkal 1995-ben megalapította a Zip2 nevű internetes vállalatot. Fogta, ezt is eladta 28 éves korában, és a pénzből kialakította az X.comot. A cég néhány évvel  később egyesült a PayPal vállalattal, de idővel ezt is elpasszolta az eBay-nek, amiért 1,5 milliárd dollárt kapott 2002-ben. (17 évvel később visszavásárolta az X.comot szentimentális okokra hivatkozva.)

Mi jött ezután? Ami mindig! Egy újabb cég. Megalapította a SpaceX-et – amelynek tulajdonosa és fejlesztési főmérnöke – , azzal a céllal, hogy forradalmasítsa az űrrepülést, és egyáltalán elérhetőbbé váljon az űr, majd az emberek átköltözhessenek több másik, élhető bolygóra. Feltett szándéka egy űrkapszula megalkotása, ami akár szállítja is az embereket a Nemzetközi Űrállomásra. 10 évbe tartott neki, de összehozta 2012-re! 2020-ban pedig már két űrhajóst szállított az űrállomásra.

A SpaceX szárnyai alatt, elsőként fejlesztett ki visszatérő, többször is felhasználható hordozórakétát, a Falcon 9-et. Ezt követően elindította a Starlink projektet, amelynek célja lehetővé tenni a globális internetelérést az egész bolygón.

2004-ben egy halom pénzt fektetett a 2003-ban alapított Tesla Motors autógyártó startupba. Akkoriban egyedül ő látott fantáziát az elektromos autókban. Na, és ki járt megint jól? Musk a cég fő részvényese, valamint a vállalat elnöke lett, és azóta is ontja magából a cég az elektromos autókat.

2018-ban kilőtték a Falcon Heavy-t, ami egy hordozórakéta-komplexumának kísérleti példánya, és képes hatvan tonnányi hasznos terhet juttatatni az űrbe. Az első általa szállított teher egy Tesla Roadster volt. A „sofőrje” egy Starman nevű, űrruhát viselő bábu, és Tesla műszerfalán pedig a „Don’t Panic” (Ne pánikolj!) felirat szerepel. Ez a mondat a Galaxis útikalauz stopposoknak c. regénysorozat borítóján szerepel, amiért a techguru fiatal kora óta rajong.

Nemcsak az űrt, hanem a nőket, és a gyerekeket is szereti

Musk egyetemi évei alatt – fizikát és közgazdaságtant tanult, két diplomát szerzett -, ismerkedett meg Justine Wilsonnal, akit 2000-ben vett feleségül. Első gyermekük, Nevada Alexander, aki sajnos bölcsőhalálban vesztette életét, de utána 5 fiuk született. Előbb a kettes ikrei, Griffin és Xavier 2004-ben, őket pedig a hármas ikrek követték, Damian, Kai és Saxon 2006-ban. Végül 2008-ban elváltak a szülők.

Abban az évben találkozott egy klubban Talulah Riley angol színésznővel. A történetük nagyon érdekes, mert 2010-ben összeházasodtak, két évvel később elváltak, de rá egy évre újra összeházasodtak, mint akik nem tudnak egymás nélkül létezni. Erre 2014-ben ismét elváltak. De persze az űrmágnás a jelek szerint nem szeret egyedül lenni, és 2017-ben összegabalyodott Amber Hearddel. Muskot később Johnny Depp azzal vádolta meg, hogy viszonya volt a feleségével már akkor, amikor még Depp házas volt. Mondani sem kell: Musk és Heard is tagadta a viszonyt.

2018-ban online ismerkedett össze Grimesszal (Claire Boucher), és két évvel később megszületett első közös gyermekük, akinek X Æ A-Xii (X Ash A Twelve) lett a neve. Aztán 2021-ben egy béranya segítségével megszületett a kislányuk, Exa Dark Sideræl.

2021-ben ismét ikrei születtek az egyik cégének, a Neuralink felsővezetőjétől, a 15 évvel fiatalabb Shivon Zilistől. Igen, itt van némi átfedés. Zilis elvileg 2021 novemberében szült, néhány héttel azelőtt, hogy Musk és Grimes második gyereke megszületett. A pár  időközben ugyan szakított, de még mindig együtt vannak amolyan “barátság extrákkal” keretei között. Legalábbis erre utal az, hogy legjobb barátként nevezik egymást, és egy fedél alatt laknak, valamint azt is szeretnék, ha tovább bővülne a család.

Habár nem mindegyik gyereke rajong az apjáért. Idén az egyik mindent megtett azért, hogy nőként ismerjék el, így a 18 éves Xavier Alexanderből Vivian Jenna Wilson lett, és már nem él együtt az apjával, de nem is kíván rokoni kapcsolatban állni vele a továbbiakban.

Ezek alapján láthatod: már csak azért is gyakran cikkeznek róla, mert mindig feltalál valamit vagy mert bizonyos időközönként apa lesz.

A Twitter botrány

Idén áprilisban röppent fel a hír: Musk megvásárolta a Twittert 44 milliárd dollárért. Rá egy hónapra azt írta a közösségi oldalán, felfüggesztik az adásvételt. Ennek oka az, hogy a techmilliárdos azt állította: a Twitter hamis adatokat közölt az oldalukon lévő hamis fiókok és botok számáról. Erre július végére elállt a vásárlástól. A Twitternek se kellett több: fogta, beperelte a milliárdost, hogy az igenis tartsa magát az eredeti megállapodáshoz. A Twitter szerint már most óriási kár érte őket, mikor az űrguru elállt a vásárlástól, mert jelentős zuhanásnak indult a Twitter tőzsdei árfolyama. Azonkívül, hogy megkezdődött a sárdobálás, az ügyvédeik októberre kitűzték a tárgyalás időpontját. Egyesek szerint ez is egy ravasz húzás: Musk eléri, hogy bezuhanjon a Twitter értéke, és akkor veszi meg, amikor sokkal kevesebbet ér majd a cég. Csakugyan ez lenne a terve?

Szexbotrány a Google-alapító feleségével

Sergey Brin, a Google alapítója épp mostanában válik a második feleségétől, Nicole Shanahantől, ugyanis a hölgy tavaly ágyba bújt Elon Muskkal, aki nem mellesleg a férje jó barátja.

Mi volt minderre az űrcsászár „reakciója”? Idén egy buliban, a társaság előtt térdre ereszkedve kért bocsánatot Brintől azért, amiért lefeküdt a feleségével. A férfi úgy tett, mint aki elfogadja a bocsánatkérést, de úgy tudni, azóta sem békültek ki. Az esetet a Wall Street Journal is megírta.

De az sem biztos, hogy ez egyáltalán megtörtént, mivel Musk ezt írta a Twitter oldalán: „Ez totál kamu, Sergey és én barátok vagyunk, együtt buliztunk tegnap este! Három év alatt csak kétszer láttam Nicole-t, mindkét alkalommal sok más ember társaságában. Semmi romantika.”

Igaz vagy sem, mindenesetre Muskot ismerve nem ez volt az utolsó botránya (ahogy valószínűleg a kilenc gyereknél sem áll meg). Vagy ha nem botránnyal, majd előrukkol mással, hogy élvezhesse a világ figyelmét, de aki igazából annyi mindent letett már az asztalra: meg is érdemli. Pláne, ha ez teszi boldoggá.

(képek: pinterest)

Isten éltesse a legvagányabb Bond-lányt!

Johnny Depp és Amber Heard a mérgező kapcsolat mintapéldái

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!